Afaceri mari și miciHrana pe secțiuniTradițional

Braga, readusă „la viață” de turcul Ismail din Galați. Comenzile curg până și iarna!

Braga este băutura răcoritoare a părinților noștri, din vacanțele lor de vară, când piața sucurilor era mult mai redusă. Spre finalul anilor 80, băutura, de origine turcă, a început să dispară de pe piața, acaparată încă de la acea vreme de sucuri răcoritoare produse cu arome industriale sau de siropuri cu diverse arome. A reapărut, mulțumită turcului Ismail din Galați, fiind percepută de clienți drept o alternativă naturală și sănătoasă la băuturile din comerț.

Dilaver Ismail şi minunata sa bragă
Dilaver Ismail şi minunata sa bragă

 

Ieftin ca braga! Mai știți ce înseamnă de fapt bragă? Băutura răcoritoare de origine turcă era considerată o specialitate dispărută. Din fericire, tradiția nu a fost uitată, iar sucul din cereale a fost transformat într-o veritabilă afacere, de o familie din Galați.

Dilaver și Mariana Ismail, o familie româno-turcă din orașul Galați nu a renunțat vreodată la visul lor de a produce bragă, după o rețetă veche de sute de ani. Așa că în urmă cu aproape doi ani, când, dintr-o pură întâmplare au auzit că, niște echipamente de făcut bragă sunt scoase la vânzare, nu au stat pe gânduri și le-au cumpărat, punând bazele brandului „Bragă Bună”.

„Am rețeta de la bunicii mei, transmisă din generație în generație. Aveam rețeta dar îmi lipsea cel mai esențial lucru, echipamentele necesare pentru a face bragă. Până la urmă s-a ivit o oportunitate, în așa fel încât am reușit să cumpărăm niște utilaje și de atunci a început aventura noastră cu bragă”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Dilaver Ismail, directorul comercial al companiei Dalco Produse Tradiționale, companie care produce bragă și alte băuturi obținute din ingrediente 100% naturale.

Braga produsă la Galați se vinde în toata țara
Braga produsă la Galați se vinde în toata țara

 

Rețeta de bragă este moștenire de familie

Asemeni unui artist, turcul Ismail nu divulgă rețeta după care face băutura, foarte apreciată de gălățeni și nu numai. “Rețeta după care facem noi bragă este foarte veche, nici nu cred că eram eu născut de când este această rețetă. La noi în Turcia, fiecare are propria rețetă de bragă, cu proporții diferite, unii o preferă mai dulce, alți mai acrișoară, totul ține de gustul fiecăruia. Am moștenit rețeta de bragă de la bunica mamei mele”, ne-a spus directorul comercial al companiei care produce bragă în orașul Galați.

Galați este țara brăgii

Deși capacitatea de producție a micii făbricuțe din Galați este destul de mare, nu se lucrează la capacitate maximă pentru că românii nu caută braga. “În Galați suntem doi producători. Bucureștiul împreună cu toată țară nu reușesc să consume nici 10% din câtă bragă producem noi. Toate orașele din țară nu consumă câtă bragă se consumă încă în Galați. Galațiul este țara brăgii, iar gălățenii caută să consume această băutură oriunde s-ar afla, în țară sau în străinătate”, ne-a spus Ismail.

Românii au uitat gustul de bragă

„Este foarte dificil să le readuci în prim plan românilor un gust pe care l-au uitat. De exemplu, noi am încercat, anul trecut în București să-i convingem pe oameni măcar să guste braga, dacă nu să cumpere. A fost destul de dificil. Oamenii nu înțeleg de ce este bine să bei bragă, în locul sucului frumos ambalat la sticlă. Principalul motiv este faptul că orășenii au uitat de această băutură, nu știu ce este braga și nici cât de sănătoasă este în comparație cu ce se găsește în supermarketuri, în materie de băuturi răcoritoare”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Dilaver Ismail.

 

Braga se vinde cel mai bine vara

Braga, ca orice băutură răcoritoare se consumă cel mai bine vara. „Anul trecut când am început să producem bragă, am făcut ceva inedit. În mod normal, producătorii de bragă întrerup producția prin luna octombrie și își reiau activitatea la începutul lunii mai, când încep căldurile și oamenii solicită bragă. Noi am produs tot timpul anului bragă și lucrurile au mers bine, chiar și în iarnă oamenii au venit și au cumpărat bragă, pentru ocazii speciale sau pur și simplu pentru o masa în familie. Iubitorii de bragă consumă acest produs indiferent de sezon”, ne-a spus gălățeanul.

Braga se face din trei ingrediente și este îndulcită cu zahăr

Rețeta pentru bragă este una secretă, păstrată și transmisă în familia Ismail din tată în fiu. “Rețeta nu pot să o dezvălui, dar ingredientele de bază pe care le folosesc sunt făină neagră, făină de porumb și apă. Proporțiile sunt cele care dau gustul brăgii. Procedeul de obținere al brăgii nu este foarte complicat. Amestecul de făină neagră și făină de porumb, în anumite proporții se fierbe, așa cum le spun eu clienților, de dimineață când răsare soarele și până când apune. Acest amestec trebuie fiert o zi întreagă. Acesta este motivul pentru care braga profesională nu se poate face acasă. Ai nevoie de un cazan foarte bine pus la punct care să poată fi lăsat pe foc o zi întreagă”, ne-a spus gălățeanul.

10675615_796385560447783_2080512693630511395_n

 

Bragă dulce și fermentată

După procesul de fierbere urmează baterea compoziției. “Practic întreaga compoziție este trecută printr-o serie de site foarte fine, pentru filtrarea adecvată a băuturii. După acest proces are loc îndulcirea brăgii, care se face doar cu zahăr, fără îndulcitori sau înlocuitori de zahăr. Noi oferim spre comercializare bragă fermentată, și bragă dulce, în funcție de preferințele clientului. Braga are un gust dulce-acrișor cu miros specific de cereale”, ne-a precizat turcul.

Bragă, Ghimbiradă, Socată și Teaa

În afară de bragă, familia Ismail mai produce și socată, ghimbiradă și teaa, băuturi care au la bază: flori de soc, ghimbir și flori de tei, toate 100% naturale și extraordinar de delicioase.

“Dorim să satisfacem toate gusturile, chiar și pe cele mai pretențioase, așa că în afară de bragă, mai producem socată din flori de soc, ghimbiradă care se face din ghimbir, apă și zahăr și teaa, care se face din flori de tei, după o rețetă zic eu inedită. Alături de bragă mai producem și aceste trei băuturi extrem de apreciate de cei nostalgici, care sunt în căutarea gustului de altădată, dar și de cei care abia acum simt gustul unei băuturi zicem noi destul de naturale”, ne-a vorbit producătorul de bragă, despre băuturile pe care le prepară cu multă dăruire.

 

Vezi de unde poți comanda braga turcului Ismail! Citește și:

Bragă naturală vs. sucuri artificiale. Argumentele unui producător al băuturii tradiționale te vor pune pe gânduri

Braga conţine un complex de vitamine, proteine şi minerale, este recomandată sportivilor şi încă se produce în România