Mămăliga bate pâinea: nu conține gluten și, pe deasupra, are MULT mai puține calorii!
Mămăliga – deși aparent un preparat banal, nu ar trebui să lipsească dintr-un regim echilibrat, susține specialistul în nutriție Cristian Mărgărit. Potrivit acestuia, cel mai mare atuu pe care mămăliga îl are în fața pâinii este faptul că nu conține gluten! În plus, mămăliga este ușor de preparat și este indicată inclusiv în regimul diabeticilor atât timp cât este servită rece.
În privința numărului de calorii, literatura de specialitate a stabilit că 100 de grame de mămăligă conțin doar 100 de calorii, adică la jumătate față de cât am primi din partea aceleiași cantități de pâine pe care o consumăm. În plus, preparatul pe bază de porumb oferă organismului carbohidraţi complecşi de bună calitate, care conferă energie, saţietate şi o mai bună digestie.
”În America sunt suplimente cu amidon extras din porumb. Cu alte cuvinte, unii plătesc bani grei pentru un aliment pe care noi putem să-l facem, foarte ieftin, acasă. Mie, personal îmi place porumbul pentru că, în primul rând, nu are gluten, aceasta este o caracteristică foarte importantă. Îmi place pentru că vorbim despre o cereală sursă de amidon, sursă de carbohidrați complecși. Mă interesează și faptul că are conținut de carotenoizi, zeaxantină, acel colorant natural care dă culoarea galbenă bobului de porumb, un antioxidant foarte bun. Există chiar niște studii efectuate pe mămăliga rece care demonstrează că are un indice glicemic destul de scăzut și chiar un efect prebiotic”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Cristian Mărgărit, nutriționist.
Porumbul – o cereală fără gluten
Diferența dintre pâine și mămăligă este dată de absența glutenului. Glutenul este o proteină care are și beneficii dar din păcate vine și cu un aport însemnat de riscuri.
”De exemplu, glutenul mărește permeabilitatea intestinală la cei cu probleme de autoimunitate sau la diverse alte afecțiuni. Cei care au deja probleme cu tubul digestiv ar trebui să evite consumul de pâine. Glutenul are de asemenea niște opioizi, gliadin morfinele care te fac să fi mai moleșit, chiar pot mări dependența față de alimentul respectiv, din această cauza unii oamenii sunt dependenți de pâine. În general mă feresc de alimentele cu gulten, de fapt mă feresc de grâu, mai mănânc secară sau ovăz”, ne-a explicat specialistul în nutriție care sunt problemele pe care le generează prezența glutenului în organism.
Mămăliga rece este recomandată diabeticilor
Servită rece, mămăliga poate fi o sursă bună de amidon și pentru diabetici, mai ales că are un indice glicemic mult mai scăzut decât cel ai pâinii.
”Mămăliga este recomandată și diabeticilor cu condiția să fie rece. Noi putem adăuga în această mămăligă turmeric, scorțișoară, putând adăuga o varietate de condimente. Putem adăuga și puțină grăsime, puțin ulei de măsline sau puțin unt. Eu în general evit untul, prefer să mănânc grăsimea din lapte în podusul respectiv: lapte, iaurt, urdă, brânzeturi și mai puțin atât de concentrată”, ne-a vorbit nutriționistul despre variantele în care el alege să gătească mămăliga.
Experiment: nu mânca pâine timp de două săptămâni!
Nutriționistul Cristian Mărgărit le propune cititorilor Super-Hrana.ro un experiemnt inedit: acela de a renunța pentru două săptămâni la pâine și de a o înlocui cu mămăligă.
”Eu aș recomanda celor care mănâncă zilnic pâine să încerce măcar două săptămâni să nu mănânce gluten, să nu consume făină albă în special, dar în general grâu și să vadă ce efecte deosebite se obțin. Într-adevăr, în boala celiacă sunt cu totul alte probleme speciale, dar foarte mulți dintre noi avem un anumit grad de intoleranță sau alergie la o componentă din grâu, nu neapărat la gluten. Trebuie să ne gândim și la anumite tipuri de pesticide. În schimb, putem să facem rost de porumb care nu a fost tratat cu nimic”, a explicat nutriționistul.
Consum de mămăligă în clasicele combinații românești
Cristian Mărgărit ne-a mărturisit că atunci când asociază mămăliga cu un alt aliment, alege combinații românești, așa cum este de mămăliga cu brânză și ou sau mămăliga cu carne sau pește.
”Eu mânânc în general porumb fiert, încerc să fie bio și evit să consum porumb copt, pentru că porumbul este deja ars și temperaturile mari generează substanțe toxice și nu consum așa ceva. Mălaiul îl fac mămăligă pe care o combin cu orice tip de garnitură, de la ou și brânză, o variantă clasică, românească. Mămăliga o consum lângă o carne făcută la cuptor sau un pește, un pui, dacă se poate de țară, făcut și el la cuptor sau la ceaun. Nu mănânc pielea, o dau la o parte și rămân cu o carne coaptă de pui”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Cristian Mărgărit, nutriționist.