AutenticCa la bunicaCateringÎn bucătărie

S-a lansat oficial La Floreasca, creator de povești culinare. Și o rețetă spectaculoasă de pui pe pâine la cuptor!

Pui întreg aromat cu tarhon și lămâie pe pâine cu unt, ulei și usturoi copt la cuptor, bucăți de piept de pui umplute cu brânză de capră și roșii uscate, șnitel din ….parizer, steak de …conopidă, sticks-uri din păstârnac și morcov coapte lent, icre de știucă, crumble de prune au fost numai câteva dintre preparatele pregătIte la evenimentul de lansare oficială a brandului La Floreasca.

La Floreasca este Roxana Florescu, blogger culinar și bucătar din pasiune, care poate să pregătească aproape tot ce vrei. Însă cele mai bune îi ies combinațiile acestea neașteptate – precum puiul pe pâine coaptă din fotografie (în care pâinea la cuptor s-a impregnat cu toate aromele din ingrediente, cu miez moale, aromat și coajă crocantă), iar bucățile întregi de usturoi copt și lămâile au completat acest tablou culinar, inediul snițel din parizer sau steak-ul de conopidă. Cu alte ocazii, ne-au mai prezentat și alte preparate ale ei – de la quiche-uri cu brânză, vinete și roșii uscate și tajină de pui cu prune și muguri de pin, biscuiți fragezi cu parmezan, cimbru și smântână, dar și rețete tradiționale precum cea de găluște cu prune – gomboți, un succes – prezentată aici.

Spune că ii place să se joace cu multe ingrediente, cu mirodenii, condimente, testează, improvizează până ce îi iese ceea ce își dorește sau, poate, cine știe, altceva mai bun, la care nu se aștepta. O inspiră un ingredient sau mai multe, o stare, o emoție, o melodie chiar – pentru că veți vedea că, de multe ori, asociază melodii preparatelor pe care le face sau, invers, o melodie o inspiră să facă un preparat. Iar pentru că este atât de pasionată de gătit și pricepută și prietenii au încurajat-o mereu, a ieșit să împărtășească și altora talentul ei. Gătește, în special, pentru mese între prieteni și mici evenimente private. Recent, a trecut și selecția la concursul televizat Chefi la Cuțite. Pe Roxana o găsiți aici, iar dacă intrați pe blogul ei, veți găsi numeroase rețete gustoase din toate categoriile – aperitive, feluri principale, deserturi. I-am spus creator de povesti culinare pentru că, întotdeauna, evenimentele pe care le face se lasă cu povești de rețete și în jurul rețetelor și devin amintiri de reluat.

Dar iată și rețeta de pui copt pe pâine, furnizată în exclusivitate pentru FOOD-RETAIL.RO.

Ingrediente pui copt pe pâine 

Un pui mărișor
Câteva căpățâni mari, întregi de usturoi
Câțiva cartofi
Câteva lămâii
Câteva bucăți de roșii marinate
Ulei de măsline
Unt
Cimbru
Tarhon
Sare

Mod de preparare pui copt pe pâine 

Unge puiul cu unt și tarhon. Pune în interiorul puiului o lămâie pe care ai ințepat-o din loc în loc cu o scobitoare. Preasară sare și piper. Dă puiul la cuptor, la 180 grade Celsius, 15 minute.
Ia o pâine mare, rotundă și taie un capac. Pune pâinea cu fața în jos să absoarbă din sucul lăsat de pui.
Taie felii groase de cartof și pune-le sub pâine. Unge pâinea cu usturoi copt, pune cateva felii de roșii uscate marinate, mai stropește cu puțin ulei de măsline și ulei de la roșiile marinate și adaugă niște cimbru. Așază puiul deasupra pâinii și mai dă la cuptor în jur de 30 de minute sau până se rumenește puiul. Scoate puiul și mai lasă pâinea la cuptor în jur de 15 – 20 de minute să devină crocantă pe deasupra. Pune atunci când mănânci mai mult usturoi copt, dacă îți place.