De la alțiiHrana pe secțiuniLegislațiePentru profesioniști

Vine scandalul ambalajelor toxice din carton?

Organizația Foodwatch a tras un semnal de alarmă în legătură cu contaminarea chimică a unor produse alimentare de uz curent, precum pastele sau orezul, contaminare produsă de ambalajele de carton în care acestea sunt vândute. În acest context, Foodwatch cere guvernelor să schimbe regulile privind ambalarea alimentelor.

Produsele de larg consum, cele mai afectate

„Au fost găsite în alimente de larg consum, precum pastele, lintea, cerealele, biscuiții sau orezul, uleiuri derivate din hidrocarburi” a afirmat marți Ingrid Kragl, director de informații al Foodwatch în Franța, în cadrul unei conferințe de presă.

„Aceste uleiuri includ substanțe toxice și industria alimentară trebuie să acționeze pentru a pune bariere între ambalajele de carton și conținutul alimentar”, a mai spus ea, ca o concluzie la prezentarea unei anchete care a inclus 42 de produse foarte vândute în Franța, produse achiziționate din diverse hypermarketuri.

ambalaj alimente

 

Ambalajele din carton reciclat, principala cauză

Conform celor afirmate de Foodwatch, contaminarea cu aceste „uleiuri minerale” a alimentelor are mai multe cauze: cartonul reciclat, cartonul nereciclat dar contaminat de mediu și reziduurile produselor lubrifiante ale mașinilor folosite în procesul de fabricație. „Ambalajele reciclate rămân, totuși, una din sursele principale ale contaminării”, se afirmă în raport. Explicația ar fi acumularea cernelurilor și a altor substanțe, precum solvenții.

Două categorii de uleiuri sunt indicate: MOAH (mineral oil aromatic hydrocarbons – hidrocarburi aromatice), suspectate de a avea efecte cancerigene și mutagene, și MOSH (mineral oil saturated hydrocarbons – hidrocarburi saturate).

În prezent nu există nicio reglementare privind cantitățile acceptabile în care aceste uleiuri minerale pot fi prezente în produsele alimentare. Doar Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), într-un aviz emis în 2012, a precizat că expunerea alimentelor la aceste substanțe este „o preocupare potențială”.
După prezentarea concluziilor acestui studiu, Foodwatch cere stabilirea de limite precise, ba chiar o toleranță zero în ceea ce privește hidrocarburile aromatice. ONG-ul a lansat și o petiție, cerând ca „bariere eficace” să fie folosite de către producători, pentru evitarea acestui fenomen de „migrație” dinspre carton spre produsele alimentare.

Cine e Foodwatch

Foodwatch este o organizație independentă, non-profit, care militează pentru dreptul consumatorilor de a ști exact ce cumpără și ce mănâncă. A fost înființată în 2002 în Germania de fostul director al Greenpeace, Thilo Bode. În prezent are birouri la Berlin, Amsterdam și Paris.

foto: www.tigerdirect.com