Ce și cum cumpărăm

ANSVSA îi liniștește pe români: Nu s-a importat carne ”cu virus din China”!

Nu s-a importat carne cu virus din China! ANSVSA a transmis o informare de presă după ce mai multe publicații online au publicat în ultimele două zile articole din care reișea că la noi în țară, mai exact în 26 de județe, s-ar fi depistat carne ce pune în pericol siguranța consumatorilor. Cantitățile de carne la care se făcea referire nu erau din China, ci a fost vorba de o reinterpretare a unei comunicări mai vechi a ANSVSA despre carnea de pui ajunsă în România din zone în care evolua virusul de gripă aviară în Ungaria.

Iată, integral, comunicarea remisă Agrointeligența – AGROINTEL.RO de ANSVSA:

”Precizări ANSVSA privind informația eronată, conform căreia carne „cu virus din China” a fost depistată în 26 de județe din România

Ca urmare a informațiilor eronate apărute în spațiul public, conform căreia în țara noastră carne „cu virus din China” a fost depistată în 26 de județe din România, ANSVSA face următoarele precizări:
1. România nu importă din China păsări vii sau produse ale acestora (carne, ouă, preparate, semipreparate, etc).
2. Știrea este o reluare și o reinterpretare, eronată, a unui comunicat de presă emis de ANSVSA în data de 20 ianuarie a acestui an, care făcea referire la acțiunile întreprinse de instituție pentru retragerea de la comercializare a unor produse din carne de pasăre comercializate pe piaţa comună europeană, provenite din UNGARIA.
http://www.ansvsa.ro/blog/actiunile-ansvsa-pentru-retragerea-de-la-comercializare-a-produselor-de-carne-de-pasare-din-ungaria-notificate-de-comisia-europeana/
4. Gripa aviară – Avian Influenza, Avian Flu, Bird Flu – și nu „Asian Flu” (așa cum greșit s-a interpretat) este o afecțiune virală, care afectează păsările domestice și sălbatice și sporadic poate infecta diverse specii de mamifere, printre care și omul.
5. Serotipul H5N8 a fost diagnosticat pentru prima oară în anul 1983, în Irlanda.
Conform notificărilor Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE), în anul 2019, gripa aviară H5N8 a fost diagnosticată în : Africa de Sud, Irac, Iran, Congo, Israel, Kuveit, Namibia, Nigeria. În anul 2020 gripa aviară H5N8 a fost diagnosticată în: R. Cehă, Germania, Ungaria, Polonia, Slovacia, Ucraina, Bulgaria, România, Nigeria, Africa de Sud, Israel.
În ceea ce priveşte evolutia gripei aviare în China, tot conform notificărilor OIE, în perioada 2019 – februarie 2020, s-au izolat următoarele subtipuri de virus gripal aviar: H5N6, H5N1, H5N2 şi H5N5,
6. Într-un raport științific privind gripa aviară aprobat la 22 martie 2018, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) a precizat faptul că nu au existat cazuri raportate de infecții la oameni cauzate de serotipul A(H5N8) sau de virusurile nou apărute A(H5N5) și A(H5N6).
Virusurile A(H5N8), A(H5N5) și A(H5N6) sunt considerate a fi în principal adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu păsările sălbatice şi/sau domestice purtătoare de virus, cadavre, dejecţii, furaje contaminate, sau prin produsele şi subprodusele provenite de la acestea.
Considerăm că prin difuzarea în spațiul public a unor astfel de informații incorecte se generează o stare de panică nejustificată în rândul populației și poate conduce la subminarea eforturilor autorităților statului pentru asigurarea unui comerț civilizat cu produse alimentare sigure.”