În spatele eticheteiLegislațiePentru profesioniști

Comisia Europeană a cerut României să raporteze anual rezultatele controalelor la legume și fructe

Comisia Europeană (CE) a solicitat României și celorlalte state membre să transmită anual rezultatele prelevate pentru o serie de pesticide și fructe și legume. Statele membre vor transmite în fiecare an până în 2029, rezultatele analizelor eșantioanelor testate până la 31 august în formatul electronic de raportare stabilit de autoritate. Totuși, în ceea ce privește eșantioanele analizate în 2025, se aplică până la 1 septembrie 2026. În România, de verificarea legumelor și fructelor din producție autohtonă, pentru nivelul reziduurilor de pesticide, se ocupă Autoritatea Națională Fitosanitară, condusă de directoru general Romeo Șoldea. 

În Jurnalul Oficial al CE a fost public Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2025/854 al Comisiei din 7 mai 2025 privind un program de control multianual coordonat al Uniunii pentru 2026, 2027 și 2028 vizând asigurarea respectării limitelor maxime de reziduuri de pesticide și evaluarea expunerii consumatorilor la reziduurile de pesticide din și de pe alimentele de origine vegetală și animală și de abrogare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2024/989. Statele membre trebuie să trimită anual rezultatele.

Citiți și: Studiu: O treime din fructele și legumele din Turcia sunt contaminate cu pesticide

Controale pentru reziidurile la pesticide

Reziduurile de pesticide din fructe și legume, în atenția CE

În regulamentul citat se menționează că între 30 și 40 de produse reprezintă componentele principale ale alimentației populației din Uniune. Deoarece utilizările pesticidelor suferă modificări semnificative pe parcursul unei perioade de trei ani, Comisia notează că este necesar ca pesticidele din respectivele produse să fie monitorizate pe parcursul unei serii de cicluri de câte trei ani, pentru a permite evaluarea atât a expunerii consumatorilor, cât și a aplicării legislației Uniunii.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a publicat un raport științific privind evaluarea concepției programului de monitorizare a pesticidelor. Autoritatea a concluzionat că o rată de depășire a limitelor maxime pentru reziduuri de peste 1 % ar putea fi estimată cu o marjă de eroare de 0,75 % prin selectarea a 683 de unități de eșantioane pentru cel puțin 32 de produse alimentare diferite. Este necesar ca prelevarea respectivelor eșantioane să fie repartizată între statele membre în funcție de numărul de locuitori, cu cel puțin 12 eșantioane per produs și per an.

”Pentru a acorda autorității suficient timp pentru a evalua și a compila rezultatele raportate, este necesar ca statele membre să transmită, până la data de 31 august a fiecărui an, informațiile referitoare la anul calendaristic precedent”, mai arată regulamentul CE. Totuși, în ceea ce privește eșantioanele analizate în 2025, se aplică până la 1 septembrie 2026.

Citiți și: Începe acțiunea FITOS 2025. Controale în forță pe lanțul operațiunilor cu pesticide, inclusiv în ferme

Agricultura ecologică, vizată pentru prelevarea de probe

Pe parcursul anilor 2026, 2027 și 2028, statele membre prelevează și analizează eșantioane pentru combinațiile de pesticide/produse menționate în anexa I.

Probe pentru reziduurile de pesticide

Statele membre prelevează eșantioane pe care le analizează, inclusiv cele de alimente destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică și produsele provenite din agricultura ecologică.

Statele membre aleg lotul din care se prelevă eșantioane în mod aleatoriu. Procedura de eșantionare, inclusiv numărul de unități, trebuie să fie în conformitate cu Directiva 2002/63/CE.

Statele membre transmit rezultatele analizelor eșantioanelor testate în 2026, 2027 și 2028 până la 31 august 2027, 2028 și, respectiv, 2029, în formatul electronic de raportare stabilit de autoritate. Rgulamentul intră în vigoare la 1 ianuarie 2026.