De la alțiiLegislație

Viktor Orban a anunțat că Ungaria plafonează prețurile alimentelor de bază din cauza inflației record!

Ungaria plafonează prețul a șase produse alimentare de bază de la începutul lunii februarie, pentru a lupta împotriva inflației record, scrie AFP. Anunțul a fost făcut de către premierul Viktor Orban.

„Am decis să intervenim pentru a limita prețurile zahărului alb, făinii de grâu, uleiului de floarea soarelui, cărnii de porc, fileurilor de pui și laptelui semi-degresat. Asta înseamnă că prețurile în fiecare magazin, vor trebui să revină la nivelul lor din 15 octombrie 2021”, a declarat premierul Viktor Orban într-un videoclip postat pe pagina sa de Facebook, spunând că vrea să „protejeze familiile”.

Viktor Orbán a spus că prețul acestor produse ar trebui readus la nivelul la care se aflau pe 15 octombrie anul trecut, acest lucru trebuie să se întâmple în toate magazinele, iar de la 1 februarie pot fi cumpărate la acest preț de referință de anul trecut. Cele șase alimente de bază sunt:
– zahăr tos
– făină de grâu
– ulei de floarea soarelui
– carne de porc
– piept de pui
– lapte de vacă 2,5%

Rata inflației a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani în noiembrie, adică 7,4% pe un an, propulsată de creșterea prețurilor la energie, ca peste tot în Europa.

Potrivit statisticilor oficiale, prețurile la alimente au crescut cu 6%, cele ale făinii au sărit de exemplu cu 20% și uleiul cu 27%.

Guvernul decisese deja în toamnă să plafoneze prețul combustibilului, astfel încât litrul să nu coste mai mult de 480 de forinți (1,35 euro) la pompă.