IMPORTANTÎn spatele etichetei

Ceai vs. cafea. Câtă cofeină și teină conține fiecare

Cantitate de cofeină în cafea și ceai

Cofeina din cafea și teina din ceai sunt aceeași substanță, însă prezentă în concentrații diferite. Câtă cofeină are cafeaua și câtă teină are ceaiul, ne lămurește nutriționista Mihaela Bilic.

Teina din ceai și cafeina din cafea au nume diferite dar, de fapt, sunt aceeași substanță: trimetilxantina, un alcaloid cu efect stimulant pentru sistemul nervos și cardiovascular. Doi chimiști diferiți le-au descoperit și le-au denumit la diferență de 10 ani, pe la 1800, spune Miahaela Bilic.

Citiți și: Învață să prepari Marghiloman, singura cafea … românească

Conținutul de cofeină la cafea și ceai

Câtă cofeină conține o cafea și câtă teină conține un ceai

Conținutul de cofeină din cafea depinde de modul de preparare, însă întotdeauna o cafea va fi mai ”tare” decât un ceai dacă vrem o băutură care să ne trezească.

Deși molecula este aceeași, concentrația diferă de la o băutură la alta: cafeaua conține de 2-5 ori mai multă substanță activă decât ceaiul. În ceai există taninuri care se leagă de teină/cafeină și îi întârzie absorția, deci efectul stimulant va fi moderat ca intensitate și va dura 3-6 ore. În schimb cafeaua are un efect tonic rapid, de intensitate crescută, pe o durată de 2-3 ore.

Raportat la 100 ml lichid, un expresso conține 130 mg cafeină, un ceai 20 mg, iar o cafea filtru/instant 50 mg. Raportat la porție, o ceașcă de ceai sau o cafea expresso conțin în medie 30 mg, iar o cană de cafea filtru 80 mg.

Cât trebuie lăsat ceaiul la infuzat

Cât trebuie lăsat ceaiul la infuzat

Ceaiul se infuzează mult, iar cafeaua puțin. Astfel, de reținut că metoda de preparare influențează și ea concentrația de teină/cafeină.

Un ceai infuzat sub 2 minute va avea un efect stimulant mai puternic, efect care diminuă dacă infuzia este prelungită (taninurile blochează teina).

Cafeaua scurtă (ristretto) are un conținut mai mic de cafeină față de un expresso lung, în care timpul de contact dintre apă și cafea este prelungit.

Cantitate de cofeină pe zi

Câtă cofeină putem consuma pe zi

Câtă cafeină putem consuma zilnic? Depinde de toleranță și bolile asociate, doza medie este de 200 mg, iar cea maximă de 400 mg.

Există și o formulă de calcul pentru a afla cantitatea de cofeină pe care o putem consuma în funcție de greutatea corporală.

Formulă de calcul pentru consumul zilnic de cofeină

Greutatea X 6=doza maximă admisă, ceea ce înseamnă 300mg cafeină/zi pentru o persoană de 50 kg

”O să fiți surprinși, avem doar beneficii dacă consumăm zilnic 2-3 cești de cafea. Cafea cu lapte și multă gheață, iată o idee de sezon savuroasă și răcoritoare, care ne dă energie și hidratează mai bine decât apa”, este recomandarea Mihaelei Bilic.

Citiți și: Ce se întâmplă când pui unt în cafea. Îți dăm 5 motive pentru a încerca și tu ”cafeaua antiglonț”