Berea nefiltrată de casă, tradiția veche românească reînviată de o familie din Roman prin brandul Nemțeana
Berea nefiltrată de casă reprezintă o activitate „la modă” în rândul occidentalilor, însă în România bunicii noștri obișnuiau să facă acest lucru în urmă cu zeci de ani frecvent. Tradiția, pierdută odată cu apariția marilor producători, a fost reînviată la Roman, de familia Mihoc, cei care au pus bazele brandului Nemțeana.
În urmă cu mai bine de un an, o făbricuță de bere de la marginea orașului Roman definitiva rețeta unei beri speciale, Nemțeana.
„A fost ca îndeplinirea unei datorii față de înaintașii noștri, care obișnuiau să facă bere nefiltrată de casă. Bineînțeles că utilajele și aparatura utilizată de noi în prezent ne permite să obținem un produs de calitate superioară, dar scopul a fost acela de a umple această nișă de piață cu un produs tradițional. De exemplu, bunicii noștri foloseau drojdie de panificație în rețetă și nu de bere și nu rglau temperatura”, a explicat pentru Super-Hrana.ro Leonard Mihoc, administratorul companiei care produce Nemțeana.
Fermentație prelungită
Într-o piață aglomerată a brandurilor de bere, compania nemțeană încearcă să se impună cu o rețetă unică. „Berea industrială e fermentată câteva zile sau o săptămână, în timp ce la noi stă 21 de zile. Durata acestei etape este foarte importantă întrucât definește calitatea produsului. În tot acest timp, berea noastră nu intră în contact cu aerul deloc. Prima fermentație are loc la 15 grade Celsius, se formează alcoolul iar temperatura e scăzută brusc la -1.5 grade. După ce recoltăm drojdia, berea mai stă încă două săptămâni la această temperatură. Noi facem o filtrare prin decantare”, ne-a mai explicat Leonard.
Cum recunoaștem o bere bună
Nemțeana este făcută cu malț din orz, iar drojdia folosită este una scumpă, rezultatele fiind evidențiate și pe eticheta produsului.
„La noi, berea are 5% alcool și 12.2 grade Plato, notate și EP. O bere cu indicele EP mic și alcoolemie mare indică faptul că respectivul produs conține apă, alcool și aromă, fără substanțe nutritive. Dacă descoperiți pe eticheta unui produs conținut de 5% alcool și 8 EP înseamnă că e o problemă”, ne-a sfătuit Leonard Mihoc.
Berea se savurează când e rece
Berea nemțeană este una de tip craft, mai exact bere de casă, nefiltrată și nepasteurizată. Este recomandat ca berea să fie băută rece pentru a ne bucura din plin de textura și savoarea ingredientelor. Împătimiții, însă, folosesc o formulă prin care reușesc să pună în valoare mai mult aceste calități. „Berea se savurează în halbă, răcită ulterior timp de câteva minute. Atunci când se toarnă berea trebuie permisă formarea unui guler de spumă densă. Aromele berii se eliberează mai bine atunci când paharul este agitat ușor. Nemțeana este o bere vie și chiar după mai multe beri nu te doare capul”, a încheiat Leonard Mihoc.
Comentariile sunt închise.