Mâncare de evitat pe plajă. Atenție, gustul și mirosul vă pot păcăli când e vorba de un aliment stricat!
Atunci când mergem la plajă, în concediu, există o serie de alimente consumate tradițional, la malul mării. Parcă nu simțim că am ajuns pe Litoral dacă nu savurăm porumb fiert, gogoși sau hamsii. În realitate, aceste produse ne pun sănătatea în pericol.
Deshidratarea, pericolul suprem
„Recomandat este să evitați consumul produselor cumpărate direct de pe plajă, porumb fiert, banane, hamsii, gogoși, etc., indiferent cât de apetisante par, deoarece vă expuneți unui risc crescut de toxiinfecții alimentare. Chiar dacă din punct de vedere organoleptic, gust sau miros, nu sesizați nici o modificare, aceasta poate exista datorită modului de păstrare în căldura, astfel produsele fiind supuse unui risc de alterare rapidă. Datorita temperaturii exterioare și a faptului că faceți efort fizic mai mare față de cel cu care organismul dumneavoastră este obișnuit, , înot, acesta este mai deshidratat. Toxiinfecțiile alimentare de vară sunt mai severe prin prisma deshidratării suplimentare la care supun organismul”, a explicat pentru super-hrana.ro, doctor Gabriela Comănescu, medic specialist gastroenterologie în cadrul Clinicii PULS.
Practic, vara la mare este ideal să evitați produsele despre care nu aveți nici o idee cum au fost preparate sau cât de mult au fost ținute în soare și pe care veți fi tentați să le mâncați repede, fără a vă spăla pe mâini. Igiena, în acest context trebuie luată mai mult în seamă, existând riscul apariției enterocolitei care, cu siguranță, va marca concediul oricui.
Grăsimea se alterează cel mai repede
„De asemenea, mezelurile ar trebui evitate, mai ales în vacanță. Produsele preparate din carne tocată sau din amestecuri de carne au un conținut mai mare de grăsime. Grăsimea se alterează mult mai ușor și mai repede în condiții de temperatură crescută. Astfel, este recomandat consumul de salamuri, mici, cârnați procurate doar din surse autorizate care presupune că aceste preparate sunt proaspete și păstrate în condiții corespunzătoare de temperatură și umiditate”, a încheiat dr. Gabriela Comănescu, Medic specialist gastroenterologie în cadrul Clinicii PULS, din București.