Ce și cum cumpărămHrana pe secțiuniNou pe piață

Noutăţi de la Crama Oprişor la GoodWine 2015: Eticheta Roşie, Smerenie şi Passarowitz

Cu ocazia Târgului Internaţional de Vinuri GoodWine 2015, care a avut loc între 20 şi 22 noiembrie la Romexpo, echipa Super-Hrana.ro s-a oprit şi la standul Cramei Oprişor. Cabernet Sauvignon “Eticheta Roşie”, Smerenie şi Passarowitz sunt cele trei noutăţi demne de remarcat.

Crama Oprişor: nemţi sau olteni?

În 1998, firma Reh Kendermann, cel mai prestigios exportator de vinuri din Germania, înfiinţează în România Carl Reh Winery, cu scopul de a produce vinuri proprii din struguri proveniţi de pe plantaţiile existente în podgoria oltenească a Mehedinţiului, pe malul stâng al Văii Drîncei. Carl Reh Winery a devenit mai apoi, în ianuarie 2000, proprietarul cramei de la Oprişor, iar în 2001 a lansat pe piaţa autohtonă primele ediţii ale brandurilor “Val Duna” şi “La Cetate”. Anul 2008 a adus o schimbare de identitate importantă: Carl Reh Winery s-a redenumit, în spiritul “Olteniei profunde” – Crama Oprişor, nume sub care operează şi în prezent.

Trei noi ediţii ale unor etichete deja consacrate

La standul Cramei Oprişor de la GoodWine 2015, Gabriel Roceanu, directorul general al companiei, a ţinut să ne prezinte personal cele trei noutăţi. De fapt, etichetele nu sunt deloc noi, ele fiind deja branduri consacrate în piaţa românească, premiera fiind reprezentată doar de anii de recoltă. Prin urmare, Super-Hrana.ro a degustat:

  • Cabernet Sauvignon “Eticheta Rosie” 2013 – 3 stele din 5
  • Smerenie 2013 (Shiraz, Pinot Noir si Dornfelder) – 3.5 stele din 5
  • Passarowitz 2011 (Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Pinot Noir şi Dornfelder) – 4 stele din 5

Scara de evaluare a vinurilor:

1 stea: 75-79 puncte (decent)
2 stele: 80-84 puncte (bun)
3 stele: 85-89 puncte (foarte bun)
4 stele: 90-94 puncte (excelent)
5 stele: 95-100 puncte (dumnezeiesc)

passarowitz

Passarowitz 1718

Cel mai bun vin degustat la standul Cramei Oprişor a fost, în opinia Super-Hrana.ro, Passarowitz 1718, o denumire ce face trimitere la tratatul din 1718 de la Passarowitz, cand Oltenia a trecut de sub ocupaţie Otomană sub jurisdicţia Imperiului Habsburgic. În mod simbolic, fiecare ediţie Passarowitz are exact 1718 sticle. Passarowitz este un cupaj complex, din cinci soiuri, vinificate separat de enologul Veronica Gheorghiu si asamblate de enologul Liviu Grigorică. Vinul se va găsi în piaţă, incepând cu luna decembrie 2015, la un preţ estimat de 200 lei.

Vinuri recomandat de Paharnicul.ro