Te-ai gândit vreodată să pui fructe pe grătarul încins? Iată o rețetă care va schimba modul în care ai folosit până acum grill-ul
Grătarul este asociat de cele mai multe ori cu preparatele din carne, mici, cârnați sau fripturi. Pentru mulți grataragii, mâncare sănătoasă pusă pe grill înseamnă pui sau pește, câte un cartof sau diverse legume cu greu găsindu-și locul printre kilogramele de carne friptă.
V-ați gândit vreodată că și fructele și-ar putea găsi locul pe un grătar încins? Din fericire, acest lucru este posibil, fructele făcute pe grătar fiind ingrediente minunate în salate sau în diverse combinații cu sosuri ușoare sau înghețată, servite pe post de aperitiv sau desert.
Moft culinar?
„Întotdeauna oamenii au căutat metode de a obține gusturi rafinate. Fructele, în mod normal nu ar trebui tratate termic, întrucât se pierd proprietățile acestora. Vorbim aici de vitamine și minerale. Fructele puse pe grătar reprezintă un moft culinar, care, totuși nu ar trebui să devină un obicei cotidian. Fructul trebuie consumat proaspăt”, ne-a explicat dr. Livia Florentina Firan, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.
Publicația shape.com, specializată pe rețete, diete și un mod sănătos de viață dus cu ajutorul unei alimentații corespunzătoare a prezentat o serie de rețete ingenioase, numai bune de servit vara. Din categoria fructelor care pot fi puse pe grătar, menționăm piersicile, ananasul, cireșe, vișine sau prune.
Piersică pe grătar cu mascarpone și lămâie
Pregătirea ingredientelor durează aproximativ 15 minute, iar gătitul mai puțin de jumătate de oră.
Zaharurile naturale din piersici sau prune se caramelizează pe grătar, amplificând dulceața preparatului.
Acest fel de mâncare conține aproximativ 293 de calorii, 16mg de sodiu, 17g carbohidrați, 2g fibre, 16g de grăsimi saturate, 16g zaharuri, 3g proteine, calciu și fier.Ingrediente:
10 piersici(pentru 10 persoane)
2 lingurițe de unt de masă topit
1 linguriță de sirop de arțar
2 lingurițe de suc de lămâie
1 jumătate de linguriță de esență de vanilieMod preparare:
1. Încălziți grătarul
2. Tăiați piersicile în jumătate și scobiție fiecare felie în alveolele lăsate de sâmbure
3. Așezați feliile pe o folie de aluminiu și întindeți untul pe parțile tăiate
4. Așezați folia cu piersicile pe grătar timp de aproximativ 20 de minute. Piersicile sunt gata atunci când coaja devine crocantă
5. Mascarpone trebuie amestecat cu restul ingredientelor. După ce piersicile sunt luate de pe grătar, cât încă sunt fierbinți, amestecul de mascarpone va fi pus în zonele scobite ale fiecărei felii
6. Se decorează cu cremă de oțet balsamic, o felie de lămâie și frunze de mentă.