Ultima fiță în materie de carne de pasăre, găina cu carne neagră! Rasa „Mătase japoneză” e crescută și în România
Găinile din rasa Mătase Japoneză sunt crescute atât pentru aspect dar și pentru consum, carnea lor neagră fiind numită și „caviar”. Carnea acestei specii are culoarea neagră și este foarte apreciată în restaurantele de lux din întreaga lume. În cele din urmă, a ajuns și în România.
Găinile de mătase sunt păsări mici, ce ating la maturitate greutatea de 1,1-1,7 kilograme, având o producție anuală de 80-120 de ouă de mărime mijlocie (35-45g), iar carnea are calități organoleptice deosebite, fiind considerată o veritabilă delicatesă.
Originară din Asia, găina de mătase este întâlnită în lume, în mai multe varietăți de culoare: alb, negru, albastru, galben, potârnichiu și roșu.
Referitor la carnea găinii de mătase trebuie precizat faptul că, nu doar aceasta este de culoare neagră, dar și pielea, organele și oasele au o culoare neagră, cu influențe de albastru închis. Culoarea deosebită a cărnii, dar și gustul special, face din această pasăre una din cele mai râvnite feluri de mâncare de gurmanzii din întreaga lume.
Păsările se cresc și în România
Pasionații de creșterea păsărilor de concurs au în ograda lor și păsări din rasa Mătase Japoneză în diverse varietăți de culoare. Trebuie să știți faptul că, în diverse regiuni ale țării veți găsi crescători locali care se ocupă și de comercializarea puilor sau cărnii de culoare neagră. Prețurile variază, astfel că, pentru o găină de 1,5-1,7 kilograme o să plătești între 50-100 lei, în funcție de vânzător și de cantitatea pe care dorești să o cumperi.
Carne precum a porcilor vietnamez
”Carnea găinilor din rasa Mătase Japoneză este asemănătoare cu aceea a porcilor vietnamezi, este mult mai închisă la culoarea decât carnea de pui obișnuită. Teoretic carnea este mult mai nutritivă, dar până în acest moment nu există studii care sa confirme această teorie. Carnea acestei păsării se aseamănă foarte bine cu carnea de vânat. Noi vedem carnea albă și frumoasă în raft, pentru că după ce se sacrifică pasărea, există un proces care se numește sângerarea animalului. Se ia animalul, este întors cu capul în sus și se scurge tot sângele din țesuturi. La carnea de vânat nu se întâmplă acest lucru, sângele rămâne în țesut și dă culoarea specifică de vânat. Carnea acestei găinii are această culoare nu din cauza sângelui acumulat, ci pentru că este o caracteristică de rasă. Se spune că oul de Mătase Japoneză ar avea același conținut de colesterol ca și oul de prepeliță”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Adrian Răduță, medic veterinar doctorand.
O carne consumată în China
Deși în lumea occidentală pui sunt vânduți, în principal, în scopuri ornamentale, în țări precum China, carnea lor este considerată un super-aliment și sunt apreciate pentru aroma lor profundă, dar și pentru efectele benefice pe care le are asupra organismului uman, cunoscute încă din secolul al VII-lea. Femeile din China consumau carne neagră după ce dădeau naștere unui copil, pentru a obține un puls de energie, dar în tradiția medicală chinezească se spune că această carne are un efect pozitiv și asupra sângelui, plămânilor și stomacului. În China carnea găinilor de mătase este rareori prăjită, astfel că, pentru a profita din plin de proprietățile sale curative, chinezii o folosesc pentru a face o supă de culoare chihlimbarului dantelată cu ginseng și fructe de goji uscate.
Cea mai bogată sursă naturală de carnitină
Potrivit unui studiu genetic publicat în anul 2011, trasătura unică a puilor de mătase este cauzată de o mutație genetică neobișnuită caracterizată ca o ”rearanjare complexă ce duce la creșterea cantității de edotelina 3, o genă care este cunoscută pentru creșterea celulelor pigmentare”. Conținutul ridicat de celule pigmentare face ca atât carnea, cât și oasele și unele organe să capete culoarea neagră. Studiile au arătat că puiul negru reprezintă cea mai bogată sursă naturală de carnitină, o peptidă care se găsește în mod natural și în organism și care este vândută, cel mai adesea, ca supliment alimentar pentru sportivi sau pentru cei care vor să piardă kilogramele acumulate.
Carne cu gust dulceag și textură de vânat
În ceea ce privește gustul cărnii puilor de mătase, părerile sunt împărțite. Foarte mulți consumatori sunt de părere că, gustul cărnii negre nu este cu mult diferit față de cel al unui pui tradițional, în schimb alții cred că puii de mătase au o carne mult mai dulce și mai delicată, asemănând-o nu de puține ori cu carnea de vânat.
Rețetă de supă de pui de mătase cu fructe goji uscate și ghimbir
Pentru că ți-am spus tot ce trebuie să știi despre găina din rasa Mătase Japoneză și de unde o poți cumpăra, acum este timpul să afli și cum o poți găti.
Așa cum am precizat anterior, chinezii recomandă consumul acestei cărnii sub formă de supă. Pentru această rețetă ai nevoie de: o găină cu carnea neagră, apă, 1 lingură fructe goji uscate, o bucățică de gimbir, sare, piper și două linguri de vin de orez.
Pentru această rețetă ai nevoie de un vas de ceramică cu două compartimente de fierbere. Adaugi în vasul de ceramică puiul, după ce a fost spălat și curățat, fructele de goji, gimbirul ras și oțetul și completezi cu apă până când toate ingredientele sunt acoperite de lichid.
Sigilezi vasul de ceramică și lași totul pe foc pentru 1-1,5 ore, până când carnea începe să se desprindă după oase. După ce ați constatat că totul este fiert, scoateți oala de pe foc și adugați sare și piper în momentul servirii.
Dacă nu ai un vas de ceramică cu dublă fierbere, poți folosi un vas de cermaică închis ermetic, care se pune într-o altă oală cu apă, acoperit până la jumătate (bain marine).
Comentariile sunt închise.