Afaceri mari și mici

Danone vrea să dubleze ponderea laptelui provenit de la micii fermieri

Danone, unul dintre cei mai mari producători de iaurturi, care procesează anual circa 55 milioane de litri de lapte, din care 95% provenit de pe piaţa locală, a anunţat că vrea să dubleze ponderea laptelui provenit de la micii gospodari, care va ajunge astfel la circa 20% din laptele total colectat.

„Avem trei categorii de fermieri, care deţin sub 50 de vaci, între 50 şi 200 de vaci şi peste 200. Prima categorie livrează în Danone peste 10% din necesar, dar avem în plan ca în cel mai scurt timp să ajungem la dublarea cantităţii”, a declarat Eduard Jerca, manager achiziţii lapte Danone, în cadrul conferinţei ZF Agrobusiness 2016.â

300 de vaci de lapte au fost donate gospodarilor români

În acest sens, prin programul „O şansă pentru familia ta”, Danone a dăruit, din 2012 şi până acum peste 300 vaci Holstein comunităţilor de gospodari, mai multe staţii mobile de muls, tancuri de răcire şi stocare pentru lapt şi peste 11.000 de doze de inseminare artificială, o investiţie estimată la 3 milioane de euro, potrivit reprezentanţilor companiei.

„Am donat peste 300 de juncii rasa Holstein, cu condiţia ca primul viţel născut să fie donat mai departe, am donat peste 11.000 de doze de inseminare artificială, câteva zeci de staţii de muls şi am organizat cursuri de instruire pentru peste 700 de membri. În 5 ani de zile am reuşit să transformăm câteva gospodării în câteva mici ferme. Sunt la acest moment mai mult de 100 de gospodării care au ajuns micro ferme, însă ce este foarte important este că numărul de beneficiari indirecţi a ajuns la câteva mii”, spus Eduard Jerca.

În ceea ce priveşte impactul proiectului la nivel social, reprezentanţii Danone estimează că aproximativ 100 de fermieri au înregistrat creşteri ale veniturilor cu peste 55%, faţă de veniturile lor din 2012, de înaintea demarării proiectului.