-Ce și cum cumpărămÎn spatele eticheteiTârguri și expoziții

Călin Mătieș a moștenit rețeta pitei de Sântimbru de la bunica sa

Călin Mătieș, producătorul vestitei pite de Sântimbru, a vorbit la emisiunea Bucate și vin…din plin, cu Cristian Grețcu și Silviu Petcu despre începuturile afacerii cu pâine și despre particularitățile pitei tradiționale, realizată după rețeta bunicii sale.

“Facem pâine de peste 21 de ani. Am moștenit asta de la bunica mea. Bunicul meu făcea cuptoare în comuna Sântimbru. Făcea și mama pâine, dar vă dați seama că pe vremea comuniștilor nu puteai să faci pâine decât pentru tine acasă, nu era voie să comercializezi. Folosim aceeași rețetă cu maia, cu acritură, cum se făcea pe vremuri. O coacem în cuptoare din cărămidă de țigan, așa se spune la noi. Există persoane care fac această cărămidă manual, o ard în niște cuptoare speciale, în zona Sebeșului, și ei din asta trăiesc. Nu știu dacă mai sunt acum pentru că noi am făcut acum 20 și ceva de ani cuptoarele”, a declarat Călin Mătieș.

Acesta a ținut să povestească câte ceva și despre istoria pâinilor: “Există pâinea în țest, care se făcea pe o piatră încinsă foarte tare, se punea un plici deasupra și acolo se făcea pâinea. Mai este pâinea pe frunză de varză. În momentul în care vatra cuptorului, partea inferioară nu era făcută din cărămidă sau argilă însemna că se lua pământ, nisip pe partea inferioară a pâinii și atunci se punea o frunză de varză pe care se cocea pâinea ori se băga într-o tavă. Când vatra era făcută din cărămidă sau din argilă solidă atunci se punea pâinea direct pe vatră și nu era nicio problemă”.

Pita de Sântimbru – pâinea oficială a cetății Alba Iulia

“După ce a fost amenajată cetatea, s-au gândit cei de la primăria Alba Iulia să facă un manual de prezentare cu ceea ce reprezintă cetatea și cu ceea ce are de oferit. Vinul de la Jidvei este vinul oficial al cetății Alba Iulia și așa se și cheamă – Vinul Cetății, iar pita de Sântimbru este pâinea oficială a cetății Alba Iulia și se chemă Pita Cetății. La orice manifestare, la orice eveniment care are loc la cetate se folosesc atât pâinea sau pita cetății, cât și vinul cetății”, a mai spus Călin Mătieș, producătorul faimoasei pite de Sântimbru pentru care a obținut și atestat de produs tradițional.