Ce și cum cumpărămHrana ca stil de viațăHrana pe secțiuniÎn spatele eticheteiLa dietăSpecial

Carne de bibilică sau de găină? Cea de bibilică nu poate fi tratată cu hormoni sau antibiotice, majoritatea acestor păsări crescând în aer liber

Între producătorii de carne de bibilică și cea de găină se poartă un adevărat „război” tacit. Spre deosebire de carnea de găină, care ridică multe semne de întrebare în privința cu modului în care au fost crescute exemplarele, în cazul celei de bibilică nu încape nici o îndoială.
Această specie de pasăre domesticită este foarte pretențioasă. Bibilicile cresc de obicei în libertate, sistemul intensiv fiind abia la început și adaptat nevoilor speciei, iar hrana lor trebuie să fie compusă doar din cereale și masă verde.

Imposibilitatea introducerii în alimentația bibilicilor a concentratelor, dar și faptul că sunt o specie extrem de rezistentă la boli, face ca bibilica să fie o alternativă foarte sănătoasă, pentru cei care sunt preocupați de o alimentație cât mai sigură și neaditivată cu hormoni sau antibiotice. Practic, o alternativă la mult mai populara carne de găină.

Nu are nevoie de vaccinuri sau antibiotice

Andreea Zamfirache, crescătoare de bibilici din județul Ilfov susține că această carne este de 1.000 ori mai sănătoasă decât carnea de pui, pentru că bibilica se hrănește doar din surse naturale și are nevoie doar de uruială de cereale și verdeață.

GuineaFowls

 

”Nu i se pot administra concentrate ceea ce îti oferă siguranța faptului că, de oriunde ai cumpăra-o carnea este sănătoasă. De asemenea, având un sistem imunitar foarte bine dezvoltat, bibilicile nu au nevoie de vaccinuri sau antibiotice. De-a lungul timpului au fost făcute mai multe teste, iar bibilicile au fost lăsate cu pui bolnavi și acestea nu au contactat boala. Tocmai de aceea dacă cumperi carne de bibilică nu există riscul să fi fost îndopată cu antibiotice sau hormoni de creștere”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Andreea Zamfirache, cea care în urmă cu cinci ani a pus bazele unei mici afaceri cu creșterea păsărilor de curte, în localitatea Ciorogârla, județul Ilfov.

Conține 23% proteină

Carnea de bibilică conține 23% proteină, scheletul este ușor, mărind randamentul în carne, care poate ajunge până la 72-75% la carcasa pentru friptură. Carnea de bibilică se poate găti în mod asemănător cu carnea de pui, dar pentru gusturi mai rafinate se poate folosi carnea de bibilică în combinație cu untul aromat și chutney de mere.

Carnea de bibilică mult mai sănătoasă

“Bibilica se înscrie printre ultimile specii domesticite și a început să fie crescută în România relativ recent comparativ cu alte specii. Fiind niște păsări care preferă libertatea, bibilicile nu dau rezultate prea bune dacă sunt crescute în sistem intensiv. Ele se pretează cel mai bine la creșterea în sistem deschis. De asemenea, bibilicile iau mai greu în greutate, comparativ cu puii de carne, dar aceste păsări au o creștere naturală. Ele preferă libertatea, au nevoie de spațiu, pentru că se mișcă foarte mult, sunt mereu active”, a declarat pentru Super-Hrana.ro, Andreea Zamfirache.

Carne dietetică, foarte fragedă

Este considerată de către unii specialiști ca fiind ultima specie de păsări domesticită de pe planetă și poate de accea consideră unii, și-a păstrat aroma de carne de vânat.

guineafowl2

 

“Carnea de bibilică se aseamănă cu carnea de fazan, dar este mult mai musculoasă și foarte fragedă, în timp ce carnea de fazan este ațoasă, fadă. Carnea de bibilică a început de câțiva ani să se caute și să fie apreciată și la noi în țară, în special, datorită faptului că se aseamănă cu carnea de vânat, ceea ce o face foarte căutată de restaurantele de lux, unde porția se vinde cu prețuri cuprinse între 40 și 100 lei”, a declarat pentru Super-Hrana.ro, Andreea Zamfirache.

Carnea de bibilică întărește imunitatea și curăță sângele

Bibilicile nu pot fi crescute cu concentrate, iar hrana lor este compusă exclusiv din cereale (grâu, porumb) și foarte multă verdeață.

“Bibilicile sunt denumite și picherițe, fiind originare din Africa. Cresc în sistem natural, mănâncă foarte multă verdeață, iar sistemul lor imunitar este foarte ridicat în comparație cu restul păsărilor de curte și sunt foarte rezistente având o rată a mortalității scăzută. Carnea bibilicilor este cunoscută pentru că întărește imunitatea, oasele și curăță sângele”, ne-a spus crescătoare de bibilici, despre originea păsării și beneficiile pentru consum.

Greutatea în carcasă 2-2,5 kilograme

Carnea de bibilică este o carne slabă, recomandată celor care nu au voie să mănânce gras. Bibilica nu are grăsime, întrucât la origine este o specie sălbatică.

bibilici-02

 

“Este o pasăre foarte activă, tocmai de aceea carnea este foarte musculoasă și nu prezintă grăsime. Fiind o specie de păsări ce a fost domesticită, ia în greutate destul de greu, având nevoie de o perioadă minimă de 85-90 de zile, de la ieșirea din ou și până la atingerea unei greutăți corespunzătoare de sacrificare. La maturitate atinge o greutate de 2,5-3 kilograme, în general femele sunt mai grele decât masculii”, ne-a spus Andreea.

Până la 36% parte necomestibilă

Carcasa de bibilică conție 17% oase, 19% piele și grăsimi separabile și restul de 64% este reprezentat doar de carne macră. Consumul a 100 de grame de carne de bibilică îți asigură: 220 mg potasiu, 169 mg fosfor, 69 mg sodiu, 24 mg magneziu, 11 mg calciu și 1,2 mg zinc.

În ceea ce privește aportul caloric, prin consumarea a 100 grame de carne de bibilică, îți asiguri o cantiate de 110 kcal și o energie de 460 kj. Din 100 grame de carne de bibilică 20,64 grame sunt proteine, 2,47 grame sunt lipide, iar restul este reprezentat de apă.

 

Citește și:

Carne de pui „nestresat” versus varianta industrială. De unde cumpărăm cea mai bună carne de găină?

Ultima fiță în materie de carne de pasăre, găina cu carne neagră! Rasa „Mătase japoneză” e crescută și în România

Comentariile sunt închise.