Zacusca de ghebe sau vinete are mare căutare în aces sezon. Rețetele tradiționale din Neamț fac toamna mai frumoasă și mai gustoasă!
Zacusca de ghebe este o rețetă autentică moldovenească, cea de vinete fiind preparată în mai toate zonele țării. Fiecare regiune și mai ales fiecare familie are o rețetă proprie transmisă din generație în generație, iar două surori din Bicaz, județul Neamț au pornit o afacere cu specialitățile care le-au marcat copilăria.
În urmă cu un an, Laura și Geanina Gicovanu, două surori din comuna Bicaz, județul Neamț s-au gândit că ar fi bine ca minunățiile de rețete pe care le-au învățat de la mama lor să ajungă și pe mesele românilor care nu au timp sau nu se pricep să facă o zacuscă sau o dulceața numai bună de savurat în anotimpul rece sau în perioada postului. Așa a apărut brandul „Două surori”.
Produc zacuscă de vinete și de ghebe
Până își fac apariția pe piață ghebele, cele două surori au la vânzare doar zacusca de vinete, întrucât zacusca de ghebe făcută anul trecut a fost epuizată imediat.
”Avem acum la vânzare doar zacuscă de vinete, cea de ghebe nu o mai avem pe stoc, am epuizat imediat toate borcanele pe care le-am pregătit anul trecut. Ghebele sunt pe drum, încă nu sunt gata, ceea ce înseamnă că cei care doresc zacuscă de ghebe mai au de așteptat. Imediat cum apar ghebele vom face și această zacuscă extrem de căutată, mai ales că, ghebele nu se găsesc în cantitate prea mare pe piața românească”, a explicat pentru Super-Hrana.ro Laura.
Zacuscă fără ulei și sare în exces
Rețeta folosită pentru zacuscă este o rețetă ceva mai specială, zacusca este foarte consistentă, nu curge, iar legumele sunt tăiate destul de mari în așa fel încât consumatorul să poată să deosebească gustul fiecărei legume care se găsește în rețeta de zacuscă.
”Ceea ce producem noi se deosebește foarte mult de zacusca plină de ulei care se găsește pe rafturile supermarket-urilor. Pentru zacuscă folosim foarte puțin ulei, nu călim ceapa și nici sare nu adăugăm prea multă. Acasă, dacă consumatorul preferă o zacuscă mai sărată mai poate adăuga sare, dacă nu este extrem de bună pentru cei care trebuie să țină un regim în care consumul de sare este contraindicat”, ne-a explicat producătoarea de zacuscă.
Rețetele sunt transmise din generație în generație
Ca orice mic producător care se respectă, cele două surori susțin faptul că, în spatele fiecărui borcan de zacuscă și dulceață se află câte o poveste, pe care sunt pregătite mereu să le împărtășească cu clienții care le vizitează standul de la târgurile tematice din țară.
”Reţetele folosite sunt învăţate de la mama, care la rândul ei le ştie de la bunica, care la rândul ei le ştie de la străbunica, iar pentru aromarea dulcețurilor folosim doar lămâie, bucăţi de scorţişoară, păstăi de vanilie sau mentă. La zacuscă, în afară de legume adăugăm decât puțină sare și foarte puțin ulei. Chiar dacă am preluat rețeta de la mama noastră ne-am pus aprenta și am personalizat-o după gustul nostru. Nu ne dorim să obținem produse obișnuite, vrem ca atunci când oamenii gustă din zacusca noastră să își aduc aminte de copilărie și de casa bunicii, asta ne dorim noi să transmitem prin gustul produselor obținute cu mult drag în mica noastră făbricuță”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Laura Gicoveanu.
Totul a început în urmă cu un an
Laura și Geanina Gicovanu au început să facă zacuscă, în cantitate mult mai mare decât preparau pentru familia lor. În urmă cu un an, ajungând la un eveniment organizat de un prieten oamenii au început să le ceară pentru acasă borcane de zacuscă și dulceață.
”Anul trecut în primăvară am început efectiv afacerea cu dulceață, siropuri, zacuscă și murături. Totul a început mai mult dintr-o pasiune pentru zacusca și dulcețurile mâncate cândva, pe prispa bunicii, produse care se găsesc din ce în ce mai rar pe rafturile magazinelor. Fabricuța de conserve și dulcețuri este situată în comuna Bicaz, județul Neamț”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Laura Gicoveanu.
Fabricuța este de fapt o bucătărie mai mare
”Nu pot numi fabrică ceea ce noi avem. Este de fapt o bucătărie mai mare, în care avem un aragaz și trei plite electrice, câteva mese și vasele în care fierbem conservele. Totul se face manual, de la spălatul legumelor și până la umplerea și etichetarea borcanelor. Nu folosim nimic industrial, doar cuțintul, oala, lingura de lemn și flacăra de la aragaz”, ne-a vorbit producătoarea de zacuscă.
Legumele sunt cumpărate de la producătorii locali
Cererea pentru zacuscă este într-o contiună creștere, tocmai de aceea legumele pe care cele două surori le obțin în propria gospodărie nu sunt suficiente, iar restul de legume de care au nevoie sunt cumpărate de la producătorii din zona Neamțului.
”Toată materia primă pe care o folosim o cumpărăm de la producătorii locali, oamenii care au grijă de pământ și cultivă soiuri de legume cu gustul de altădată. Nu folosim legume de import, pentru că acelea nu au nici un gust, iar la zacuscă gustul e cel care contează cel mai mult. Nu poți să spui că vinzi zacuscă tradițională și tu de fapt ai în borcan foarte multe legume care nu au nici un gust. Acesta este motivul pentru care am ales să folosim doar legume românești, de la producătorii români care au grijă de plante și pământ”, ne-a explicat nemțeanca.
Comentariile sunt închise.