Afaceri mari și miciDe la alțiiHrana pe secțiuniSpecial

Berea de dovleac face furori în Moldova. Are concentrația de alcool de 7%

Dovleacul, un produs extrem de consumat în această perioadă a anului, în special la plăcinte și copt cu nucă și scorțișoară, a fost transformat în ingredient principal pentru o bere produsă, în mod experimental în Republica Moldova.

Berea de dovleac a fost botezată ”Pumpkin Ale” și este produsă de Litra Brewing Company în colaborare cu Smokehouse. Acest nou tip de bere a stârnit interesul moldovenilor printr-un gust inedit și o aromă deosebită.

Bere de culoarea chihlimbarului

Cu o culoare asemănătoare celei de chihlimbar, produsul are un gust dulce, puternic aromat iar dovleacul și mirodeniile utilizate îi oferă berii o aromă deosebită.

pumpkin_ale__44_

”Unul din motivele pentru care am decis să inițiem acest experiment, a fost dorința de a crea o bere dintr-un produs larg răspândit și iubit pe teritoriul țării noastre, astfel oferindu-i un iz național acestei băuturi sezoniere. Este o bere potrivită sezonului rece de sfârșit de toamnă, datorită gradului mai înalt de alcool (aproximativ 7%) și consistenței de ingrediente, utilizate în număr mai mare decât în berile de vară”, a declarat Sergiu, reprezentantul companiei Litra Brewing.

200 de kilograme de dovleac materie primă

Pentru berea experimentală ce a fost servită clienților moldoveni, cei de la Litra Brewing au folosit nici mai mult, nici mai puțin de 200 de kilograme de dovleac, pe care l-au procurat de la un producător local. Din această cantitatea, după curățarea dovleacului utilizat în procesul de fabricație au rămas doar 120 de kilograme de materie primă, restul fiind deșeuri.

Bere din dovleac autohton și malț importat din Germania

Singurul ingredient moldovenesc folosit la fabricarea berii a fost dovleacul, restul de ingrediente au fost importate.

pumpkin_ale__35_
”Pe lângă dovleac, ingredientul vedetă al acestei berii, am mai utilizat ghimbir, nucșoară (Myristica fragrans), scorțișoară și alte mirodenii, pentru a reda băuturii o aromă mai deosebită. Cel mai important element al berii, malțul a fost de cinci tipuri, toate importate din Germania, doar unul din ele fiind tipic pentru această bere – Pale Ale”, a adăugat Sergiu.

Sergiu a subliniat faptul că, apa utilizată la fabricarea berii a trecut printr-un sistem avansat de purificare și distilare din cadrul fabricii, iar după, aceasta a fost îmbogățită cu mineralele necesare produsului finit.

Procesul de fabricare a durat 40 de zile

Pregătirea tuturor ingredientelor și curățarea dovleacului pentru fabricarea berii, a durat circa 27 de ore, după această perioadă, a urmat procesul de fermentare, care a durat circa 6 zile, apoi urmând patru săptămâni de maturizare. În total procesul de fabricare a durat aproximativ 40 de zile, incluzând multe etape de filtrare, fermentare, recirculare și carbonizare care până la urmă au oferit berii gustul și aroma specifică.

Termenul de valabilitate între 6 și 12 luni

Rețeta de bere este compusă din: dovleac, apă, malț importat din Germania și diverse mirodenii. Datorită utilizării ingredientelor calitative și tehnologiilor corecte, a faptului că în bere nu există nici un fel de conservanți sau adaosuri, perioada ei de păstrare este una foarte îndelungată, putând fi ținută fără probleme între 6 și 12 luni.

Noul produs, Pumpkin Ale reprezintă un pas important în industria locală de bere și datorită entuziasmului celor de la Litra Brewing Company și Smokehouse, consumatorii din Chișinău au oportunitatea de a încerca o bere de calitate superioară, mult peste ceea ce se produce în acest moment în Republica Moldova.

Sursă: madein.md, drinks.seriouseats.com