De la alțiiHrana pe secțiuniNou pe piațăSpecial

Cârnați din carne de cal: ce gust au, cât costă și unde se găsesc

Românii nu sunt obișnuiți să consume carne de cal întrucât nu există în tradiția culinară a poporul român rețete care să folosească, ca și îngredient principal această specialitate. Puțini știu că această carne a fost folosită până în 1972 ca ingredient principal pentru mezelurile existente pe piață în acea perioadă.

Chiar dacă în România acest tip de carne nu are mare căutare, există țări care consumă cantități însemante: în China se consumă 150.000 tone anual, în Rusia circa 80.000 de tone, în Mexic circa 78.000 tone, în Argentina 57.000 de tone, în Kazahstan 55.000 de tone iar Canada se consumă anual în jur de 18.000 de tone.

În prezent, în România, puțini procesatori din industria cărnii și-au riscat reputația pentru a aduce pe piață românească produse obținute din valorificarea cărnii de cal. Totuși cei care valorifică la maxim această nișă sunt ungurii stabiliți la noi în țară și care au adus pe meleagurile românești specialitățile.

40 lei kilogramul de cârnați de cal

Specialitățile din carne de cal nu sunt deloc ieftine, dacă este să ne gândim la faptul că un kilogram de cârnați proaspeți din carne de porc se vinde în supermarket cu 20-25 lei, în timp ce un kilogram de cârnați de cal ajunge să coste și de 2 ori mai mult.

„De doi ani aducem în România o gamă de produse din carne ceva mai deosebite. Mezelurile pe care noi le propunem clienților români sunt: salam de vânat, cârnați picanți din carne de vânat și bineînțeles cârnați din carne de cal. La început când am adus pe piață aceste specialității, românii au fost ceva mai reticenți, cu greu se lăsau convinși să guste un cârnat din carne de cal, cu toate că este considerat cel mai curat animal. La noi în Ungaria cârnații din carne de cal sunt extrem de apreciați și căutati. În general consumăm acest produs, la evenimente speciale, nu în fiecare zi, întrucât prețul nu este unul mic, un kilogram de cârnați costă 40 lei”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Rapolti Barna, cel care aduce în România specialitățile ungurești și le vinde în magazinul sau din Sfântul Gheorghe, județul Covasna.

12203971_1068391299878001_562578665_o

Produsele sunt aduse de la producători locali

Compania Dio Panprod și-a dorită să ofere clienților români o experiență gustativă unică și au ales să aducă doar produse obținute de producătorii locali, care respectă întocmai rețelele tradiționale ungurești.

„Produsele pe care eu le comercializez, le aduc din Ungaria, de la producători locali, din zonele cu tradiție în procesarea cărnii de vânat și a brânzeturilor din lapte de vacă. Totul este realizat respectând întocmai rețetele tradiționale, vechi de peste 100 de ani. Ingredientul nelipsit din preparatele ungurești din carne este paprika, condiment ce oferă un gust picant și o culoare mult mai roșiatică produselor”, ne-a vorbit Rapolti, despre locul de proveniență al preparatelor cu care îi ”ademenește” pe consumatorii români.

Cârnații de cal au gustul între vânat și vită

„Nu este ușor să te obișnuiești cu ideea de a mânca cârnați de cal, dar vreau să vă spun că mulți dintre cei ce erau reticenți la acest tip de produs, după ce l-au gustat au și cumpărat. Cârnații de cal se aseamănă foarte mult la gust cu cei de vânat, sau de vită. Cârnații de cal merg foarte bine prăjiți sau pe grătar, lângă o mămăliguță cu brânză și smântână. La noi se consumă în special în perioada sărbătorilor de iarnă și sunt considerați o delicatesă, tot așa cum sunt și mezelurile de vânat”, ne-a explicat importatorul de mezeluri, despre cum ar trebui să consumăm cârnații de cal.

Carnea de cal are doar 117 kcal

Carnea de cal este de culoare roșie, foarte fibroasă și săracă în grăsimi, fiind mai închisă la culoare decât carnea de vită, având un gust între cel al cărnii de vită și cel de carne de vânat. Carnea are în medie 2,7% grasime, 20,6% proteine, 0,013% calciu și doar 117 kcal.

Potrivit unor studii, carnea de cal prezintă anumite beneficii pentru sănătate ce erau până acum asociate cărnii de pește. Carnea de cal este o sursă importantă de omega 3. De asemenea, are cu 40% mai puține calorii și mai multe proteine decât alte tipuri de carne.

Magazin de desfacere doar la Sfântul Gheorghe

Până în prezent, compania Dio Panprod a reușit să-și deschidă un singur magazin de desfacere în orașul Sfântul Gheorghe, județul Covasna.

„Până în acest moment, nu am reușit să ne deschidem magazine în alte colțuri ale țării, avem un magazin de desfacere doar în Sfântul Gheorghe și suntem prezenți atât cât putem la toate târgurile de profil din toată țara. Ne dorim să ne dezvoltăm, întrucât românul este în căutare de produse speciale, cu valoare nutrițională ridicată și care să le ofere o experiență gustativă cu totul și cu totul deosebită. Încercăm să ne extindem, dar totul se face cu bani, iar posibilitățile noastre nu ne permit să facem asta”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Rapolti Barna.