Ce și cum cumpărămDe la alțiiHrana pe secțiuniSpecial

Carnea halal, considerată cea mai curată din lume, se produce și în România

Carnea halal este considerată cea mai curată datorită metodei de procesare. Tehnic, este vorba de o metodă prin care animalul, cu excepția porcului, care nu este folosit, nu suferă în momentul sacrificiului, iar sângele din carcasă este eliminat în întregime pentru a putea servi o carne curată, fără toxine. Practic, procedeul este mult mai complex, întrucât implică și o serie de ritualuri religioase. Halal este folosit și în România, iar carnea respectivă este disponibilă în restaurante cu specific dar și în carmangerii.

Halal înseamnă în limba arabă „permis”. Astfel, mâncarea halal este cea permisă de religia islamică. Carnea de porc, de exemplu este un aliment nepermis nu este inclusă în procesarea de tip halal.

Halal înseamnă permis

În afara componentei religioase care impune ca sacrificiul să fie efectuat de un musulman, în anumite condiții și necesită un ritual(sacrificiul este efectuat cu fața spre Mecca și recitarea anumitor rugăciuni, nr.), carcasa animalului este golită efectiv de sânge.

„În afară de rigorile religioase, acest tip de carne oferă o multitudine de beneficii. Vorbim de o carne lipsită de toxine, întrucât sângele este scurs în totalitate. Pentru a aobține așa ceva, sunt necesare niște cunoștințe, pentru a elimina tot sângele și, totodată toxinele”, a explicat pentru Super-Hrana.ro Monica Negrescu, reperzentantul companiei Opti Meat, unul dintre marii importatori, exportatori, procesatori și distribuitori de produse de carne din țara noastră.

Procedeul este practicat și în cadrul companiei, Opti Meat apelând la o serie de organizații musulmane din țara noastră, specializate în furnizarea de servicii pentru aplicarea corespunzătoare a procedeului halal.

„Carnea obținută este mult mai sănătoasă. Gustul nu e modificat sesizabil, dar textura este mult mai fragedă. Produsele noastre halal sunt disponibile în resturante cu specific dar și în marile supermarketuri sau în carmangerii de profil”, ne-a mai explicat Monica Negrescu.

De exemplu, unul dintre cele mai populare localuri din București, unde românii servesc carne halal este restaurantul Divan sau Divan Express.

Doctor Livia Firan
Doctor Livia Firan

Faptul că produsele de carne procesate prin tehnica halal este confrmată și medicii specialiști. „Sângele, de fapt, este un mediu de cultură, așadar, carnea din magazine poate fi infestată mult mai usșor dacă sângele nu a fost scurs. Mai important decât atât este proveniența respectivului produs care să nu fi fost tratat în vreun fel”, a explicat pentru Super-Hrana.ro doctor Livia Florentina Firan, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice la Policlinica nr. 10 din București.

Carnea halal poate fi consumată de oricine

Din punctul de vedere al maeștrilor culinari, carnea halal este doar una foarte fragedă, gustul nefiind inflențat decisiv.

Chef Marian Bădițoiu
Chef Marian Bădițoiu

„Musumanii folosesc acest procedeu ingenios de a scurge sngele. Carcasa este agățată la un anumit unghi de un lanț care se mișcă timpd e patru zile. La un anumit iterval, carnea trece printr-o perdea de abur rece, care subțiază sângele și astfel se scurge. Când ajunge în farfurie, chiar dacă este gătită mediu, carnea de vită să zicem, nu curge nici o picătură de sânge. Dacă musulmanii sau evreii(varianta evreiască a procedeului se numește kosher, nr.) preferă aceste produse din considerente religioase, restul pot gusta cu încredere, întrucât tehnica frăgezește foarte bine carnea. De altfel un procedeu similar utilizez și eu pentru carnea provenită de la vite hrănite cu iarbă. Acestea au o carne mai tare așa că am împrumutat tehnica pentru frăgezire”, a explicat pentru Super-Hrana.ro Chef Marian Bădițoiu, , maestrul culinar al restaurantului Messa, din București.

Prin procedeul halal poate fi procesată carnea de oaie, berbec,vită, capră, găini, curcani și în condiții speciale și vânat.

foto: globalmeatnews.com