Cum alegem cea mai bună apă de băut. Sunt sigure aparatele de măsurat calitatea apei?
Alegerea sortimentului de apă pe care dorim să-l consumăm este o decizie foarte dificilă în contextul în care pe piață, există o multitudine de firme care comercializează atât ape care provin din izvoarele românești, cât și ape minerale aduse din străinătate. Mai mult, pe piață au apărut aparate de mici dimensiuni despre care se spune că pot arăta cât de calitativă este apa de băut.
Atunci când ne aflăm în fața raftului de apă minerală carbogazoasă sau plată ne întrebăm care ar fi cea mai bună alegere. Cum ne dăm seama că apa pe care urmează să o cumpărăm este cea mai bună? Și așa ne trece prin minte o serie întreagă de întrebări fără raspuns.
La întrebarea dacă apa potabilă care are un conținut mai mic de substanțe dizolvate este calitaivă ne răspunde medicul nutriționist Lygia Alexandrescu.
Calitatea apei este esențială pentru sănătate
În ultima vreme au circulat tot soiul de informații legate de evaluarea calității apei cu ajutorul unui aparat de masurare rapidă a substanțelor solide dizolvate în apa potabilă. Totuși doctorul Lygia Alexandrescu nu pare să fie de acord cu rezultatele pe care le oferă respectivul aparat.
„Când vine vorba de alegerea apei de băut, un singur lucru este cert: calitatea apei este esențială pentru sănătatea consumatorului. Din păcate, o simplă analiză empirică nu poate stabili calitatea unei ape potabile. Analiza unei ape în vederea stabilirii calității ei, ia în calcul o serie de criterii cum ar fi: originea, puritatea microbiologică, compoziția și constanța acesteia în timp, pH-ul, precum și condițiile de îmbuteliere”, scrie pe pagina sa de socializare nutriționistul Lygia Alexandrescu.
Reziduul sec- un parametru important
Un alt paramentru extrem de important, care influențează calitatea apei este reziduul sec (TDS).
„În ceea ce privește compoziția apei, un parametru important este reziduul sec sau TDS (Total Dissolved Solids). Acesta reprezintă cantitatea de particule solide care rămân dupa ce apa a fost încălzită la 180°C. În funcție de cantitatea de reziduu sec, există trei categorii de ape minerale naturale: foarte slab mineralizată – conţinutul de săruri minerale, calculat ca reziduu fix total, nu este mai mare de 50 mg/l, ape slab mineralizate sau oligominerale (mai puțin de 500 mg/l de reziduu sec) și cele puternic mineralizate – conţinutul de săruri minerale, calculat ca reziduu fix total, este mai mare de 1.500 mg/l”, explică nutriționistul, care este elementul care se ia în calcul la clasificarea apelor minerale naturale.
Reziduul sec nu este determinat
Doar pentru că o apă minerală naturală are un TDS scăzut, nu este neapărat o apă de bună calitate.
“Nu trebuie uitat că apele minerale naturale carbogazoase, precum și anumite ape termale de uz intern (care sunt slab/puternic mineralizate) pot ajuta la funcționarea colonului, datorită stimulării gastrice produsă de acidul carbonic asupra sucurilor digestive. Mai nou, s-a constatat că ionii bicarbonat alcalini, ce pot neutraliza acizii, au un impact pozitiv asupra nivelului de lipoproteine. Există de asemenea, dovezi experimentale ca bicarbonații îmbunătățesc funcționarea colecistului și metabolismul colesterolului”, spune Lygia Alexandrescu, despre beneficiile pe care le aduce asupra sănătății organismului consumul de ape minerale naturale carbogazoase.
Aparatul de măsură nu are o acuratețe exactă
Chiar dacă din ce în ce mai mulți oameni își pun încrederea în aparatele care măsoară substanțele solide dizolvate în apa potabilă, doctorul nutriționsit susține că aparatul respectiv măsoară și alți parametri care reflectă calitatea apei.
„Masurarea exactă a reziduului sec se face cu mare acuratețe în laborator, prin metode analitice de mare specificitate, în timp ce aparatele de măsurat pentru acasă prezintă și alte utilizări decât verificarea TDS al apei potabile: masurarea performanței filtrelor de apa potabilă, a durității apei, a întreținerii acvariilor, piscinelor și spa-urilor”, a adăugat medicul nutriționist.
Reziduu sec nu este un criteriu fundamental
Revenind la întrebare, reziduul sec nu este criteriul fundamental după care se alege o apă minerală naturală de calitate.
„Dacă ar fi așa, cele mai premiate ape din lume și din țara noastră sau cele mai consumate ape (ex. Perrier, TSD>450 mg/l sau San Pellegrino, TDS>900 mg/l), precum și apele termale terapeutice de uz intern din mai toate zonele țării (TDS>2000 mg/l) ar trebui interzise. Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul de ape minerale naturale cu un TDS mediu, considerând inacceptabile de consumat apele extrem de slab mineralizate”, concluzionează medicul nutriționist Lygia Alexandrescu.
foto: pixabay.com