-Legislație

Adrian Chesnoiu, MADR: Legea supermarketurilor va fi modificată pentru protejarea producătorilor români!

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, dorește modificarea legislației, astfel încât producătorul român să fie protejat în relația cu marii comercianți.

Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare este un act normativ bun care trebuie modificat astfel încât să fie complementar cu Directiva europeană 633 privind practicile comerciale neloiale, este de părere ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu.

“În propunerea venită de la Senat pentru transpunerea Directivei 633 privind practicile comerciale neloiale se prevedea abrogarea Legii 321. În schimb, pentru mine şi colegii mei, Legea 321 este un act normativ bun care trebuie modificat astfel încât să fie complementar cu directiva europeană. Pentru prima dată o să avem şi în România un mecanism statal de intervenţie, pe de o parte, prin Legea practicilor neloiale unde Consiliul Concurenţei va fi autoritatea de aplicare a legii, în timp ce Ministerul Agriculturii va fi autoritate de monitorizare, iar de cealaltă parte vom avea posibilitatea prin Legea 321 să creăm cadrul legal care să protejeze producătorul român în relaţia cu marii comercianţi şi să echilibrăm acest raport de forţe care a fost inegal şi dezechilibrat”, a declarat ministrul de resort pentru agerpres.ro.

Despre modificările aduse legii privind prelungirea termenelor de plată, ministrul Adrian Chesnoiu a spus că în legea venită de la Senat se impuneau termene de plată, ceea ce aducea un risc de declanşare a unei proceduri de infringement.

”Haideţi să ne înţelegem. Directiva europeană spune depăşirea termenului de plată cu până la 30 de zile, constituie practică comercială neloială. În legea venită de la Senat se impuneau termene de plată. Ori nu acesta a fost rolul şi scopul Directivei. Riscam, dacă treceam în forma venită de la Senat această lege, să se declanşeze procedura de infringement împotriva României pentru că am transpus Directiva în mod incorect. Şi atunci lăsam Legea practicilor comerciale neloiale cu definirea practicilor negre şi a celor gri şi intervenim pe Legea 321 ca să asigurăm complementaritatea actelor normative, astfel încât legea naţională să fie în completarea celei europene”, a mai transmis şeful MADR.

De asemenea, ministrul a spus că România nu riscă un infringement pentru netraspunerea directivei europene

”Am avut discuţia cu domnul comisar. L-am informat că până la finalul lunii februarie, ţinând cont că Parlamentul va avea vacanţă în ianuarie, vom finaliza legea şi va fi adoptată”, a spus Adrian Chesnoiu.

Ministrul Agriculturii a făcut referire și la controalele fructelor și legumelor de pe piața românească. El a menționat că aceste controale vizează în general produsele importate, iar de anul viitor autorităţile se vor preocupa pentru deschiderea de noi pieţe pentru producătorii romani şi diminuarea evaziunii fiscale din acest sector.

”Pe 10 decembrie am demarat această acţiune de control pe sectorul legume-fructe pentru că am vrut, pe de o parte, să asigurăm consumatorii români că aceste fructe şi legume, în general importate, sunt conforme din punct de vedere al calităţii şi al nivelului de pesticide regăsite în ele. De cealaltă parte este un mesaj pentru producătorul român că anul viitor ne vom preocupa să stăvilim şi să diminuăm evaziunea fiscală din sectorul legume-fructe, dar şi să deschidem noi pieţe pentru producătorii de legume şi fructe româneşti, pentru că putem şi noi să producem, şi producem foarte bine, dar în timp ce fermierul român îşi aruncă legumele pe câmp sau la marginea şanţului, apar tot felul de importuri care sunt nefiscalizate, care fac dumping pe piaţa românească şi practic descurajează producătorul român să mai producă. Şi atunci trebuie să luăm măsuri. Să ştiţi că rolul statului este să regleze piaţa prin măsuri coerente şi care să îşi producă efectele”, a transmis Adrian Chesnoiu.

Ministerul Agriculturii a transmis detae potrivit cărora, în perioada 10 – 16 decembrie 2021, inspectorii MADR au dat amenzi în valoare totală de 101.500 lei şi 159 de sancţiuni cu avertisment, după verificările efectuate la operatorii economici care comercializează fructe şi legume proaspete cu privire la modul de respectare a legislaţiei specifice.

Acţiunile de control s-au concretizat în verificarea unui număr de 581 operatori economici, din domeniul comerţului en-detail cu legume şi fructe proaspete, fiind constatate abateri de la prevederile standardelor de comercializare pentru fructele şi legumele proaspete.

Cele mai întâlnite neconformități sunt: lipsa menţiunii originii şi categoriei de calitate de pe facturile fiscale emise de furnizorii produselor, în baza cărora operatorii economici comercializează en-detail legume şi fructe proaspete, a etichetării sau etichetarea incompletă a loturilor de legume şi fructe (de exemplu: lipsa originii, lipsa categoriei de calitate, lipsa calibrului, lipsa datei recoltării).

Totodată, etichetele expuse în imediata apropiere a loturilor de legume sau fructe aveau menţionate o altă ţară de provenienţă/o altă origine, decât cea înscrisă pe eticheta ambalatorului şi pe documentele fiscale (facturi, avize de însoţire).

Inspectorii au găsit şi deficienţe de calitate la vânzarea legumelor expuse, fără a corespunde standardelor de comercializare (de exemplu: produse afectate de mucegai, lipsă prospeţime şi turgescenţă, cu umezeală externă anormală, deshidratate).

Nu în ultimul rând, a fost constatată lipsa etichetelor de pe ambalaje sau etichetarea incompletă a acestora, precum şi lipsa originii şi calităţii de pe facturile emise de distribuitorii en-gros.

Potrivit reprezentanților MADR, lipsa acestor menţiuni reprezintă o informare eronată a consumatorilor.