Afaceri mari și miciAutenticCe și cum cumpărămHrana ca stil de viațăHrana pe secțiuniSpecial

Broccoli românesc, morcovi de zacuscă și porumb fiert de toamnă direct din cultura îngrijită cu pasiune de Liliana Mirea din Călărași

Broccoli românesc, morcovii de zacuscă sau porumbul fiert de toamnă sunt bunătățile cu care Liliana Mirea, legumicultor din Călărași, ne bucură papilele gustative în acest sezon. În cei peste 20 de ani de experiență acumulați, femeia nu a folosit vreodată substanțe chimice pentru întreținerea culturilor și a preferat să ofere legume curate la taraba sa, din piața Obor din Capitală, reușind astfel să ocupe un loc important în campania demarată de Super-Hrana.ro, Oamenii din spatele gustului de toamnă.

Familia Lilianei Mirea a început să cultive broccoli, în comuna Dor Mărunt, din județul Călărași, cu mult înainte ca alții să fi auzit de această legumă. A fost printre primii legumicultori care au venit în piața Obor, din sectorul 2 al Capitalei, cu această conopidă verde. ” De la noi din zonă am fost primii care au cultivat-o și foarte mulți ne întrebau ce este și la ce poate fi folosită. Producția de broccoli din anul acesta este foarte slabă, la fel și la conopidă. Vremea a fost cea care ne-a pus bețe în roate. Temperaturile ridicate au diminuat foarte mult producția de broccoli și conopidă, tocmai de aceea la piață am venit cu puțină marfă. Nu doar producția este diminuată, dar și mărimea căpățânii de broccoli și conopidă este mult mai mică decât într-un an normal”, a explicat pentru Super-Hrana.ro, Liliana Mirea.

Broccoli românesc se vinde la bucată, prețul celui adus de Liliana Mirea oscilând între 5 și 6 lei.

Morcovul de zacuscă trebuie să fie crud și fraged

La zacuscă este foarte important ce legume alegem, dar și mai important este cum recunoaștem morcovul ideal, care nu trebuie să fie ațos sau vechi.

Liliana Mirea ne-a învățat cum să recunoaștem un morcov proaspăt
Liliana Mirea ne-a învățat cum să recunoaștem un morcov proaspăt

SAM_3955

”Morcovul de zacuscă trebuie să fie crud și fraged. Nu trebuie să vă feriți de morcovi de dimensiuni mari, pentru că și aceea sunt foarte buni dacă sunt cumpărați de unde trebuie. Un morcov care este proaspăt are coaja netedă, lucioasă, iar în interior pulpa nu are inserțiile de verde și nu este lemnos așa cum se întâmplă cu morcovii importați, pe care îi găsiți la hypermarket. Și în secțiunea transversală și în cea longitudinală morcovul are pulpa de culoarea portocalei, nu este lemnos, se taie foarte ușor. Așa ar trebui să arate un morcov, nu numai pentru zacuscă, dar și pentru hrana bebelușilor”, ne-a explicat tanti Lili.

Un kilogram de morcovi aduși în Obor de aceasta se vinde cu 3,5 lei.

Porumb de fiert bun și toamna

Tanti Lili are la vânzare porumb proaspăt cules, bun de fiert chiar și toamna. ”În afară de grădina din curtea în care locuim, mai avem o grădină într-o localitate apropiată de Dor Mărunt, în Modelu, unde avem niște locuri de casă pe care le-am moștenit de la părinții mei. Acolo am cultivat porumb pentru fiert. Încă mai aducem la piață porumb de fiert, pentru că, în fiecare an semănăm porumbul de trei ori, în perioade diferite, astfel încât, de fiecare dată când venim la piață cu porumb de fiert, acesta este proaspăt cules, niciodată păstrat, așa cum fac alți piețari, din vară. Pentru porumbul de fiert folosim sămânță specială, care are această destinație, nu sămânță de porumb de consum furajer”, ne-a dezvăluit legumicultoarea.

Porumbul de fiert trebuie să aibă pănușul încă verde

Porumbul pe care tani Lili îl cultivă este puțin mai dulce și nu intervine asupra lui cu substanțe chimice iar eliminarea buruienilor și răritul se fac manual.

”Atunci când alegeți un porumb pentru fiert sau copt, aceasta trebuie să fie proaspăt, crud, pănușul și mătasea trebuie să fie încă verde, nu uscate, iar boabele trebuie să fie ferme. Există și tehnica de a testa proumbul prin încercarea unei boabe cu unghia și dacă din boabă iese laptele atunci cu siguranță porumbul este bun de fiert. Porumbul pe care îl luați pentru a-l fierbe trebuie să aibă boabele mai în lapte, pe când cel pe care îl luați pentru copt trebuie să fie puțin mai tare”, ne-a explicat cultivatoarea.

Porumbul fiert se vinde la bucată, prețul fiind de numai 1 leu.

Cultivă o gama variată de legume

Precupeața culitvă legume și cereale în comuna Dor Mărunt din județul Călărași de peste 20 de ani.

Taraba cu bunătăți a Lilianei Mirea
Taraba cu bunătăți a Lilianei Mirea

 

”Cultivăm 2.000 de metri pătrați cu tot felul de legume: broccoli, fasolică, verdețuri, ceapă verde, morcovi, țelină. Vin în piață de vreo 23 de ani, prima dată am vândut răsadurile de legume, iar mai apoi am mărit suprafața și a început să vindem și legumele din grădina noastră. Inițial vindeam legumele la piața de lângă localitatea mea, în Lehliu-Gară, iar mai apoi am ajuns să vând legume bucureștenilor, la piață la Obor”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Liliana Mirea.

Cultivă legume fără substanțe chimice

Experiența pe care a acumulat-o în legumicultură se vede și pe tarabă, întrucât legumele pe care le vinde tanti Lili sunt foarte aspectuoase și frumos crescute, chiar dacă nu intervine în creșterea lor cu nici un fel de substanțe chimice.

”La cultivarea legumelor și a porumbului nu folosim substanțe chimice absolut deloc, folosim doar apă și munca noastră brută. Avem trei sisteme de irigații, unul prin picurare pentru legume, prin aspersiune la verdeață, iar la celelalte culturi de câmp udăm cu furtunul dintr-un bazin de 2.000 litri care este alimentat permanent cu apă, în așa fel încât plantele sunt udate cu apă ceva mai călduță, nu cu apă rece direct din fântână”, a adăugat Liliana Mirea.

Vânzările de legume, în scădere

În ciuda faptului că ceea ce vinde pe tabară este proaspăt și crescut sănătos, fără chimicale, clienții sunt puțini și foarte pretențioși. ”Chiar dacă aducem marfă proaspătă, vânzările nu merg chiar așa de bine, nu știu de ce oamenii preferă supermarket-urile. Cumpărători avem din ce în ce mai puțini și mai pretențioși, cu toate că noi le oferim produse proaspete și bune. Îi lăsăm să-și aleagă singuri marfa, întodeauna negociez și la preț. Mai bine este să ai marfă proaspătă mereu pe tarabă și să vinzi tot la un preț puțin mai mic, decât să ții de preț și să ți se ofilească legumele și verdeața”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Liliana Mirea.

Citește și:

Pâinea de Alămor, făcută cu dragoste: “Atâta mi-e de drag să fac pita asta că nu vă puteţi imagina”

Legume țărănești pentru „boierii” de la București! Ridichile oltenești aduse de tanti Floarea în piața Obor au coaja lucioasă și sunt roșii precum focul, semnele prospețimii

Roșii cu inimă la taraba tinerei Luminița Alexandru, una dintre păstrătoarele gustului adevărat al legumelor crescute la țară

Comentariile sunt închise.