Dulceața de fructe, plăcerea copilăriei care de fapt ne asigură supradoza de zahăr de ani buni poate fi făcută doar cu îndulcitori din surse naturale
Dulceața de fructe este una dintre plăcerile copilăriei care ne urmărește toată viața. În timp ce noi credem că ne bucurăm de un desert natural, făcut în casă, în realitate luăm o supradoză zdravănă de zahăr. Din fericire, există oameni care au păstrat rețete vechi, din vremea când zahărul era o resursă rară, iar deserturile erau dulci datorită zaharurilor din propria compoziție a ingredientelor folosite.
În rețeta pentru dulceață, în general se adaugă un kilogram de zahăr la kilogramul de fructe. Zahărul îndulcește și totodată conservă produsul, acestea fiind singurele două calități în timp ce lista problemelor create datorită cantității mari folosite în rețetă s-ar putea întinde pe câteva zeci de rânduri.
Printre cele mai cunoscute probleme cauzate de consumul excesiv de zahăr se numără cele legate de smalțul dinților, diabetul, afecțiuni cardiovasculare, obezitate sau afecțiuni gastrice.
Din fericire, pe piață există și variante sănătoase de magiun și dulceață, care sunt produse respectând întocmai rețete vechi în care nu se adaugă nici zahăr, nici gelifiant sau orice altă substanță care ar putea strica gustul produsului.
Cea care încearcă, de mai bine de 14 ani să readucă pe mesele românilor gustul de altădată al dulcețurilor făcute în casă este Bibiana Stanciulov, directorul general al companiei Sonimpex Topoloveni.
Magiunul la tuci este nociv
Chiar dacă am trăit cu impresia că dulceața făcută în casă e un aliment sănătos, specialistul de la Topoloveni, atrage atenția că magiunul făcut la tuci nu este un produs tocmai bun pentru consum.
„Am tot timpul contradicții cu toate mămicile și bunicile care spun că fac magiun la tuci. Nu zic că ce fac ele nu este bun, dar ar trebui să știe că atât fructele, cât și legumele conțin zaharuri naturale. Pruna are o cantitate foarte mare de glucide, iar în momentul în care o fierbi la o temperatură necontrolată, toate acele zaharuri se transformă în hirdoximetilfurfural, care este extrem de nociv pentru organism. Imaginați-vă ce ar însemna și adăugarea zahărului în această bombă alimentară. Este adevărat că înainte de noi, bunicii și străbunicii noștri tot astfel de dulcețuri făcute la ceaun mâncau, dar ei aveau o viață activă, mergeau la ogor, lucrau pământul, pe când noi suntem foarte sedentari și nu avem cum să eliminăm aceste substanțe nocive”, a explicat pentru Super-Hrana.ro Bibiana Stanciulov.
Dulcețuri fără adaos de zahăr sau conservanți
Întreaga gamă de produse realizată la fabrica de la Topoloveni este făcută fără nici un adaos de zahăr, gelifianți artificiali sau conservanți.
„Facem dulceața și magiunul fără să adăugăm nici un gram de zahăr. Așa cum știți zahărul este numit și ”moartea albă”, de foarte multe ori un renumit profesor a atras atenția asupra consumului de zahăr și cât de nociv este el pentru organism. Așa se face că, magiunul de prune se obține doar prin fierberea fructelor, în timp ce zahărul din dulceață este înlocuit cu sirop natural de măr”, ne-a explicat producătoarea de dulcețuri naturale.
Sirop concentrat de mere în loc de zahăr
Magiunul de prune Topoloveni se obține doar prin fierberea fructelor, fără nici un ados de alte substanțe, în schimb la obținerea dulcețurilor, zahărul a fost înlocuit cu suc sau sirop concentrat din mere 100% natural.
„În locul zahărului, la dulceață folosim sirop concentrat de mere. Dacă tradițional dulcețurile se fac prin cufundarea fructelor într-un sirop de zahăr, noi cufundăm fructele într-un sirop concentrat de mere. Până anul trecut cumpăram sirpoul de mere de la un producător din Vaslui, din păcate am fost obligată că începând cu acest an să-l aduc din Germania, pentru că cel produs de germani este net superior celui românesc”, ne-a vorbit Bibiana, despre ingredientul care înlocuiește zahărul în rețetele de dulceață.
De la siropul de măr românesc la cel german
Producătorul de magiun Topoloveni s-a găsit în situația de a-și căuta siropul de mere în afara țării, pentru că cel produs în România, modifica gustul și aspectul dulceții.
”Siropul de măr românesc îmi transfera în dulceață o notă acrișoară și îi dădea și destul de multă aciditate. Cel adus din Germania este mai concentrat, mult mai limpede și este obținut 100% natural, nu are nici un tip de conservant. Nu i-am crezut pe cuvânt pe cei de la care cumpăr siropul și am facut eu propriile teste la 2-3 institute de cercetare diferite, din România. Toate aceste teste mi-au spus că ceea ce cumpăr este un produs 100% natural, practic este mărul din care s-a scos apa, fără nici un ados. Germanii dispun de o tehnologie performată și reușesc să scoată siropul mult mai limpede și adăugat în dulceața mea, fructele își păstrează culoarea lor naturală”, ne-a explicat directorul general de la Topoloveni.
Dulcețurile și magiunul sunt fierte în vase cu pereți dubli
Produsele de Topoloveni sunt preparate fără foc direct, în cazane cu pereți dubli, prin care circulă abur tehnologic.
„Noi oferim un produs pe care îl fierbem fără să-l expunem la foc direct, adică toată gama de produse Topoloveni sunt fierte utilizând tehnologia bain marie. Avem vase cu pereți dubli prin care circulă aburul la o temperatură controlată. Pentru anumite produse procesul de fabricație poate dura chiar și 2 zile. Extrem de important este faptul că dulceața nu se fierbe 2 zile continuu, ci pe perioade de fierbere, se fierbe 1-2 ore, se lasă la răcit, după care iar se fierbe 1-2 ore și tot așa până când se încheie procesul. Facem asta pentru că vrem ca în produsul nostru să se păstreze cât mai multe elemente nutritive și vitamine din fructe, nu vrem să distrugem ce are fructul mai bun și mai sănătos de oferit”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Bibiana Stanciulov, directorul general al companiei Sonimpex Topoloveni.
Magiunul se produce din 2001
Directorul general a cumpărat în 2001 o fabrică veche și a reușit să o pună pe picioare și să ridice un brand din propria cenușă.
„În 2001 am luat o fabrică, care nu era altceva decât un morman de fier vechi, pe care m-am încăpățânat să o pun în funcțiune și să o aduc în față românilor, în primul rând, să-și amintească de tradiția culinară, care face parte din cultură și care demonstrează că noi aici suntem români. Nu am plecat niciodată și nu vom pleacă din țara noastră. Lupta pentru magiunul de Topoloveni abia acum a început, până în 2011, când am obținut Indicația Geografică Protejată, a fost o plăcere, o mândrie să reușim să scoatem în evidență lucrurile de calitatea pe care le fac producătorii din România”,a declarat pentru Super-Hrana.ro, Bibiana Stanciulov.
Magiunul de prune Topoloveni, alături de Telemeaua de Ibănești sunt singurele produse românești protejate la nivel european.
Magiun și dulceață făcute după rețete vechi de 101 de ani
Odată cu fabrica, Bibiana a moștenit și vechea arhivă, care nu doar că i-a oferit toate rețetele de care avea nevoie pentru a face un produs de calitate, dar avea explicată și tehnologia pentru producție.
„Oamenii încă nu cred că un produs făcut acum 101 ani nu conține zahăr. La producerea dulcețurilor și magiunului respectăm în tocmai rețete vechi atestate din 1914, când la vremea aceea nu exista nici zahăr, nici conservanți artificiali și nici gelifianți. Avem toate atestatele necesare, iar dulceața o lucrăm numai pe Brevet de Invenție. Toți cei din conducerea Topoloveni, am rămas și vom rămâne promotorii produselor naturale”, ne-a spus proprietarul fabricii de la Topoloveni, despre rețetele pe care le urmează pentru a produce dulceață.