Prof. Pavel Chirilă despre otrăvurile din alimentația modernă. Le avem ZILNIC în farfurie și nu știm cât de rău ne fac!
Nu mai este mit, ci știință, când se vorbește despre alimentele care ne pun în pericol sănătatea. O mare parte din ele, de fapt principalele, se regăsesc în farfuriile noastre în fiecare zi, fără ca măcar să bănuim că otravă îi dăm organismului nostru.
Pentru profesorul Pavel Chirilă, invitat recent la o conferință organizată de Clinica naturistă FitoPlus, pericolele din alimentația omului modern sunt obiect de cercetare. El este în măsură să spună, după, ani de studii și analize, care sunt riscurile la care ne expunem atunci când alegem să consumăm, spre exemplu, faină albă, zahăr rafinat, aditivi alimentari, organismele modificate genetic, uleiul rafinat, băuturile răcoritoare sau sărurile nitrice.
Toate aceste categorii de produse ar trebui eliminate complet eliminate din alimentația zilnică, apreciază profesorul Chirilă, care atrage atenția că alimentele menționate nu fac altceva decât să conducă la apriția unor boli cronice precum hepatita, diverse alergii alimentare, ajungând până la manifestarea anumitor boli autoimune.
Săruri cancerigene
”Ca să vă dau un exemplu: sărurile nitrice se combină cu aminele din carne și produc nitrozamină, care provoacă cancer la șobolani, lucru demonstrat de anumite studii științifice. În 14 zile, animalele dezvoltă tumori canceroase. Persoanele care consumă zilnic alimente cu un conținut ridicat de săruri nitrice – elemente pe care le regăsiți înscrise pe etichetă, la ingrediente, sunt predispuse la apariția acestor boli. (…) Până acum trei ani, legea permitea 100 mg/kg, dar s-a dat dezlegare pentru 300 mg/kg, de parcă aceste substanțe nu ar fi suficient de toxice și așa. Aditivi alimentari sunt la fel de toxici precum sărurile nitrice. În categoria aditivilor alimentari extrem de toxici intră și zaharina”, a declarat în cadrul conferinței doctorul Pavel Chirilă, citat de Agerpres.
Poporul român, obligat să mănânce iod
În ultima perioadă de timp foarte mulți specialiști atrag atenția asupra faptului că, obligativitatea de a trata sarea cu iod a condus la apariția unor boli precum: cancerul de tiroidă, apariția alergiei la iod, pe când hipotiroidia nu a fost influențată în nici un fel, deși prin acest consum de sare iodată această boala trebuia eradicată.
”În România există o lege a iodizării sării prin care întregul popor român este obligat să mănânce iod. Am avertizat că va crește numărul de cazuri tiroidiene și cazurile de cancer de tiroidă s-au dublat, boala Basedow a crescut în incidență de 5-6 ori, alergia la iod a crescut de vreo trei ori, iar hipotiroidia nu a fost influențată deloc, deși aceasta trebuia eradicată. Este normal să se întâmple așa, pentru că numai 1% din hipotiroidie este cauzată de lipsa iodului”, a precizat specialistul.
În ceea ce privește băuturile răcoritoare carbogazoase, doctorul Pavel a subliniat faptul că, doar la noi în țară aceste băuturi conțin benzoat de sodiu, o substanță ce se regăsește pe lista substanțelor cancerigene la nivel european și nu sorbat de potasiu așa cum conțin aceste băuturi în alte state europene.