Mustul bun se recunoaște după culoare. Cum îl păstrezi ca să nu fermenteze
Rezultat în urma zdrobirii strugurilor, mustul conţine nu numai compuşii benefici din pulpa fructului, dar şi din pieliţă, seminţe şi ciorchinele pe care s-au prins boabele. Toate aceste ingrediente îi conferă savoare şi proprietăţi tămăduitoare unice.
Nutriționiștii spun că mustul este o adevărată farmacie și în același timp o băutură, ușoară și aromată. Cu ajutorul specialiștilor de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație (IC-DVV) din localitatea Valea Călugărească, am descoperit câteva trucuri prin care putem recunoaște mustul de calitate și mai ales care este perioada optimă când trebuie să consumăm delicioasa licoare.
• Mustul nu se păstrează foarte mult. El este vândut în 3 zile maxim de la producere. Motivul este acela că băutura reprezintă o procesare a strugurelui la care nu se aplică anumite tratamente ca la vin și, deci, intră repede în fermentare;
• Mustul “curat” este ușor de recunoscut pentru că trebuie să fie limpede;
• Mustul tulbure este un semn că a intrat în procese fermentative, ceea ce indică folosirea unor drojdii selecționate care dau niște compuși nesănătoși;
• În marile magazine, mustul nu se îmbuteliază tocmai pentru că fermentează și nu poate fi păstrat timp îndelungat;
• Dacă doriţi să încetiniţi fermentarea mustului pentru câteva săptămâni, îl puteţi ţine la frigider, lăsându-i loc să „răsufle” prin dop;
• Sub formă de must, nu există încă o metodă prin care poate fi păstrat pe perioade îndelungate, dar se poate concentra. Mai departe, este folosit la îndulcirea vinurilor sau la colorarea lor. Adaosul de must concentrat se poate face în scopul măririi gradului alcoolic doar la vinurile de masă;
• Nu exageraţi cu consumul de must dacă urmează să urcaţi la volan ori dacă sunteţi diabetici;
• Dacă vă preparați singuri mustul, atenţie la strugurii stropiţi de curând! Aceștia trebuie mai întâi bine spălaţi pentru a nu vă intoxica din cauza produselor folosite contra dăunătorilor din vie;
• Evitaţi să faceţi must din strugurii necopţi sau mucegăiţi.
Prețul corect al mustului în 2015 este de 5 lei pe litru.