Afaceri mari și miciAutenticHrana ca stil de viațăHrana pe secțiuniTradițional

Bragă naturală vs. sucuri artificiale. Argumentele unui producător al băuturii tradiționale te vor pune pe gânduri

Braga este o băutură cu specific turcesc, adusă în România în urmă cu mai bine de 300 de ani, împreună cu alte delicatese celebre, baclava, halva sau rahat turcesc. Încă de atunci români au apreciat gustul dulce-acrișor al băuturii cu miros specific de cereale, care are numeroase proprietăți pentru sănătatea organismului uman, contribuind la buna funcționare a sistemului digestiv, ajuntând tranzitul intestinal și fiind o bogată sursă de prebiotice.

Braga începe să își recâștige popularitatea de altădată
Braga începe să își recâștige popularitatea de altădată

Odată cu apariția sucurilor răcoritoare ambalate interesul pentru „băutura sultanului” a început să scadă și în România, clienții preferând să consume un suc ambalat și frumos colorat, în detrimentrul brăgii, care nu este atât de aspectuoasă dar care, cu siguranță, este mult mai sănătoasă.

Pentru a vă ajută să faceți o alegere cât mai potrivită, Super-Hrana.ro vă prezintă asemănările și deosebirile majore între sucul ambalat și braga.

A scăzut interesul oamenilor pentru bragă

18712_879004808852524_6341873156571159953_n
Dilaver Ismail

În perioada comunistă, dar și după 1990, se producea bragă în toată zona de sud a României. “Nu știu de ce a dispărut această băutură de pe piață. Poate că, odată cu introducerea celebrelor băuturi carbogazoase, frumos ambalate, a scăzut și interesul oamenilor pentru bragă, care nu arată așa de bine ca cele din raft, dar este de 100 de ori mai sănătoasă, decât chimicalele acelea amestecate cu apă. De asemenea, și comoditatea vânzătorilor a dus la scăderea numărului de producători de bragă. Pentru ei este mult mai ușor să vândă sucuri ambalate, decât bragă la dozator”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Dilaver Ismail, un producător de bragă din oraşul Galaţi, locul unde băutura este încă la mare căutare.

Braga – patru ingrediente, sucul are 15-20 de ingrediente

Braga se face prin combinarea a patru ingrediente naturale: apă, făină neagră de secară, făină de porumb și zahăr, pe când, pe eticheta unui suc răcoritor ambalat putem găsi până la 20 de ingrediente diferite, în proporții variate, ingrediente care de cele mai multe ori sunt reprezentate de coloranți artificiali, conservanți și antioxidanți.

“Nu putem compara sucul ambalat din magazine, cu băuturile pe care noi le producem. Produsele noastre sunt 100% naturale, nu conțin conservanți, E-uri, coloranți, potențiatori de gust. Sunt îndulcite cu zahăr și nu cu îndulcitori artificiali. Omul știe foarte clar ce bea în paharul respectiv, pe eticheta noastră sunt doar câteva ingrediente: făină neagră, făină de proumb, apă și zahăr, nimic altceva”, ne-a spus producătorul de bragă din orașul Galați.

Braga produsă la Galați se vinde și în hypermarketuri din București
Braga produsă la Galați se vinde și în hypermarketuri din București

Dacă ingredientele sunt diferite în mod cert și termenul de valabilitate diferă foarte mult. “Braga rezultă din fierberea și filtrarea amestecului de cereale măcinate și apă, iar perioada de valabilitate maximă a acestei băuturi este de 7 zile de la data fabricării, asta în cazul în care se face pasteurizarea așa cum trebuie. Dacă nu supui băutura procesului de pasteurizare, braga trebuie consumată în maxim 48 de ore. În schimb sucurile din magazine, pot avea un termen de valabilitate de până la doi ani, să nu mai vorbesc de faptul că, de multe ori zici că iei suc de portocale și de fapt primul ingredient de pe etichetă e apa”, ne-a spus turcul Ismail.

Eticheta la bragă este clară, la suc te încurcă

Pentru că băutura preferată a sultanilor nu se face decât din patru ingrediente, producătorii de bragă nu au nici un motiv să îți ascundă adevărul, în schimb marii producători de răcoritoare alternează substanțele în așa fel încât poți fii indus în eroare.

“La braga omul ştie clar ce consumă, în schimb la băuturile carbogazoase este foarte greu să îți dai seama cât de nocive sunt substanțele trecute pe etichetă, pentru că, de cele mai multe ori, producătorii pun denumiri de substanțe, fără să specifice pe etichetă, că atunci când consumi din respectivul sortiment substanță poate avea un efect nedorit asupra sănătății tale. Eu înteleg că ei nu sunt obligați să facă asta, dar poate că cineva ar trebui să-i oblige. În acest fel consumatorul poate să ia o decizie în cunoștință de cauză”, a explicat producătorul de bragă din orașul Galați.

Braga e disponibilă și online

Interesul oamenilor pentru bragă a scăzut și producătorii sunt din ce în ce mai puțini, astfel că băutura obținută din fierberea cerealelor măcinate este din ce în ce mai rară.

“Braga gălățeană ajunge și în București. Cei care vor să consume o astfel de băutură o pot comanda de la noi de pe site, sau pot găsi în București braga noastră, care se găsește la vânzare la Kaufland Militari și mai este și o cofetărie în Băneasa care ne vinde braga. Vă recomandăm măcar să mergeți să o gustați și pe urmă, garantat nu veți mai dori să beți sucuri ambalate”, ne îndeamnă Ismail, cel care de aproape doi ani produce şi comercializează bragă de cea mai bună calitate.

sursa foto: facebook.com/BragaBuna

Comentariile sunt închise.