Afaceri mari și miciAutenticCe și cum cumpărămHrana ca stil de viațăHrana pe secțiuniSpecial

Carne de pui „nestresat” versus varianta industrială. De unde cumpărăm cea mai bună carne de găină?

Puii de găină „nestresați” sau crescuți în sistem free range reprezintă o modă în Europa de câțiva ani. În realitate, vorbim de sistemul clasic de creștere, cunoscut românilor drept, „găini din curtea bunicii”, dar crescute pentru comercializare. Între acestea și „orătăniile” crescute în sistem industrial este o diferență calitativă clară, explicată de specialiștii consultați de Super-Hrana.ro iar întrebarea apărută în mod normal este de unde cumpărăm cea mai sănătoasă carne?

Conceptul de creștere free range, numit în cazul găinilor pui sau găini nestresate s-a transformat într-un curent sau o modă printre micii crescători care au pus bazele unei afaceri. Numărul tot mai mare de solicitări din partea consumatorilor, care au sesizat o diferență de gust între carnea de pui/găină crescută în sistem free range sau în sistem industrial a dus la răspândirea micilor ferme, inclusiv în țara noastră.

Găini precum cele crescute de bunicii, la țară

Adrian Răduță
Adrian Răduță

„Acest concept ne este familiar, nouă românilor. Vă amintiți de puii sau găinile crescute de bunica în ogradă? Acest sistem presupune faptul că puii sau găinile cresc în aer liber și sunt hrănite cu iarbă sau furaje, în cantitate limitată. Practic, păsările sunt lăsate să crească și să se dezvolte în mod natural”, a explicat pentru Super-Hrana.ro medicul veterinar doctorand Adrian Răduță.

 

Specialistul ne-a confirmat că găinile crescute în sistem free range au parte de o dezvoltare sănătoasă din cauza mai multor factori, respiră aer curat, stau sub lumina naturală a soarelui, fac mișcare nefiind înghesuite în cuști, nu defechează în locul unde se hrănesc. Unii sceptici ar putea spune că mediul liber ar expune găinile unor riscuri, precum paraziți, bacterii, viruși, etc. Lucrurile stau diferit.

Sistem imunitar mai eficient

„Cine pornește o asemenea afacere e obligat să apeleze la un medic veterinar. Mai mult, atunci când o găină trăiește în mediu natural și este expusă unor factori externi, automat sistemul imunitar se va dezvolta mai bine. Este exact ca în cazul copilului crescut în casă, ferit de orice care se îmbolnăvește mai des și cel lăsat să se joace și să mănânce fructe cu mâinile murdare de care nu se lipește nici o boală”, ne-a explicat medicul Adrian Răduță.

Găini mai musculoase

Mai mult decât atât, modul de dezvoltare fizică a găinii este diferit.

„O găină care se mișcă liberă se va dezvolta mai bine, fibra musculară va fi mai bine dezvoltată. În cazul lor, mișcarea joacă un rol esențial. Datorită mediului și dietei se eliberează o serie de enzime, care datorită afluxului sanguin vor ajută la dezvoltarea armonioasă a fibrei musculare. Pentru a compensa lipsa de mișcare, în cazul găinilor crescute într-un mediu protejat se pompează efectiv proteine, tocmai pentru a încerca creșterea artificială a acestora. Suplimentele includ făină de oase, de sânge sau uleiuri vegetale. Normal că găina de curte va avea un gust mai bun decât cea din sistemul industrial. Să nu uităm cum după Revoluție, în România apăruseră „pulpele de pui american”. Erau umflate, imense! De fapt găinile primiseră steroizi sau după tăiere carcasele fuseseră umflate efectiv prin inhectare cu apă sau o combinație de apă cu sare”, ne-a dezvăluit medicul.

Nu este de mirare că unii sportivi care trebuie să includă în dieta lor carne, aleg să cumpere pui sau găini de la micii crescători decât din marile lanțuri de magazine, unde se vând exemplare crescute în sistemul industrial.

 

gaini crescute industrialÎn aceste condiții sunt crescute găinile, în sistemul industrial

 

Perioade de creștere diferite

De asemenea, perioadele de creștere în cele două cazuri sunt diferite. Dacă în sistem industrial un pui ajunge la 2.5kg după aproximativ o lună și este sacrificat pentru consum, în cazul unuia crescut în sistem free range acest lucru se întâmplă după 2 sau uneori 3 luni.

 

free range 1Acesta e mediul în care trăiesc găinile crescute în sistem free range

 

Tot mai mulți dintre cei care au deschis crescătorii în sistem free range în România, livrează cantitățile de carne comandată, uneori chiar până la poarta clientului. Tocmai pentru a îl convinge pe cumpărător că ceea ce cumpără este o carne de calitate, provenită de la animale care nu sunt stresate și sunt hrănite doar cu cereale, fermierii îi invită pe toți curioși să le treacă pragul pentru a vedea cu ochii lor cum cresc animalele la ei în ogradă.

Super-Hrana.ro vă prezintă o serie de ferme care se ocupă de creșterea animalelor, folosind aceeași hrana ca cea pe care buncii noștri obinuiau să o dea orătăniilor

Păsări de țară
O familie de medici veterinari din județul Tulcea a început în urmă cu mai bine de șase ani să se ocupe cu creșterea și exploatarea păsărilor de curte în mod tradițional.

“Avem o curte mare, la marginea satului, în care am început să creștem pui crescuți în mod natural, din pasiune. De asemenea, respectăm cu atenție regulile pentru o bună îngrijire a păsărilor de curte. Le hrănim cu cereale provenite din producția proprie iar creșterea păsărilor se face în ritm natural. Nu folosim stimulenți de creștere forțată, acești pui ating maturitatea de sacrificare în circa 130 de zile în comparație cu fermele de producție industrială unde sunt sacrificați la circa 42 de zile”, explică George Gherghisan, cel care a pus bazele fermei de creștere a păsărilor de curte.

În microferma de familie din localitatea Văcăreni, județul Tulcea cresc laolaltă în sistem tradițional puiul de carne, curcanul și rața. Păsările sunt sacrificate în ziua precedentă livrării, în funcție de comenzi și sunt livrate proaspete, nu congelate, pentru păstrarea cât mai intactă a vitaminelor și enzimelor.

Cei care doresc să comande produse de la “Păsări de țară”, o pot face online, iar proprietarii fac livrări în următoarele orașe: București, Tulcea, Galați, Brăila, Constanța și Slobozia. Transportul produselor este gratuit indiferent de cantitatea pe care o comanzi.

Domus natura
Această afacere a luat naștere din dorința de a la oferi copiilor familiei o hrană cât mai sănătoasă. Ferma își desfășoară activitatea în localitatea Lopătari, județul Buzău, la poalele munților, departe de aglomerările urbane.

“Aici avem o mică livada de meri și peri, vița de vie, floarea soarelui, agrișe, coacăze, două adăposturi pentru pui de carne și unul pentru găini ouătoare. Am numit-o Domus Natura pentru că tot ce producem aici este natural și sănătos. Chiar dacă inițial am gândit-o ca pe o sursă de hrană pentru familie și prieteni, ulterior am ajuns să lărgim cercul de prieteni suficient încât să putem considera creșterea de pui bio și producția de ouă bio o micro-afacere”, ne-au spus cei de la Domnus Natura, despre începuturile afacerii cu creșterea puilor de carne în sistem ecologic.

Cei de la Domus natura se ocupă doar cu creșterea și îngrijirea puilor de carne și a găinilor ouătoare. Pentru cei interesați de produsele celor de la Domus Natura, pot comanda online tot ce îi doresc de la mici antreprenori.

Ograda verde
Situată în Breaza, ţinutul muntos unde găseşti cel mai curat aer din România, Ograda Verde este o microfermă unde se cresc pui, găini și curcani în condiții similare celor din gospodăriile țărănești.
“Hrănite 100% cu cereale, păsările de aici au parte de un mediu nestresant care le asigură un ritm de creştere natural şi tihnit – puii atingând maturitatea în circa 120 de zile.

Diferențele nu se opresc aici: păsările noastre nu cunosc gustul aditivilor chimici, al făinii de pește și carne, al antibioticelor și al deja celebrilor hormoni de creștere. Clienţii care au încercat produsele noastre spun că acestea au gustul unic de pui de țară crescut ca în curtea bunicii”, spune Victor Cămărășoiu, cel care se ocupă cu creșterea păsărilor de curte.

Ograda Verde comercializează carcase de pui/găini/cocoși, de curcan și ouă proaspete de găină.

Prepelițe-Găini
Prepelițe-Găini este o afacere de familie pornită de Andreea Zamfirache, o tânără bucureșteancă care s-a mutat la țară și și-a facut propria afacere din creșterea găinilor de curte.

Ferma oferă doritorilor o gamă diversificată de produse, de la carne de prepeliță, pui, găini, curcani și bibilici. Prețurile variază în funcție de sortimentul de carne pe care dorești să-l achiziționezi, dar livrarea produselor se poate face doar în București, Ilfov, Ciorogârla, Balotești și Moara Vlăsiei.

Păsările puse la vânzare de Andreea Zamfirache sunt crescute în sistem tradițional, dar pentru că nu are teren pentru a-și produce singură furajele, le cumpără, toamna, de la agricultorii din zonă.

“Pentru noi nu există clienți, ci doar prieteni pe care nu i-am cunoscut încă”, ne-a spus Andreea, despre motto-ul care le ghidează înreaga activitate.

Casa curcanilor
După ce o perioadă de timp au lucrat în străinătate, Florin și Elena Mertoiu au decis să se întoarcă acasă și să pună bazele unei microferme de creștere a curcanilor în sistem tradițional. Afacerea lor se desfășoară în localitatea Lumina, județul Constanța.

“Păsările noastre beneficiază de mâncare naturală obținută în propria noastră moară. Ferma nostră dispune și de un punct propriu de sacrificare autorizat sanitar-veterinar pentru ca produsele pe care dvs. le comandați de la Casa Curcanilor să fie proasptete, igienice și livrate la cel mult o zi de la sacrificare. Încercăm să aducem un pic de sănătate în viața clienților noștri și să învățăm împreună să mâncăm sănătos, dacă nu pentru noi, măcar pentru copiii noștri”, a subliniat Elena Mertoi, care sunt principalele motive pentru care ar trebui să ne hrănim cât mai sănătos.

Casa Curcanilor oferă clienților să carcase de curcan, carcase de pui, ouă de găină și cocoș pentru borș. Doritorii pot comanda online, iar la o comandă ce depășește 150 lei, cei de la fermă vă livrează direct la domiciliu marfa solicitată, fără nici un cost suplimentar.

 

sursa foto: wikipedia.org, telegraph.co.uk

 

Citește și:

EXCLUSIV| Ouă îmbogăţite cu seleniu pentru consum. Beneficii reale sau marketing pentru un produs obişnuit?

Comentariile sunt închise.