Zacuscă de pește, sote de păstrăv cu spanac, varză călită cu pește, file de păstrăv cu sos de măsline: specialități românești din pește duse la nivelul următor
Compania Doripesco-Delta din Carpați este cunoscută, mai mult, pentru eforturile pe care le face în ultima perioadă de timp, pentru primirea de la Bruxelles a atestatului de produs cu Indicație Geografică Protejată, pentru novacul afumat din Țara Bârsei. Totuși compania are un portofoliu destul de stufos, numărând nici mai mult, nici mai puțin de 50 de produse pe bază de pește, din care 6 au primit atestat de produs tradițional.
Produsele tradiționale din pește nu reprezintă o provocare pentru cei de la Doripesco. Ei au preferat să abordeze piața într-un stil inedit, cu rețete din pește atipice. Așa se face că, încă de anul trecut, compania a început să producă zacuscă de pește cu ciuperci, sote de păstrăv cu spanac, varză calită cu pește dar și preparate de inspirație mediteraneeană cu ar fi: file de păstrăv cu sos de măsline sau aperitiv din păstrăv cu migdale.
Pentru a afla cum au fost create rețetele din spatele aceste preparate deosebite, dar și de unde vine materia primă, Super-Hrana.ro a stat de vorbă cu Alina Marina, directorul de marketing al companiei Doripesco, cea care ne-a vorbit despre locul în care sunt crescuți peștii, dar și cum au luat naștere aceste produse inedite.
Peștele se procesează în maxim 72 ore
Produsele Doripesco sunt obținute din pește proaspăt, ce ajunge produs finit în maxim 72 de ore de la mutarea lui din bazin în secția de procesare.
”Delta din Carpați – Doripesco reprezintă o arie naturală protejată (sit Natura 2000 și sit Ramsar). Produsele noastre beneficiază de materie primă de prospețimea întâi, provenită din mediul natural, datorită faptului că peștele pescuit se transportă viu în hidrobidoane, de la fermele piscicole către secția de procesare, ajungând în maxim 3 ore în secție. În plus, de la recepție și până la obținerea produselor, nu se depășesc 72 de ore asigurându-se prospețimea produsului, continuitatea și uniformitatea calității și siguranței alimentare” a declarat pentru Super-Hrana.ro Alina Marina.
Peștele este crescut în mediul natural controlat
Peștele utilizat ca materie primă pentru produsele din potofoliul companiei este crescut în mediu natural controlat și hrănit cu cereale de cea mai bună calitate.
”Nu facem o cultură intensivă a peștelui și nu utilizăm în procesul de creștere hrana granulată, ci doar cereale de cea mai bună calitate. Cele 415 hectare de luciu de apă asigură peștelui o creștere în mediu natural controlat. Peștii folosiți ca materie primă pentru aceste preparate sunt crescuți în Delta din Carpați. Denumirea nu este dată de noi, ci a fost oferită de cei care se ocupă de studiul păsărilor, pentru că în zona în care avem noi bazinele piscicole au fost observate 200 de specii de păsări sălbatice, dintre care unele protejate. Acolo avem crescătorile de crap, novac, fitofag, iar bazinele de păstrăv le avem amplsate spre Sighișoara, la intrate în Valea Bogații dar și la podul Olt”, ne-a spus directorul de marketing, despre felul în care sunt crescuți peștii, utilizați ca materie primă.
6 produse atestate tradițional
Întrucât Țara Bârsei, locul în care se află bazinele piscicole, dar și secția de procesare are o bogată tradiție în ceea ce privește pescuitul, dar și prepararea peștelui și produselor din pește, în data de 19 iulie 2014, compania a primit atestat de produs tradițional pentru 6 produse din portofoliu.
”Cele 6 produse cu atestat tradițional, realizate după rețete tradiționale din Țara Bârsei sunt: bagheta pescărească, salata de icre de crap, salata de icre ardelenească, păstrăv ardelenesc, pastramă pescărească și batogul afumat”, ne-a vobit Alina, despre produsele care au primit atestat de produs tradițional.
Gama la borcan a îmbogățit portofoliul companiei
Produsele Doripesco ambalate în borcane de sticlă au apărut la cererea consumatorilor ale căror nevoi sunt într-o permanentă schimbare.
”De un an și jumătate am început să facem și o gamă de produse la borcan. Aceste produse au apărut tocmai din faptul că am observat că oamenii sunt din ce în ce mai atenți la ingrediente și vor să citească eticheta produselor și să găsească produse curate, fără conservanți sau chimicale. Atunci ne-am gândit să dezvoltăm această gamă, la borcan. Toate produsele sunt sterilizate, nu au absolut deloc conservant, sau alte ingrediente artificiale”, ne-a explicat directorul de marketing.
Produse inedite născute din inspirația maeștrilor bucătari
Rețetele folosite pentru preparatele ce se vând la borcan sunt cel puțin inedite, astfel că Doripesco vinde: zacuscă de pește cu ciuperci, varză călită cu pește, sote din păstrăv cu spanac, file de păstrăv cu sos de măsline, vinegretă din păstrăv, ostropel din păstrăv și aperitiv din păstrăv cu migdale.
”Rețetele pe care le folosim sunt inedite și sunt făcute cu multă dragoste de bucătarii noștri. Avem o echipă de creație formată din ingineri tehnologi și bucătarii din restaurantele Doripesco. Faptul că avem și restaurante cu specific pescăresc ne ajută foarte mult în dezvoltarea rețetelor. Rețetele după care se fac produsele cu atestat de produs tradițional sunt culese de la comunitățile de sași și români din zonă. Locuitorii Țării Bârsei au transmis aceste rețete din generație în generație. Celelalte rețete s-au născut din inspirația bucătarilor noștri care lucrează zi de zi cu peștele”, ne-a vorbit reprezentantul companiei Doripesco.
Zacusca de pește cu ciuperci la mare căutare toamna
Zacusca de pește cu ciuperci produsă de Doripesco este la mare căutare în această perioadă a anului, când majoritatea dintre noi căutăm să ne umplem cămara cu fel de fel de produse.
”Zacusca de pește este un produs extrem de apreciat, un produs de toamnă care conține, pe lângă pește, legume proaspete de toamnă, foarte sănătoase pe care le achiziționăm de la producătorii locali. Peștele este de la noi din crescătorie. Practic rețeta de zacuscă de pește cu ciuperici este compusă din carne tocată de crap, fitofag și novac la care se adaugă legumele proaspete precum: ardeii, roșiile, ceapa vinetele și ciupercile. Este un preparat deosebit cu un gust foarte special, datorită combinației de specii de pește și ciuperci. Acest produs poate fi consumat la micul dejun, sau în zilele de post, atunci când este dezlegare la pește”, ne-a spus Alina Marina, cum se face zacusca de pește și când este indicat să o consumăm.
Dacă am reușit să vă ”gâdilăm” papilele gustative trebuie să știți că produsele companiei Doripesco pot fi găsite în cele peste 100 magazine Kaufland. În afară de rețeaua națională Kaufland, produsele se pot găsi și în alte hipermarketuri și supermarketuri, precum: Carrefour, Metro, Selgros, Billa, iar în Auchan, Cora și Mega Image le găsiți sub marcă proprie.
Specialitățile, disponibile la Indagra 2015
Mai mult, specialitățile Doripesco pot fi degustate la târgul Indagra 2015, în cadrul standului companiei, din pavilionul central.
Târgul Indagra 2015, cel mai mare eveniment de profil, este deschis vizitatorilor între orele 10.00-18.00 până pe 31 octombrie. Programul din ultima zi, 1 noiembrie, seva desfășura între orele 10.00-16.00.
Accesul se face pe bază de bilet și se plătește la intrare(10 lei, nr.) sau se poate achiziționa online.
În cadrul Centrului Expozițional Romexpo se desfășoară și alte 3 evenimente cu tematici complementare: Indagra Food – Târg internațional pentru industria alimentară, All Pack – Expoziție internațională pentru ambalaje, materiale, mașini și echipamente specifice, Expo Drink&Wine – Târg de vinuri, băuturi alcoolice și non-alcoolice.