AutenticCe și cum cumpărămHrana ca stil de viațăHrana pe secțiuniTradițional

Cartofii, ceapa galbenă și cea roșie sunt legumele care dau savoare murăturilor și ciorbelor de sezon în această toamnă

Cartofii, ceapa galbenă și cea roșie sunt ingrediente nelipsite din cămările gospodinelor din România. La noi, ceapa este un ingredient prezent în aproape oricare rețetă, dar atunci când cea roșie sau galbenă ajung la tarabă știm cu siguranță că toamna și-a intrat în drepturi, legumele fiind veritabili vestitori ai anotimpului.

Viorel Mihalache, unul dintre „Oamenii din spatele gustului de toamnă”, deține o suprafață de 4 hectare în comuna Florica, județul Buzău. Aici micul fermier are grijă de cultura de cartofi, ceapă roșie și galbenă, roșii și ardei pentru a le oferi bucureștenilor gustul de altă dată al legumelor crescute natural în satele românești cu tradiție în legumicultură.

Cultivă cartofi, ceapă, morcovi, roșii și ardei

Probabil că nici nu am simți că vine toamna, dacă nu ne-am putea bucura de o salată de ardei copți, sau o salată de roșii copate aromatizată cu ceapă roșie. Tocmai de aceea legumicultorul Viorel are grjiă ca poftele bucureștenilor în materie de legume să fie satisfăcute și vine în fiecare zi la piață cu cele mai bune și gustoase legume.

Viorel Mihalache vinde de 20 de ani în piața Obor
Viorel Mihalache vinde de 20 de ani în piața Obor

 

”Anul acesta am pus 2 hectare de cartofi, 0,5 ha de morcovi, 0,1 hectare de roșii, 0.5 hectare de ceapă galbenă și roșie, iar în grădina casei cultiv ardei gras, gogoșar și capia. Mă ocup de legumicultură de când mă știu, a fost ceva ce am moștenit de la tatăl meu. Tot de la el am învățat și cum să mă port cu clienții la piață. Avem tarabă în piața Obor de mai bine de 20 de ani, în perioada anterioară a vândut tatăl meu, acum eu sunt cel care se ocupă de grădina cu legume și de vânzare lor la piață”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Viorel Mihalache, legumicultor din comuna Florica, județul Buzău.

Cea mai dulce ceapă roșie

La taraba lui Viorel găsiți, așa cum el recomandă, cea mai dulce ceapă roșie din toată piața. Cultura de ceapă roșie a fost irigată, în acest fel legumicultorul s-a asigurat că și așa în lipsa precipitațiilor ceapa lui se va dezvolta corespunzător.

”Anul acesta a fost unul foarte secetos și a trebuit să irig cultura de ceapă roșie, dar mă declar foarte mulțumit de ce producție am obținut. Cultivăm an de an acest soi de ceapă roșie lunguiață, dar anul acesta are o dulceață aparte. S-a dezvoltat bine și așa cum vedeți am expus-o deasupra tarabei, să o vadă tot bucureșteanul. Dat fiind faptul că are o dulceață extraordinară este foarte căutată de cei care sunt bucătari la restaurantele de lux din București, pentru a face specialitatea franțuzească – dulceață de ceapă. Până acum, am vândut mai mult de jumătate din producția de anul acesta”, ne-a vorbit legumicultorul buzoian, despre ceapa roșie pe care a recoltat-o în acest an.

Față de ceapa normală, cea roșie este ceva mai scumpă, astfel că, un kilogram se vinde la taraba lui Viorel din piața Obor cu 5 lei.

Ceapa roșie recomandată pentru salate și plachie de pește

Fiind mai dulce decât ceapa obișnuită, ceapa roșie poate fi folosită în mâncăruri ceva mai speciale, iar dacă adăugăm ceapă roșie lângă o porție de pește atunci cu siguranță gustul obținut va fi unul special.
”Ceapa roșie este bună la salate, iar noi o folosim în mod special atunci când gătim pește. Când facem pește facem și o salată de ceapă roșie. Ceapa este un ingredient care nu poate să lipsească din plachia de pește. Adăugată la tocăniță ceapa roșie îi dă o dulceață deosebită”, recomandă legumicultorul buzoian.

Ceapa galbenă este mai iute

Posibilitățile financiare ale buzoianului nu i-au permis să irige și cultura de ceapă galbenă, așa se face că, date fiind condițiile climatice din acest an, ceapa galbenă este mai mică și mult mai iute.

”În schimb ceapa galbenă nu este așa de reușită ca cea roșie. Producția a scăzut foarte mult din cauza lipsei de precipitații. Ceapa galbenă este mult mai mică decât era în alți ani și iuțimea ei a crescut destul de mult pentru că nu a avut suficientă apă atunci când i-a trebuit. Fără ploaie ceapa s-a uscat foarte mult anul acesta și nu am reușit să o fac funie, așa cum o făceam în alți ani”, ne-a explicat legumicultorul.

Ceapa și usturoiul se împletesc într-o funie, pentru a putea fi depozitate mai ușor. Față de anul trecut, prețul pentru un kilogram de ceapă galbenă a rămas neschimbat, astfel că Viorel vinde ceapa cu 2,5 lei kilogramul.

Cartofii albi sunt foarte buni pentru piure sau copt

Producția de cartofi obținută de Viorel în acest an este una destul de bună, în ciuda vremii potrivnice. ”Așa cum se poate observa cartofii sunt frumoși, mari, bine dezvoltați și fără să fie găuriți sau mâncați de dăunători. Cred că am avut noroc anul acesta, chiar dacă a fost secetă producția de cartofi arată destul de bine. Acum am la tarabă doar cartofi albi care sunt recomandați în special pentru fiert, piure sau pentru a-i coace direct în jar. Cred că cel mai bine ar fi să savurați cartofii albi copți în jar cu mujdei de usturoi, sunt delicioși”, ne recomandă buzoianul.

3

 

Un kilogram de cartofi la taraba lui Viorel din piața Obor, costă 1,5 lei, așa că dacă vreți să vă faceți stocul pentru iarnă, nu ezitați să cumpărați, direct de la producător un cartof de calitatea.

Legumele sunt crescute cu îngrășământ natural

Din grădina de legume Viorel nu îi hrănește doar pe clienții săi bucureșteni, ci reprezintă și o sursă de hrană pentru familia sa. De aceea Viorel are grijă ca legumele să se dezvolte armonios. Nu folosește nici un adaos de substanțe chimice, doar gunoi de grajd pepost de îngrășământ.
”Tatăl meu nu a folosit substanțe chimice și nici eu nu cred că sunt necesare. Poți avea recolte frumoase și dacă folosești îngrășăminte naturale, ele oferă legumelor tot ce au nevoie, nu trebuie nimic altceva. Creștem vaci de lapte și ele ne asigură tot îngrășământul de care avem nevoie”, a încheiat Viorel Mihalache.