Ce și cum cumpărăm

Producător român: În mod normal, o roșie rezistă 10 zile. Dacă o tratezi, ține și 6 luni!

În mod normal, o roșie este bună de consum într-un interval de 10 zile de când a fost culeasă. Dacă acea tomată este însă tratată cu chimicale, ea ține și 6 luni, spune legumicultorul român Ștefan Țutuianu. Producătorul autohton a deschis războiul cu legumele chimizate și a făcut dezvăluiri tranșante despre ce se vinde în piețe și în supermarketuri.

”În mod natural, o roşie rezistă cel mult 10 zile, însă după o serie de tratamente ţine şi 6 luni. Se folosesc foarte mulţi fertilizanţi, hormoni de creştere. Se folosesc hormoni la legare, se folosesc hormoni de coacere. Fructele, deşi nu ajung la maturitate fiziologică, ele pot coace. Arată impecabil, dar, în interior, procesele fiziologice se dezvoltă în continuare. Pentru a recunoaşte o roşie sănătoasă mai întâi trebuie să facem testul codiţei. Aceasta nu trebuie să fie uscată. Dacă este lemnoasă, înseamnă că roşia a fost grăbită să se dezvolte. Dacă în pulpă are un cerc alb este semnul că a fost tratată cu diverse substanţe„, a punctat legumicultorul Ștefan Țuțuianu din comuna Cuza Vodă, județul Călărași.

Tomatele ajutate să crească se pot deosebi ușor pentru că seamănă una cu cealaltă, este de părere legumicultorul. Pentru a putea deosebi un sortiment autentic de cele de ”plastic”, Ştefan Ţuţuianu le spune clienților cum să recunoască roșia tratată chimic.

”Roşia românească netratată este coaptă bine în mijloc. Este primul semn că a fost lăsată să se coacă natural. Roşiile care sunt stropite prea mult, aduse de obicei din import, pot fi uşor recunoscute de oricine”, a dezvăluit producătorul.

Când nu este de găsit la piața Orizont din Călărași, producătorul se află în solariile sale care se întind pe 5.000 de metri pătrați. În munca zilnică este ajutat de familie, soția și fiul de 31 de ani. Ștefan Țuțuianu spune că una dintre atracțiile sezonului este soiul de tomate inimă de bou, pe care îl cultivă de mai mulți ani. Legumicultorul este convins că au forma și gustul roșiilor din trecut, mai ales că, spune el, nu le tratează chimic.

”Nu sunt tratate chimic în niciun fel, totul este bio. E un soi pretenţios, dificil, sunt foarte uşor perisabile, dar sunt cele mai vândute. Au miez cărnos, dulce şi sunt foarte zemoase. Exact ca o roşie adevărată. Răsadurile sunt bulgăreşti”, a menționat Ştefan Ţuţuianu.

Tomatele de calitate sunt vândute cu 10 lei pe kilogram

Tomatele de cea mai bună calitate au prețuri pe măsură, un kilogram se vinde cu 10 lei. Puse pe cântar, 3 bucăţi au o greutate de aproape 2,2 kilograme. Ștefan Țuțuianu și-a făcut de-a lungul vremii clienții săi fideli care cumpără direct din solar.

”Inima de bou este una dintre cele mai mari soiuri de tomate. Este adorat de fermierii care doresc obţină fructe a căror greutate este de la 700 până la 800 grame, uneori ajungând şi până la 1 kilogram. Fiindcă fructele sunt mari, sunt puţine pe ciorchine. Roşiile sunt cărnoase şi au un gust excelent. Denumirea soiului se datorează formei fructelor care au forma unei inimi de bivol. De obicei, cultura acestui soi este destinată consumului în stare proaspătă sau pentru industrializare. La mare căutare sunt de către gospodine care le preferă pentru sucul de roşii”, spune producătorul.

Costuri de producție ridicate, dar profit pe măsură

Ştefan Ţuţuianu vine în fiecare zi la piață cu legume proaspete şi este mulţumit de sumele pe care le încasează la final de sezon.

”Când tragem linie, la final de sezon, ne dăm seama că munca nu a fost în zadar. Nu te îmbogăţeşti, pentru că şi costurile de producţie sunt ridicate, dar nici nu mori de foame. Este muncă multă, într-adevăr, şi constantă, dar ne-am obişnuit, ne place ceea ce facem. Şi costurile de producţie sunt ridicate. Gândiţi-vă că pentru un fir de răsad de roşii am plătit 2 lei. Închirierea tarabei la piaţă este 350 de lei pe lună, plus consum de combustibil de la fermă şi până aici, dar şi multe altele.. Nu ne plângem, dar sunt nişte realităţi cu care ne confruntăm”, a explicat producătorul care într-un an bun reuşeşte să vândă şi o tonă de roşii.