Un angajat român cheltuie în medie 167 lei pe săptămână pentru prânzul la serviciu, dar tot nu reușește să aibă un plan alimentar sănătos
Când ați reușit ultima dată să serviți trei mese pe zi și două gustări, la un program bine stabilit? Când ați reușit ultima oară să controlați eficient cantitatea de grăsimi din alimentele alese pentru mesele cotidiene? Simțiți că mâncarea consumată zilnic nu vă oferă energia necesară susținerii activității de zi cu zi și că imediat după ce mâncați pe fugă vă ia somnul? Din păcate, din ce în ce mai mulți români se plâng de aceste aspecte, deși sumele cheltuite pe mesele servite în timpul zilei nu sunt tocmai mici, în medie 167 de lei pe săptămână.
Motivul pentru care cei mai mulți dintre noi nu pot spune că duc un stil de viață sănătos este acela că locul de muncă, dar și stresul cotidian, ne distrag atenția de la un plan alimentar sănătos. Adică trei mese pe zi și două gustări, alese cu grijă în așa fel încât să nu ingerăm o cantitate mare de grăsimi, care nu ne oferă suficientă energie pentru a face față activității cotidiene și, mai rău, ne obosesc, iar senzația de somn se instalează imediat după masă.
Românii cheltuiesc în medie 167 lei pentru masa de la prânz
Potrivit unui studiu realizat de Edenred, principalul emitent de tichete de masă la nivel mondial și în România, angajații din România cheltuiesc în medie 167 de lei pe săptămână pentru mâncarea din timpul zilelor de lucru (produse alimentare preparate acasă sau mese în afara casei).
Prețul mediu perceput ca fiind rezonabil pentru masa de prânz este de 13 lei într-un fast-food (echivalentul a 1,4 tichete de masă), 17 lei în cazul mâncării livrate (1,8 tichete de masă) și de 27 lei (2,9 tichete) pentru un prânz la restaurant. Valoarea zilnică a unui tichet de masă în Romania este în prezent de 9,41 lei.
30% dintre salariați își aduc pachetul de acasă de mai mult de 3 ori pe săptămână, pauza de prânz fiind chiar în incinta locului de munca. În același timp, 62% dintre angajați aloca sub 30 de minute prânzului.
Cum stăm față de alte state europene?
Conform unui sondaj realizat în Marea Britanie 54% dintre salariați muncesc în timpul orelor de masă, 53% dintre salariați susțin că există o cultură de a se trece peste pauza de masă la ei la servici, 20% dintre angajații englezi susțin că șefii îi încurajează să nu ia masa de prânz.
În România 1 din 6 salariați sare peste masa de prânz. În comparație doar 2% dintre angajații italieni și francezi care sar peste masa de prânz, față de 1.8% dintre belgieni, 5% dintre cehi și doar 0.7% dintre suedezi.
Țara | Valoarea nominală a unui tichet de masă(€) | Masa standard (€) | Raport tichet de masă/Preț masă |
România | 2.1 | 4.05 | 0.52 |
Bulgaria | 1.4 | 3.58 | 0.39 |
Cehia | 3.87 | 4.69 | 0.83 |
Slovacia | 4 | 5 | 0.80 |
Spania | 9 | 6.5 | 1.38 |
Belgia | 7 | 7.5 | 0.93 |
Franța | 10.58 | 7 | 1.51 |
Tichetul de masă, cel mai iubit beneficiu al angajaților români
În ciuda faptului că tichetul de masă emis în România are o valoare nominală de 9,41 lei, angajații români apreciază foarte mult aceste beneficii, în primul rând pentru faptul că acestea contribuie la sporirea puterii de cumpărare a salariaților.
”Suntem inventatorul tichetului de masă la nivel mondial și 1999 am lansat primul tichet de masă și în România, iar anul acesta (2015 n.r.) am fost primii care am anunțat lansarea tichetelor de masă în format electronic. Tichetul de masă este unul dintre cele mai utilizate și iubite beneficii de salariații din România, lucru demonstrat de studiile efectuate. Motivele sunt multiple, în primul rând aceste tichete măresc puterea de cumpărare a salariaților într-o direcție clar definită, mâncarea. În luna mai a acestui an am lansat campania ”Hai la 1 la masă”, ce are rolul de a induce salariaților ideea de a avea un stil de viață sănătos și evident o masă de prânz sănătoasă”, a declarat Dana Sintejudean, directorul comercial al companiei Edenred.
Fast-food-ul rămâne din păcate prima obțiune a salariatului român
Chiar dacă pentru majoritatea un stil de viață sănătos este un lucru important, salariații români nu reușesc să introducă o masă sănătoasă în rutina zilnică.
”Fast-food-ul din păcate rămâne pentru mulți angajați o obțiune, deoarece nu au timp să gătească sau nu își permit să iasă în oraș să ia prânzul. Din păcate valoarea unui tichet nu poate acoperi integral o masă de prânz, suma este mult prea mică. 62% dintre români alocă sub o jumătate de oră mesei de prânz, pe care o iau în fugă, de obicei la biroul la care lucrează. Este important să vedem ce putem face pentru a avea o alimentație corectă și cât de importantă este masa de prânz, care trebuie luată într-un spațiu adecvat”, a mai explicat directorul companiei Edenred.
Masa de prânz trebuie luată în spațiile special amenajate
Medicul primar în medicină sportivă, Alin Popescu, a subliniat faptul că în afară de ce ”băgăm în gură”, la fel de important pentru sănătatea noastră este și locul în care luăm masa.
”Trebuie să privim alimentația cu aceași importanță pe care o acordăm combustibilului pe care îl punem în mașină pentru a funcționa. Dacă la pompă spunem că nu băgăm de la X că are motorină slab calitativă, ar fi păcat să băgăm în noi ceva mai prost decât băgăm în autoturismul propriu. Acesta poate fi schimbat dacă se strică, pe când la om este imposibil să schimbi ceva ce deja ai stricat. Masa de prânz este extrem de importantă. Dar dacă nu ne permite nici timpul și nici posibilitățile financiare ca la masa de prânz să mergem în oraș și să mâncăm ceva sănătos și venim cu mâncare pregătită de acasă, cel mai important lucru pe care trebuie să-l facem este să plecăm de la tastatură și să mergem să luăm masa în spațiul special destinat pentru acest lucru. Trebuie să avem o altă preocupare în timp ce mâncăm”, a explicat pentru Super-Hrana.ro Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă și nutriționist.
Masa de prânz este importantă în fiecare zi
Trebuie să acordăm atenția cuvenită mesei de prânz, în mod special, în zilele în care suntem liberi și nu mergem la serviciu.
”Din experiența pacienților mei, vă spun că cele mai multe greșeli alimentare se fac atunci când nu ești constrâns de un program fix. Cele mai dezorganizate zile, din punct de vedere alimentar sunt zilele de sâmbătă și duminică. Sfârșitul de săptămână e un dezastru, deși noi tindem să dăm vina mereu pe programul de la muncă și pe stres, pentru stilul alimentar pe care l-am abordat, iată că zilele în care te relaxezi sunt cele care te fac să comiți greșeli alimentare”, a adăugat nutriționistul Alin Popescu.
Mănâncă în prima jumătate de oră de când s-a instalat senzația de foame
Să mănânci sănătos înseamnă să ai trei mese pe zi și două gustări alese cu cap. ”Este important să ai un mic-dejun care să îți ofere energia de care ai nevoie în prima parte a zilei. E important să îți impui și să te educă să pui pauză în ce ai de făcut și să te așezi la masă atunci când simți că îți este foame, de obicei în prima jumătate de oră în care se instalează senzația de foame. Trebuie să ne ascultăm instinctele, pentru că dacă ai să mănânci după 2-3 ore de la instalarea senzației de foame, ai să poți mânca o oră întreagă și tot să nu te simți sătul. Lasă tot și vino la masă ca să ai energie până la terminarea programului de lucru”, a dăugat și Ana Maria Iulian, medic nutriționist.
Alimentația sănătoasă un dar pe care îl oferi copilului tău
O alimentație sănătoasă înseamnă o investiție în primul rând în sănătatea și în starea ta de bine. ”Poți oferi în dar această alimentație sănătoasă copilului tău, ca pe un dar foarte prețios. Trebuie să mâncăm sănătos, pentru ca acest creier al nostru care funcționează doar pe bază de glucoză și nu pe datorie așa cum funcționează mușchii, să poată după masă, dacă am mâncat corect, să se mai concentreze 2-4 ore. Există studii care arată că 50% din bolile cronice pot fi prevenite printr-o alimentație corectă, de ce să ne riscăm propria sănătate, când alimentele sănătoase se găsesc la tot pasul. Nu văd de ce îmbrăcându-mă frumos nu m-aș gândi să fiu frumos și pe interior”, a mai adăugat medicul nutriționist.