Inteligență culinarăLa dietă

Ce se întâmplă când pui unt în cafea. Îți dăm 5 motive pentru a încerca și tu ”cafeaua antiglonț”

La nivel internațional, înlocuirea zahărului sau a laptelui cu unt, are din ce în ce mai mulți adepți. La noi acest trend este la început și, cu toate acestea, românii sunt tot mai interesați de beneficiile pe care le pot obține dacă adaugă unt în cafeaua de dimineață.

Ideea de a pune unt în cafea nu este un obicei nou, dar a ajuns la noi pe ”filieră” americană. Se pare, însă că obiceiul are vechime în Tibet, acolo unde există chiar și anumite specialități de ceai la care, în mod tradițional, se adaugă unt.

În SUA, așa-numita cafea ”antiglonț” a fost promovată de Dave Asprey ca o metodă de slăbit cu care americanul susține că a dat jos 36 de kilograme. El a calculat că fiecare ceașcă cu o lingură de unt îi oferă 460 de calorii care îl ajută să sară peste o masă copioasă.

Super-Hrana.ro a analizat atent fenomenul și îți spune care sunt cele cinci motive pentru care ar trebui să iei în considerare înlocuirea laptelui din cafea cu unt:

1. Poți înlocui micul-dejun.
Deși nu este recomandat ca micul rău dejun să fie compus doar dintr-o singură cafea, sunt persoane care chiar nu pot mânca nimic dimineața, fie pentru că simt că stomacul lor încă nu s-a trezit, fie pentru că de cele mai multe ori, atunci când forțezi limitele ficatului tău te poți trezi cu o senzație instantanee de greață de care nu mai scapi o zi întreagă.
Adăugând unt în ceai sau în cafea vei obține două lucruri: nu împovărezi sistemul digestiv cu o mare cantitate de alimente ingerate de dimineață, iar grăsimea din unt îți furnizează caloriile necesare pentru a face față ritmului alert de lucru din cursul dimineții.

2. Ține de foame până la prânz
Dacă ți se face mereu foame înainte de masa de prânz, indiferent de cât de mult ai mâncat și cât de sățios a fost micul dejun, atunci o cafea cu puțin unt îți vor oferi senzația de sațietate de care ai nevoie. Dat fiind faptul că ”grăsimile sănătoase” ce se găsesc în compoziția untului ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, fără a ridicarea sau coborârea lui, adăugând untul în cafea sau ceai obții combinația perfectă pentru o gustare sănătoasă.

3. Rezolvă problema constipației
O afecțiune des întâlnită în special în cazul persoanelor care mănâncă foarte multă mâncare solidă, constipația este o problemă tot mai frecventă și nu ține cont de vâstă sau de statea generală de sănătate. Pentru a o combate, se recomandă mai ales consumul de fibre naturale și multă apă, însă această ”rețetă” nu dă mereu rezultate. În acest caz merită să încercați trucul untului pus în cafea sau în ceai pentru că grăsimile din produsul lactat vor stimula peristaltismul, cel care este responsabil de mișcarea normală a alimentelor în intestin.
Totuși, în cazul în care organismul nu este obișnuit să consume cantități mari de grăsimi, va dura ceva timp până când metoda va da rezultate, așa că și cantitatea de unt trebuie mprită treptat până a se ajunge la o linguriță întreagă. De precizat că dacă suferi de afecțiuni ale vezicii biliare nu ai voie să consumi unt cu cafea, deoarece o cantitate crescută de grăsimi îți poate agrava problemele de sănătate.

4. Atenuează sensibilitatea la cofeină
Chiar ai o sensibilitate la cofeină, trebuie să știi că aceasta se va atenua punând laolaltă grăsimile din unt împreună cu doza zilnică de cofeină. O altă varaintă ar fi înlocuirea cafelei cu ceaiul carea are mai puțină cofeină și, în plus, are teobromină, o categorie de compuși care au efectul de a contracara proprietățile stimulentului de cofeină. Cercetătorii cred că aceasta este motivul pentru care ceaiul tinde să fie mai puțin nociv pentru cei sensibili la cofeină, decât cafeaua.

5. Maximizează aportul de antioxidanți
Atât cafeaua cât și ceaiul îți asigură o cantitate însemnată de antioxidanți sănătoși, dar, adăugând lapte la cafea sau la ceai, nu faci altceva decât să neutralizezi o serie importantă de antioxidanți extrem de importanți pentru buna funcționare a organismului tău. Un studiu efectuat recent a demonstrat faptul că, adăugarea laptelui în cafea se reduce cu 28% bio-disponibilitatea antioxidanților. Responsabile de acest efect sunt considerate a fi proteinele din lapte și nu grăsimea așa cum am fi tentați să credem.

În urma procesului de fabricație untul are doar urme de proteine din lapte, ceea ce înseamnă că nu va interfera cu absorbția antioxidanților. Adăugarea de unt în ceai sau cafea ar putea crește de fapt, beneficiile antioxidante, deoarece este bine cunoscut faptul că grăsimile ajuta organismul să absoarbă antioxidanții liposolubile.

untul in cafea efecte
Cei mai mulți adepți ai cafelei ”antiglonț” sunt tineri

Ponturi Super-Hrana

Deci dacă te decizi să încerci combinația de cafea/ceai cu unt, atunci trebuie să îți cumperi câteva ingrediente de calitate și să începi să adaugi untul treptat, nu tot odată, în funcție de cum îl acceptă organismul tău!

Pentru a obține un gust perfect la cafeaua cu unt se recomandă să folosești cafea provenită din cultură bio, proaspăt măcinată și unt nesărat, obținut din lapte de vacă ce a fost crescută în sistem extensiv (hrănită cu cereale și scoasă la pășune).

Pentru vegetarieni se recomandă folosirea untului de cocos sau de palmier!