Afaceri mari și miciHrana pe secțiuni

Cine a ieftinit de fapt alimentele după scăderea TVA? Consiliul Concurenței dă cărțile pe față

Scăderea TVA la alimente, în luna iunie, a fost percepută de consumatori ca o măsură ce va ieftini mâncarea. Din păcate, unele reduceri de preț au întârziat să apară. Consiliul Concurenței a publicat un raport din care reiese care comercianți au mai lăsat la preț.

Reducerea TVA la alimente de la 1 iunie s-a reflectat mai mult în prețurile practicate de marii retaileri, care au ieftinit produsele în medie cu 11,9%, față de magazinele tradiționale, care au scăzut prețurile cu aproximativ 9,1%, potrivit unui raport al Consiliului Concurenței, citat de profit.ro

Prețurile au urcat prima dată

În a doua jumătate a lunii iunie, în iulie și în prima săptămână din august, prețurile au urcat ușor, după care au revenit pe scădere, explicația fiind sezonalitatea unor produse.

Carne-procesata

 

“Scăderea prețurilor în comerțul modern a fost mai pronunțată decât în cazul comerțului tradițional, reducerea de TVA fiind transmisă aproape integral către consumatori. În comerțul modern, se poate observa o reducere a prețului mediu lunar al coșului de 11,9% (…), în timp ce reducerea de preț din comerțul tradițional a fost de aproximativ 9,1%. Această evoluție diferențiată poate fi un indiciu al unei presiuni concurențiale mai ridicate pentru agenții economici care activează în comerțul modern față de cei care își desfășoară activitatea în comerțul tradițional (cărora proximitatea le asigură, poate, o putere sporită de piață)”, arată raportul.

Consiliul Concurenței arată totodată că reducerea maximă care putea fi transmisă în preț a fost de 12,1%.