Afaceri mari și miciAutenticDe-a gataHrana ca stil de viațăHrana pe secțiuniLa dietăSpecialVegetarian și vegan

Busuioc proaspăt tot timpul anului. Sfaturile unui cultivator pentru a te bucura de aroma plantei crescută la tine acasă

Busuiocul este una dintre cele mai apreciate plante aromatice din România. Fie că e adăugat la salate, în rețete de preparate gătite și chiar și în cocktailuri, consumatorii preferă în special varianta proaspătă celei uscate. Din fericire, busuiocul poate fi o plantă perenă, cât timp este îngrijit corespunzător, iar în anotimpurile neprielnice este ținut într-un mediu protejat.

Busuiocul proaspăt tot timpul anului poate fi obținut de oricine, indiferent că locuiește la curte și are o mică grădină sau la bloc. În ambele cazuri, pentru a ne bucura tot anul de aroma puternică, busuiocul trebuie plantat într-un ghiveci. Cei care locuiesc la curte și au posibilitatea de a-l crește în grădină trebuie să știe că tufele de busuioc nu supraviețuiesc iernii, așa că ghiveciul rămâne și în acest caz soluția pentru a avea o plantă perenă.

11393208_875264949207349_6388593892096338396_n

 

Pentru a afla informații utile despre cum trebuie îngrijit busuiocul din ghiveci, dar și ce trebuie să facem pentru a avea frunze proaspete tot timpul anului, Super-Hrana.ro a luat legătura cu Andrei Segărceanu, din localitatea Poiana Mare, județul Dolj, tânărul care de mai bine de 4 ani vinde amatorilor plante aromatice la ghiveci.

Busuiocul are nevoie de soare și apă

Fermierul doljean a subliniat faptul că, înainte de a cumpăra un ghiveci cu busuioc trebuie să ne asigurăm că măcar o fereastră are expunere la soare tot timpul zilei, iar planta poate fi așezată în fața acestui geam.

Andrei Segărceanu
Andrei Segărceanu

”Îngrijirea busuiocului la ghiveci nu este foarte complicată, acesta are nevoie de soare și apă. Dacă avem ghivece de busuioc și locuim la apartament trebuie să avem grijă ca planta să fie situată la o fereastră luminată în permanență de razele soarelui. Dacă busuiocul nu beneficiază de razele soarelui o perioadă de timp mai îndelungată, planta nu o duce foarte bine, începe să se alungească, distanța dintre două noduri unde se leagă frunzele pe tulpină se mărește, planta capătă o culoarea verde-gălbuie și nu mai are aceeași vigoare. În mod normal, busuiocul îngrijit corespunzător are o culoare verde-închis”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Andrei Segărceanu.

Trebuie udat 1-2 ori pe zi

Norma de udare a busuiocului depinde foarte mult de cât de dezvoltată este planta și cât de mare este ghiveciul în care este ținută planta. ”Cel mai important element în îngrijirea ghivecelor de busuioc este soarele. În ceea ce privește aprovizionarea cu apă, busuiocul trebuie udat în fiecare zi dacă este ținut la soare. În funcție de mărimea ghiveciului, busuiocul poate necesita și două udări pe zi. Frecvența udărilor se apreciază și pe măsură ce vezi cum se comportă planta. Foarte important este faptul că apa nu trebuie să băltească în ghiveci, pentru că prea mult apă poate duce la putrezirea rădăcinilor și moartea plantei”, ne-a spus Andrei.

Ghiveciul se schimbă când planta ajunge la 60-70 cm

La începutul perioadei de vegetație este bine să ținem busuiocul în ghivece mai micuțe, dar pe măsură ce planta crește se impune schimbarea ghiveciului cu unul mai mare care să susțină dezvoltarea busuiocului. ”În primăvară este în regulă dacă ținem busuiocul în ghivece mai mici, pentru că și planta este mică, adică are o dimensiune de 10-12 centimetri. Odată ce planta crește, ajungând până la 60-70 cm înălțime se recomandă schimbarea ghiveciului. La acest nivel de dezvoltare trebuie să alegem un ghiveci de 20-25 cm înălțime, suficient de adânc încât să permită buna dezvoltare a rădăcinilor dar și suficient de larg astfel încât plantele de busuioc să nu stea înghesuite”, ne-a explicat cultivatorul.

Ai nevoie de pământ de flori obișnuit

Busuiocul nu este o plantă pretențioasă așa că atunci când e schimbat dintr-un ghiveci mai mic în unul mai mare, nu e nevoie de pământ special, ci doar pământ de flori obișnuit.

”Atunci când schimbăm ghiveciul busuiocului nu avem nevoie de un pământ special, se folosește un pământ obișnuit pentru flori, ceva mai nisipos pentru a permite drenarea apei. Noi folosim turbă pentru semănat răsaduri sau pământul pe care îl aducem din pădure, format mai mult din resturi vegetale, extrem de bogate în elemente nutritive”, ne-a spus Andrei.

Nu trebuie să tai mai mult de o treime din frunze

Pentru a fi cât mai des și pentru a avea frunze cât mai verzi și pline de arome, busuiocul se tunde regulat, dar trebuie să avem grijă să-i oferim și un răgaz pentru a-și reface foliajul.

”Cu cât tăiem mai mult din el, cu atât busuiocul se regenerează mai repede, apar noi lăstari și acesta devine mai des, are o formă mult mai frumoasă. Nu este indicat să se taie mai mult de o treime din foliajul busuiocului. După ce am ”tuns” busuiocul trebuie să-i oferim timp suficient să se regenereze. În momentul în care tai un vârf de crenguță, din locul respectiv pot porni în vegetație încă două- trei astfel de crenguțe”, ne-a explicat doljeanul.

Pentru frunze proaspete trebuie tăiate inflorescențele

Pentru a obține frunze proaspete de busuioc tot timpul anului trebuie tăiate inflorescențele imediat ce apar.

Inflorescențele trebuie tăiate pentru a menține mereu aroma puternică a frunzelor

”Pentru frunze mereu proaspete este bine să nu se lase busuiocul să ajungă la stadiul de înflorire. În momentul în care planta înflorește, toate substanțele nutritive sunt concentrate către inflorescență, scopul ei fiind să facă semințe și să se înmulțească. Dacă lăsați busuiocul să înflorească, conținutul de uleiuri volatile, care oferă gustul și mirosul busuiocului, va scădea. Cum apar primele inflorescențe acestea se taie și se pot pune la uscat, sau pur și simplu se aruncă”, ne-a recomandat Andrei.

Nu are nevoie de îngrășăminte speciale

Busuiocul nu are nevoie de îngrășăminte speciale, pentru că o să găsească în pământ tot ce are nevoie pentru a se dezvolta armonios.

”Odată plantată, îngrășămintele naturale din pământ îi sunt suficiente pentru a se dezvolta. Dacă totuși vreți să dețineți o cultură mai mare de busuioc, atunci puteți administra îngrășăminte foliare, care se aplică prin stropire, direct pe frunze, cu un dispozitiv special care poate fi găsit în orice supermarket. Recomandăm cumpărarea de îngrășăminte foliare naturale, pentru că, de la busuioc consumăm funzele și nu vrem să mâncăm chimicale. Se aplică doze foarte mici și este bine ca stropirile să se facă odată la două săptămâni, pentru a avea o plantă viguroasă. În principiu dacă îi dai busuiocului apă și soare suficient nu are nevoie de îngrășăminte”, a adăugat cultivatorul.

Creșterea inflorescențelor, care conțin semințe de busuioc, va reduce din aroma frunzelor
Creșterea inflorescențelor, care conțin semințe de busuioc, va reduce din aroma frunzelor

 

Ferma din Poiană vinde busuioc italienesc

Dacă am reușit să vă convingem să vă cumpărați un ghiveci de busuioc, trebuie să știți că Ferma din Poiană comercializează în această perioadă doar busuiocul genovez.

”Pentru această perioadă am disponibil la vânzare doar busuioc genovez. Acesta este un busuioc cu frunza mare ce poate fi folosit la paste, pesto, pizza și alte preparate cu specific italian. Am avut și busuioc grecesc, cel care are frunzele mai mici și este mai aromat. Acest soi va fi disponibil abia de anul viitor. Am avut și busuioc cu frunza roșie, care se aseamănă foarte mult cu busuiocul genovez la dimensiuni și aromă, doar că frunzele și tija tulpinii erau de culoare roșie”, ne-a explicat Andrei.

Busuiocul lămâios și cel tailandez

Andrei Segărceanu, Mădălin Vintilă și Ionuț Vanțu, pasionați de cultivarea și consumul busuiocului, au înființat în 2011 Ferma din Poiană, în localitatea Poiana Mare, județul Dolj. Încă de atunci cei trei tinerii se ocupă, pe de o parte de vânzarea plantelor aromatice la ghiveci sau a frunzelor la caserolă.

Cei de la Ferma din Poiană au încercat piață românească și cu două soiuri ceva mai exotice: busuiocul lămâios și cel tailandez. ”Am avut încă două soiuri: busuiocul lămâios și cel tailandez, care fac parte din familia busuiocului însă au un miros și un gust total diferit de cel clasic. Busuiocul lămâios, după cum îi spune și numele avea un miros puternic de lămâie, iar cel tailandez avea un miros rezultat din combinarea cimbrului cu busuiocul. Aceste două soiuri nu s-au vândut foarte bine, clienții noștri le cumpărau doar pentru a le folosi în scop ornamental”, ne-a povestit Andrei.

10 lei ghiveciul de busuioc

La Ferma din Poiană, un ghiveci mic de 11 cm, care conține o plantă de busuioc genovez costă 10 lei, un ghiveci mediu de 17 cm, cu două plante costă 15 lei și un ghiveci mare de 22cm, cu trei plante costă 25 lei. În timp ce 500 grame de busuioc la caserolă costă 15 lei. La aceste sume se mai adaugă și costul cu transportul, pentru comenzile mai mari de 50 lei, transportul este gratuit, pentru comenzi mai mici de 50 lei, transportul te costă 25 lei.

Comentariile sunt închise.