Ce și cum cumpărămHrana ca stil de viațăHrana pe secțiuniLa dietă

Fructele goji, sănătate curată sau marketing eficient? Explicațiile oamenilor de știință fac lumină în această problemă

Fructele de goji sunt considerate un veritabil izvor de sănătate. Sunt folosite din cele mai vechi timpuri în medicina chineză, iar produsul beneficiază de o promovare eficientă din partea unor celebrități precum Madonna sau Miranda Kerr, care nu contenesc să laude beneficiile pe care le au pentru sănătatea organismului aceste fructe mici, de culoare roșie, cu gust dulce acrișor. Specialiștii atrag atenția, însă, asupra unor aspecte de care trebuie ținut cont.

Considerat atât un fruct cât și o plantă medicinală, fructele de goji se găsesc în țările asiatice și europene, fiind din ce în ce mai cultivate și comercializate și în România. Marketingul frenetic în cazul fructelor de goji a luat amploare și la noi în țară, unde tot mai mulți oameni au început să creadă în efectele benefice ale acestui superfruct.

Cu toate acestea specialiștii în sănătate și nutriție din Toronto ne avertizează că, multe din efectele benefice atribuite consumului de goji nu au la bază nici un sudiu științific care să demonstreze aceste calități.

Nu s-a demonstrat științific efectul anti-îmbătrânire

Expertul în sănătate și nutriție, Rosanna Lee din cadrul Buffalo General Hospital din Toronto, Canada, susține că fructele de goji sunt o veritabilă sursă de antioxidanți, dar efectul anti-îmbătrânire și reducerea riscului de apariție a cancerului nu sunt susținute de studii științifice.

antioxidanti

 

“Cerul este limita, atunci când vine vorba de includerea fructelor de goji în alimentația de zi cu zi. Goji reprezintă o sursă importantă de antioxidanți, cu toate acestea nu trebuie să aplecați urechea la toate mențiunile de sănătate care sunt atribuite consumului acestui superfruct. Până în acest moment nu s-a demonstrat știintific faptul că o cură de goji reduce riscul apariției cancerului și nici că aceaste mici fructe ar fi o veritabilă fântănă a “tinereții fără bătrânețe”, a declarat Rosanna Lee, specialist în nutriție și sănătate.

Goji contraindicate celor cu afecțiuni renale

Extrem de important este și faptul că, fructele de goji nu sunt indicate pentru consum persoanelor care urmează un tratament pentru subțierea sângelui, deoarece aceste fructe pot anula efectul medicamentelor. Persoanele care suferă de afecțiuni renale sunt sfătuite să nu consume cantități mari de goji, deoarece aceste fructe conțin cantități mari de oxalați, substanțe care împiedică absorbția calciului în oase și favorizează formarea pietrelor la rinchi.

De asemenea, fructele de goji nu sunt indicate pentru consum femeilor însărcinate sau celor care alăptează, deoare se pare că, consumul de goji stimulează uterul.

Mențiunile de sănătate

Fructele de goji au fost folosite în medicina tradițională chineză de sute de ani, fiind extrem de apreciate și consumate de călugării budiști. Acesta este și motivul pentru care fructele de goji sunt considerate ca având un puternic efect anti-îmătrânire.

Chinese Goji Berries 2007. Image shot 2007. Exact date unknown.

 

“Sunt specialiști care susțin că fructele goji reprezintă un remdiu natural împotriva diabetului zaharat, a hipertensiunii arteriale, a malariei sau chiar a febrei. Cu toate aceste eu cred că o mulțime din aceste afimații nu pot fi adevărate, în mod special din cauza faptului că în prezent, nu există încă dovezi științifice concludente, care să demonstreze că aceste supoziții sunt adevărate. Ar trebui să ne limităm doar la ce știm până în acest moment despre acest fruct, restul informațiilor nesusținute de dovezi sunt pure speculații”, susține specialistul în sănătate și nutriție din Toronto.

Protejează sănătatea corpului

Goji sunt recunoscute ca fiind extrem de eficiente în stimularea sistemului imunitar, având un rol benefic și asupra sănătății ochilor. Asemeni altor fructe de pădure, goji reprezintă o sursă excelentă de vitamina C, ajutând organismul să facă față sezonului rece, contribuind la tratarea și prevenirea simptomelor de răceală.

Pachet de antioxidanți

La o simplă analiză viziuală a acestui mic fruct roșu, nu ai crede că poate avea un puternic efect antioxidant. Cu toate acestea, goji este cel mai puternic antioxidant dintre toate produsele alimentare existente în lume. Este o sursă puternică de vitamina C conținând, per unitate, o cantitate de vitamina C de 500 de ori mai mare decât cea conţinută de portocale. Sursă excelentă de vitamina A, Goji conține mai mult caroten decât orice alt produs alimentar cunoscut până acum. Goji conţine 18 aminoacizi, mai mult decât în polen, 21 minerale şi 29 de acizi graşi diferiţi fiind şi o sursă ideală de proteină.

Ajută la buna funcționare a tranzitului intenstinal

Fructele de goji sunt sărace în calorii, dar foarte bogate în fibre, datorită faptului că în interiorul fructului se găsesc niște semințe mici, extrem de bogate în fibre. Acesta este motivul pentru care foarte mulți nutriționiști recomandă consumul de fructe de goji atunci când urmăm o cură de slăbire, goji contribuind la buna funcționare a tranzitului intenstinal și la asigurarea energiei necesare pe parcursul unei zile.

Toate aceste calități indică faptul că fructele de goji sunt un veritabil supliment alimentar, însă nu și un remediu care ar putea să înlocuiască un tratament în diverse afecțiuni.