AutenticCa la bunicaHrana ca stil de viațăHrana pe secțiuniTradițional

Agurida și pelteaua din must alb. Rețetele uitate ale bunicilor au fost transformate într-o afacere de succes în Vrancea

Sucul de aguridă din struguri albi sau pelteaua din must alb sunt două produse uitate, făcute în trecut de bunici și de înaintașii lor. Familia Grigoriu, din Vrancea a șters praful de pe vechile rețete și a scos pe piață cele două sortimente de care mulți își aduc aminte cu drag.

Sucul de aguridă, specific regiunii viticole Vrancea e făcut din strugri albi necopți
Sucul de aguridă, specific regiunii viticole Vrancea

Sucul de aguridă sau pelteaua din must alb sunt două specialități din zona Vrancea pe cale de dispariție. „Puțini își mai aduc aminte când mâncau ciorbă acrită cu suc de aguridă sau când savurau peltea din must alb. Sunt două rețete pe cale de dispariție. Noi le-am scos pe piață și indiferent dacă vom scoate profit sau nu, vom continua să le producem din respect pentru bunicii noștri. Ne vom acoperi pierderile din alte produse vândute”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Elena Ramona Grigoriu.

Agurida preferată în loc de borș

În zona Vrancea nu au lipsit vreodată strugurii. Regiunea viticolă a dat oamenilor de aici mai mult decât vin. Din nevoie, localnicii au găsit diverse alte întrebuințări culinare pentru struguri.

IMG_4867

„Agurida era preferată în loc de borș întrucât se făcea mai ușor, iar materia primă, strugurii verzi nu lipseau. Și să știți că este și foarte sănătos! Conține vitamina C și taninuri. Este destul de ieftină, o sticlă de 750 ml e doar 5 lei, întrucât se obține relativ ușor”, ne-a explicat Elena Ramona Grigoriu.

Peltea de struguri, în lipsa altor fructe

Alt produs de suflet al Elenei Grigoriu este pelteaua de struguri. Sucul de fructe este fiert cu zahăr și închegat ca o gelatină transparentă. În cazul produsului vrâncean, zahărul nu mai există în compoziție, rețeta, moștenită e la bunică fiind ținută secret de către Elena Grigoriu.

IMG_4865

 

„Pe vremea bunicilor mei nu existau livezi sau alte culturi în regiune decât vița de vie. Iar oamenii s-au adaptat, au improvizat. În copilăria mea eram înnebunită după pelteaua din must alb. Când am văzut că odată cu trecerea anilor lumea uită de acest produs tradițional m-am ambiționat să-l îl scot la vânzare. Un borcan de 130 de grame costă între 10 și 13 lei”, ne-a spus Elena Ramona Grigoriu.

Livada, în curtea veche a bunicilor

Atât de puternic și-au lăsat amprenta tradițiile bunicilor asupra sa, încât femeia a decis să pună bazele afacerii chiar în curtea veche a acestora. Bineînțeles că oferta familiei Grigoriu nu constă doar în suc de aguridă și peltea, ci într-o gamă variată de dulcețuri și gemuri de fructe. Mai mult, au înființat și magazinul online, www.bunatatidinnatura.ro

„Am pus în valoare casa și terenul care ne-au rămas moștenire de la bunici. Pe teren am înființat o mică livadă, pe care o avem împărțită în zone: cu arbuști fructiferi, cu pomi fructiferi și cu mirodenii pe care le folosim la dulcețuri. Tot de la bunici ne-a rămas ca amintire gustul dulcețurilor făcute cu atâta dragoste de bunica și poate cel mai important ne-au rămas rețetele. Pentru noi important este ca atunci când un om vine și cumpără de la noi un borcan de dulceață și ajunge acasă și-l desface să-l asocieze cu ceva. Este foarte important să oferim clienților noștri experiențe deosebite”, a încheiat Ramona Grigoriu.

Comentariile sunt închise.