Provizii de hrană. Ce alimente trebuie să aveți în casă pentru cazuri de urgență!
Listă cu provizii de alimente pentru cazuri de urgență! Numărul în creștere de cazuri confirmate cu infecția de noul coronavirus îi determină pe mulți români să meargă la cumpărături unde, pe lângă alimentele obișnuite, să se îndrepte și către provizii de hrană care să reziste timp de mai multe luni, chiar peste un an. Agrointeligența FOOD&RETAIL vă prezintă care sunt alimentele pe care vă puteți baza în perioade de criză, dar și cum trebuie depozitată provizia de mâncare ca ea să reziste cât mai mult timp.
- Provizii de alimente pe care trebuie să le aveți în casă pentru cazuri de urgență
- Pentru ce perioadă trebuie să vă asigurați hrana
- Rezervele de apă sunt esențiale
- Depozitarea corectă a proviziilor de mâncare
- Ce trebuie să conțină un kit de supraviețuire
În cazul de carantină, trebuie să fim pregătiți din toate punctele de vedere, și anume să avem hrană, apă din abundență, dar și un kit de supraviețuire.
Agenţia Federală pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă din America recomandă următoarele provizii de apă şi alimente în caz de urgenţă şi enumeră accesoriile care trebuie să se regăsească în kitul de supravieţuire.
Provizii de alimente pe care trebuie să le aveți în casă pentru cazuri de urgență
Cele mai importante alimente neperisabile trebuie alese în funcție de termenul lor de valabilitate. Astfel, între produsele alimentare care se consumă în maximum 6 luni se află laptele praf ambalat, fructele uscate, covrigeii uscaţi sau chipsurile. Cu valabilitate de mai multe luni puteți găsi pâine feliată ambalată, dar și brânzeturi maturate și salamuri uscate.
Se consumă în maximum un an sau înainte de data de expirare: carnea, pateurile şi supa la conservă, compoturile de fructe, laptele și smântâna UHT, ghiveciul de legume, cerealele, untul de arahide, jeleul, dulcețurile, bomboanele tari, biscuiţii, batoanele de ciocolată, nucile, seminţele, comprimatele efervescente de vitamine.
Pentru perioade mai îndelungate puteți alege alimente care nu au termen de valabilitate: grâu, mălai, ulei vegetal, mălai, boabe de soia, cafea, ceai, sare, sucuri, orez alb, bulion, paste, miere, glucoză.
Alte alimente pe care le puteți stoca sunt fructele și legumele congelate, însă acestea se țin numai dacă le puteți păstra în congelator. Dacă nu aveți probleme cu sursa de curent, puteți congela și carne sau chiar preparate gătite care se țin bine ”în gheață”. Puteți avea în vedere și produse de patiserie din aluat congelat: pâine, plăcinte, pizza.
Pentru ce perioadă trebuie să vă asigurați hrana
În caz de urgență, este indicat să vă faceţi provizii de alimente pentru o perioadă de cel puţin 3-4 săptămâni, scrie noi.md.
De asemenea, atunci când vă procurați aceste alimente trebuie să fiți foarte atenți la data de expirare a acestora și la ambalaj, care nu trebuie să fie deteriorat. Aveți în vedere și numărul de membri ai familiei astfel încât cantitățile să fie suficiente.
Rezervele de apă sunt esențiale
Atunci când vă faceți proviziile de apă trebuie să țineți cont de faptul că un adult are nevoie să consume cel puţin 2 litri de apă pe zi pentru buna funcţionare a organismului. Copiii, gravidele şi persoanele bolnave au nevoie de o cantitate mai mare de apă.
De asemenea, apa este importantă şi pentru igienă şi prepararea alimentelor.
Luând în considerare toate aceste lucruri, dacă nu aveți o sursă de apă potabilă, este bine să faceți rezerve de cel puţin 4 litri de apă per persoană pe zi.
Unde trebuie depozitate proviziile de hrană și de apă
Alimentele și apa trebuie ținute într-un loc uscat, răcoros, ferite de razele soarelui. Dacă deschideţi o pungă de fructe uscate sau seminţe, sigilaţi-o cu atenţie ulterior, pentru a preveni degradarea acestora sau infestarea lor.
Aruncaţi conservele care sunt umflate sau prezintă urme de deteriorare. Plasaţi alimentele cu data de expirare cea mai recentă în faţă, iar pe cele cu termen de valabilitate mai lung în spatele acestora.
Ce trebuie să conțină un kit de supraviețuire
Pe lângă apă şi alimente, este important să aveți în casă și un kit cu accesorii utile în caz de urgenţă. Acest kit trebuie să conţină:
- Deschizător de conserve
- Set a câte 4 baterii de toate dimensiunile
- Lanterne
- Trusă de prim-ajutor
- Un radio de mici dimensiuni
- Obiecte de igienă (gel dezinfectant, spirt, şerveţele umede, săpun, pastă şi periuţă de dinţi, hârtie igienică, scutece, absorbante)
- Mască de protecţie respiratorie
- Chibrituri/brichete pline
- Medicamente (analgezice, antiseptice, antibiotice, antivomitive, antianxiolitice etc., rolă de faşă, comprese, bandaj sau pansamente la plic)
- Fluier
- Haine şi pături
- Accesorii de gătit (cuţit, furculiţă, lingură, tigaie, oală)
- Actele familiei sau copii ale acestora, depozitate în pungi de plastic care se închid ermetic