Bamele au conţinut redus de calorii, asigură aportul de vitamine, minerale, nu au colesterol şi pot fi găsite până la finalul lunii octombrie
Bamele sunt legume puţin cunoscute consumatorilor de legume din ţara noastră, deşi sunt cultivate de producătorii autohtoni încă din 1940. Bamele asigură un aport sănătos de vitamine şi minerale, nu au colesterol şi, mai pot fi găsite pe tarabele din pieţe doar până la finalul lunii octombrie.
O alimentație diversificată reprezintă o condiție esențială pentru un stil de viață sănătos, mai ales că, diversitatea de alimente pe care de ingeri într-o singură zi îți aduce aportul necesar de vitamine, minerale și enzime, toate din surse naturale, necesare funcționării organismului la parametri normali.
Bamele sunt plante anuale, originare din Asia de Est, dar care s-au răspândit încet și în Europa unde au început să fie cultivate la scară din ce în ce mai mare. Bamele nu se cultivă de ieri, de azi în România, această plantă fiind cunoscută și cultivată la noi în țară de prin 1940.
Bamele sunt cultivate și consumate în țările arabe, în special datorită efectului benefic pe care îl au asupra organismului uman. Pentru a vă convinge cât de sănătoase sunt aceste păstăi de culoare verde, Super-Hrana.ro a stat de vorbă cu Florian Filip, un buzoian care este pasionat de bame și cultivă de mai bine de șase ani această plantă mai puțin cunoscută la noi în țară.
Conținut scăzut de calorii
Bamele sunt considerate de bucătarii din întreaga lume ca făcând parte din categoria legumelor cu un conținut scăzut de calorii, tocmai de aceea aceste păstăi lunguiețe sunt folosite cel mai adesea la mâncărurile gătie și supe, fiind foarte recomadate celor care doresc să slăbească.
“Bamele se numără printre legumele cu cel mai scăzut aport caloric, alături de sfecla roșie, spanacul, broccoli și conopidă. Consumul a 100 grame de bame îți oferă doar 33 de calori. Ce să mai spunem de faptul că nu conțin grăsimi saturate sau colesterol. Cu toate acestea, păstăile de bame reprezintă surse excelente de fibre alimentare, minerale și vitamine. Nutriționiștii recomandă consumul de bame în special pentru persoanelor care vor să piardă din kilogramele în plus pe care le au acumulat, sau celor care trebuie să-și țină nivelul de colesterol sub control”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Florian Filip.
Împiedică instalarea constipației
Constipația, o problemă des întâlnită la persoanele care consumă foarte multă mâncare solidă pe parcusul unei zile, poate fi prevenită prin consumul de bame.
“Păstăile de bame reprezintă una din cele mai bogate surse de substanțe mucilaginoase. Mucilagiul din bame micşorează nivelul de colesterol şi acidul din bilă, eliminând astfel toxinele prin filtrarea ficatului şi, graţie proprietăţilor laxative, curaţă intestinul gros și elimină posibilitatea apariției constipației”, a adăugat cultivatorul de bame.
Bogate în vitamina A și antioxidanți
Păstăile de bame sunt o sursă importantă de vitamine și minerale care contribuie la buna funcționare a organismului și ajută la protejarea acestuia împotriva instalării unor boli de stomac sau care sunt asociate cu colesterolul mărit.
“Păstăile conțin cantități sănătoase de vitamina A, C, acid folic, tiamină, calciu, zinc, fibre, riboflavina, beta-caroten, potasiu, magneziu și vitamina B6. Datorită conținutului ridicat de vitamina C și beta-caroten, bamele au un puternic efect antioxidant și antiinflamator, fiind esențiale pentru menținerea sănătății ochilor. Vitamina A joacă un rol eșențial în menținerea sănătății membranelor mucoase și a pieli”, ne-a spus Florian Filip.
Recomandate pentru consum viitoarelor mame
Păstăile consumate în stare proaspătă reprezintă o sursă bogată de acid folic. O cantitate de 100 grame de păstăi de bame furnizează 22% din doza zilnică recomandată de acid folic. Consumul de alimente bogate în acid folic este recomandat în special femeilor însărcinate, deoarece acidul folic ajută la dezvoltarea tubului neural al fătului.
Bogate în vitamina C
Bamele reprezintă o sursă excelentă de vitamina C, cu efecte benefice asupra sănătății organismului. 100 grame de păstăi de bame furnizează 36% din doza zilnică recomandată de vitamina C.
“Datorită conținutului bogat de vitamina C, consumul de păstăi de bame contribuie la întărirea sistemului imunitar, protejează organismul de episoadele de răceală și are un efect umitor asupra neutralizării radicalilor liberi”, ne-a vorbit producătorul, despre un alt element important care se regăsește în păstăile de bame.
Fibrele superioare, regăsite în bame, ajută la stabilizarea glicemiei, micşorând rata la care zahărul este absorbit din tractul intestinal.
Alegerea și depozitarea bamelor
În România bamele se găsesc în stare proaspătă doar în perioada de recoltare, adică în perioada cuprinsă între lunile iulie și octombrie. Aceste păstăi verzi se găsesc mai degrabă la piață decât în supermarket, unde sunt vândute de mici producători. Atunci când găsiți aceste legume în piață trebuie să alegeți să le cumpărați pe cele care au o culoare verde închis, nu prezintă lovituri pe suprafața păstăii, nu sunt pătate sau găurite și au o dimensiune ce nu trebuie să depășească 2 cm.
Odată ajuns acasă, cel mai bine ar fi să le consumați imediat, iar dacă puteți să le mâncați proaspete, fără preparare termică atunci, cu siguranță că, vă veți putea bucura de toate proprietățile benefice ale acestei legume, plină de vitamine și antioxidanți. Bamele pot fi păstrate în condiții de siguranță în frigider, pentru o perioadă ce nu trebuie să depășească 1-2 zile.
Metode de pregătire și servire
Pentru că nu poți fi niciodată sigur de tehnologia de cultură aplică păstăilor de bame, cel mai bine este ca, după ce le-ai cumpărat, să le speli foarte bine sub un jet de apă, astfel încât să elimini particulele de sol sau reziduurile de posibile de insecticide și pesticide.
Odată finalizată această operațiune, treceți la eliminarea tijei de sus a păstăii, folosindu-vă de un cuțit, urmată de porționarea păstăilor în funcție de cum preferați să le gătiți.
Bamele pot fi folosite în diverse preparate culinare, cum ar fi tocănițele de legume, supele, putând fi conservate, pentru iarnă, după aceași rețetă pe care o foloșiți și la conservarea altor legume.