Apa minerală Perenna era consumată și la curtea regelui Franz Joseph. Povestea unui produs românesc cu două stele Michelin
Apa minerală Perenna, extrasă din localitatea Călina, județul Timiș, este considerată, conform buletinelor de analize una extrem de echilibrată din punctul de vedere al compoziției minerale. Calitățile produsului sunt recuoscute și de foruri internaționale care acordă anual două stele Michelin brandului românesc, dintr-un maxim de trei disponibile. Legenda locului spune că însuși regele austro-ungar Franz Joseph se alimenta cu apă de la izvorul din Călina, în secolul al XIX-lea.
În secolul al XIX-lea, Curtea regelui austro-ungar Franz Joseph se alimenta cu apă minerală plată de la un izvor de pe dealul Moghila, din satul Călina, județul Caraș-Severin. Bătrânii locului povestesc că apa era transportată în butoaie încărcate în care trase de boi. Probabil că așa erau duse până într-o gară de unde erau preluate de trenuri care aveau ca destinație Viena. Cert este că povestea a supraviețuit și a fost auzită de profesorul geolog Costică Gruescu.
Investiția s-a ridicat la 4 milioane de euro
El este cel care i-a relatat povestea omului de afaceri Teodor Crăciun Tuducan, în 2004. A fost debutul unei afaceri de succes, întrucât Tuducan a fost atât de convins de calitatea apei din izvorul de pe Moghila încât a investit, între 2006 și 2008, 4 milioane de euro în linia tehnologică de captare și îmbuteliere.
În 2010, pe piață apărea gama completă de apă minerală plată și carbogazeificată Perenna.
Testele au durat doi ani
„Doi ani au durat testele. Prevederile legale în acest sector sunt foarte stricte. Atunci când s-au concretizat rezultatele, toți am rămas uimiți. Apa, botezată Perenna era identică cu Evian din Franța în proporție de 97%! Iar Evian este un etalon, la nivel mondial, din punctul de vedere al purității și al echilibrului mineralizației”, a povestit pentru Super-Hrana.ro Sorin Iordăchescu, Director Executiv al companiei Apollini, care produce gama Perenna-Premiere.
Are două stele Michelin
Frecvent, apa captată din apropierea satului Călina este testată de InstitutulSGS Fresenius din Germania. Mai mult, an de an mărcii Perenna i se reconfirmă cele două stele Michelin, acordate în 2010, imediat după lansarea pe piață. Distincțiile Michelin sunt de maxim trei stele.
La Berkley Springs USA, în 2008, Perenna Premier intra în top 10 mondial, din 250 de participanți la prima testare a apei.
„Perenna este o apă oligominerală cu valori echilibrate în cazul tuturor compușilor. Duritatea apei este de 15° GE, încadrând-o în rândul apelor minerale naturale rare din lume. În limbaj de specialitate, i se spune apă moale, datorită valorilor ideale de natriu și potasiu. Este o apă naturală pură cu o mineralizație de 329mg la un litru”, ne-a mai spus Sorin Iordăchescu.
În satul Călina, locuitorii încă duc o viață arhaică. Au mai rămas câteva zeci de gospodării, alături de alte câteva zeci părăsite. Oamenii trăiesc cu obiceiuri și tradiții vechi de sute de ani. „Acest izvor era în secolele trecute, exact ca și în prezent, principala sursă de apă a localității. Sătenii sunt foarte longevivi și totodată foarte sănătoși. Credem că un factor important în acest aspect este și calitatea apei consumate generații la rând”, a încheiat directorul Apollini.
Izvorul de la Călina ajunge la suprafață prin stâncă calcaroasă și dolomitică cu probabilitatea de filtrare prin straturi de șisturi cristaline de 200-300 de metri. Rezultă o puritate microbiologică eficientă și un bun echilibru al mineralelor existente în apă. Debitul izvorului, sursa de îmbuteliere a apei Perenna Premier este de 2,1l/sec, ceea ce în decursul unui an înseamnă o cantitate de 67 de milioane de litri.
Linia de îmbuteliere are o capacitate de 6.000 butelii(sticle)/oră. Îmbutelierea se face în PET-uri de 0,5l, 1,1l și 2l pentru apă minerală naturală plată și în PET-uri de 0,5l și 1,1l pentru apa minerală naturală carbogazificată. Din anul 2009 capacitatea a fost dublată prin achiziția unei noi linii pentru ambalaje de sticla. Capacitatea totală a ajuns astfel la 56 de milioane de unități anual.
Compozitia Perenna Premiere :
Sodiu (Na) – 1.7 mg/l
Potasiu (K) – 0.6 mg/l
Magneziu (Mg) – 7.8 mg/l
Calciu (Ca) – 94.5 mg/l
Fluoruri (F) – 0.07 mg/l
Cloruri (Cl) – > 1.0 mg/L
Nitriți (Na) – 0.005 mg/L
Sulfuri (SO4) – 15 mg/l
Reziduu sec la 180ºC – 329
PH -20ºC – 7.20
Hidrogen Carbonat (HCO3) – 312
Total minerale= 329 mg/l