Lucerna: „tatăl tuturor alimentelor”, preferată de ierbivore, la fel de bună și pentru oameni
Lucerna este preferată de ierbivore și nu numai. Găinile, vitele, caii, caprele, oile și porcii consumă lucernă verde sau furajată de mii de ani. Utilizarea acesteia pentru creșterea animalelor a scos planta din alimentația umană, cu timpul fiind uitată utilizarea sa inițială. În Persia, țara de origine, era numită în anul 470 î.Hr. „al-fal-fa”, adică „tatăl tuturor alimentelor”. Specialiștii susțin că lucerna este un super aliment, care poate fi consumat cu încredere.
Când auzim de lucernă, gândul ne zboară la mâncarea animalelor crescute la țară sau în ferme. Un profesor universitar din cadrul Facultății de Medicină Veterinară din București, Andrei T, a încercat în urmă cu câteva luni, din curiozitate, un experiment culinar.
Bogată în nutrienți
„Dacă tot studiem aceste animale minunate, care ne asigură supraviețuirea, am fost curios să văd ce gust are mâncarea lor, capabilă să le asigure toți nutrienții necesari. Așa că am încercat să fac o salată de lucernă. Am rămas impresionat și nu m-am așteptat să o pot tolera. Are o textură mai ațoasă, dar gustul e dulceag și totodată amărui. S-a dovedit a fi o experiență interesantă”, a povestit profesorul.
Sună ciudat. De altfel, câți dintre noi nu ar fi sceptici dacă în față ni s-ar pune o salată făcută din ceea ce mănâncă vitele, caii sau porcii? Fără să știm, am comite o greșeală. Utilizarea intensivă ca hrană pentru animale, de mii de ani, a determinat uitarea utilizării inițiale a acestei plante, aceea de aliment uman.
Perșii consumau în urmă cu 2.500 de ani
În anul 470 î.Hr, perșii consumau lucernă și îi spuneau „al-fal-fa”, adică „tatăl tuturor alimentelor”.
„Lucerna este consumată de oameni și în ziua de azi, dar în număr foarte redus. Bineînțeles că mulți se feresc să spună acest lucru. Este o greșeală, întrucât lucerna este o plantă complexă, plină de nutrienți. Am văzut persoane care o dădeau prin blender și beau sucul rezultat”, a explicat pentru Super-Hrana.ro Dr. Ing. Costel Vînătoru, cercetător în cadrul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău(SCDL Buzău, nr.).
Bombă de antioxidanți
Astfel, e bine de știut că lucerna conține opt enzime digestive, fitoestrogeni (hormoni de natură vegetală), peste 40 de bioflavonoide (antioxidanţi, substanţe antiinflamatoare, compuşi ai oxigenului care întăresc venele, arterele şi pe cele capilare), saponine (întăritoare ce conţin săruri minerale), flavone (ajută capilarele fragile), glicozide (compuşi antitumorali), alcaloizi (compuşi din plante cu efect antiinflamator şi antiinfecţios şi care ajută la formarea proteinelor), aminoacizi, acizi organici, minerale şi anumite oligominerale (cum ar fi calciul, magneziul, fosforul, fierul şi potasiul), clorofilă, caroten, acid folic, niacină şi vitaminele A, B — în special Bl2 — C, D, E şi K.
Ierbivorele, „radar” de plante hrănitoare
„Poate sună ciudat, dar ierbivorele ar trebui să fie pentru noi cel mai bun detector de plante hrănitoare. Aceste animale au un simț foarte fin, ca un radar. Ele resping imediat plantele otrăvitoare, cum ar fi ceapa ciorii sau mătrăgună, de care nu se ating niciodată”, a mai adăugat Dr. Ing. Costel Vînătoru.
foto: wikipedia.org
Citește și:
Habanero – cel mai iute ardei din lume crește și în România: Ce spun cercetătorii care au aclimatizat ”picanteria” și la noi în țară!