-Inteligență culinarăSpecial

Pro sau contra: Cât de sănătos este să fierbem laptele?

Fierberea laptelui este cea mai cunoscută și veche formă de pasteurizare. Și, totuși, cât de mult ajută și, mai important, cât de mult se pierde din calitatea laptelui astfel procesat? La această întrebare am invitat-o să ne răspundă dr. Luminița Florea, medic specialist în nutriție, diabet și boli metabolice.

Luminita Florea

În prezent, pe piața din România avem posibilitatea de a cumpăra trei tipuri de lapte de consum: lapte proaspăt de la dozatoare, lapte pasteurizat și lapte ultrapasteurizat (lapte UHT). Fără studii de specialitate sau o documentare temeinică am fi tentați să credem că laptele de la dozator, cel ce e adus direct de fermă este și cel mai sănătos. Cel mai probabil că așa stau lucrurile dacă nu iei în calcul faptul că, pentru a fi sigur de consum laptele de la automat neapărat fiert înainte de consum Iar prin fierbere, se pierd mare parte din nutrienții esențiali, după cum explică medicul Luminița Florea. Specialistul arată, însă că laptele pasteurizat și cel utrapasteurizat chiar dacă este expus unor temperaturi mai înalte își păstrează toți nutrienții esențiali.

”Laptele proaspăt se găsește în magazin în trei variante. Avem laptele proaspăt de la automat, direct de la producător. Acest tip de lapte este nepasteurizat și provine din sursă proaspătă direct de la producător, dar necesită prelucrare termică, adică fierbere. Această prelucrare se face pentru îndepărtarea microorganismelor patogene, astfel încât laptele să fie sigur de consum. Dezavantajele sunt că, prin fierbere se distrug o mare parte din nutrienții care sunt termolabili: vitamine, minerale și lucrurile bune care ar trebui să rămână acolo”, a declarat pentru Super-Hrana Luminița Florea, medic specialist în nutriție, diabet și boli metabolice.

Laptele pasteurizat păstrează toți nutrienții

A doua categorie întâlnită pe piață este laptele pasteurizat, un lapte care a suferit un proces termic controlat în cadrul unei fabrici de procesare. Prin pasteurizare se distrug toate microorganismele patogene și laptele poate fi consumat direct din cutie. Chiar dacă laptele este expus la temperatură ridicată, nutrienții nu se pierd.

”Acest tip de lapte a fost trecut la o temperatură înaltă, undeva la 70-75°C, timp de 15-20 secunde, iar la sfârșit laptele este pasteurizat, nu mai prezintă microorganismele pe care le putea avea înainte de prelucrarea termică, este sigur pentru consum în forma respectivă, nu mai necesită fierbere. Prin această modalitate sunt păstrați toți nutrienții din lapte. Dezavantajele vin din partea de prospețime, laptele trebuie refrigerat și trebuie consumat într-un termen de 5 maxim 15 zile. Trebuie să respecți termenul de valabilitate oferit de producător, iar de la desfacerea cutiei laptele trebuie consumat în maxim 3 zile”, atenționează medicul.

Laptele UHT are valabilitatea între 3 și 6 luni

Laptele ultrapasteurizat (UHT) prezintă avantajul că poate fi păstrat o perioadă îndelungată, fără a fi necesară depozitarea lui în frigider. Chiar dacă laptele UHT este expus unei temperaturi înalte, tehnica folosită permite păstrarea nutrienților.

”A treia categorie de lapte pe care o putem găsi este laptele UHT sau ultrapasteurizat. Acest lapte este expus la o temperatură foarte înaltă, dublă față de pasteurizare, undeva pe la 135-150°C, pentru o perioadă de 2-4 secunde. După acest proces se inactivează absolut orice patogen posibil prezent. Ultrapasteurizarea este completată de îmbutelierea laptelui în cutie ermetic sterilă. Sterilitatea cutiei asigură o valabilitate a produsului între 3 și 6 luni, fără a fi ținut la rece. Prin această tehnică nutrienții sunt păstrați în proporție de 100%”, a explicat specialistul în nutriție.

În opina medicului, atât ultrapasteurizarea cât și pasteurizarea normală sunt tehnici superioare fierberii obișnuite, pentru că se păstrează toți nutrienții din lapte, în timp ce prin fierbere cea mai mare parte a nutrienților se pierd.

Citește eticheta nutrițională a laptelui

La fel ca în cazul oricărui produs alimentar și atunci când alegi laptele este important să citești eticheta nutrițională.

”Cel mai comun lapte întâlnit pe piață este cel de vacă ce poate fi găsit în trei variante: degresat complet cu 0,1% grăsime, lapte semidegresat 1,2-1,5-1,8% grăsime și laptele integral cu 3,5% grăsime. Conținutul în grăsime condiționează aportul caloric. Laptele degresat complet se adresează persoanelor care vor să diminueze aportul caloric din dieta zilnică. De obicei, prin degresare, vitamina A și vitamina D, care sunt vitamine grase sau liposolubile sunt eliminate și ele. Astfel că, procesatorii de lapte au găsit varianta de a aduce pe piață laptele îmbogățit sau fortifiat. Laptele degresat și îmbogățit este laptele degresat, la care se adaugă un aport de vitamine”, a declarat pentru Super-Hrana Luminița Florea, medic specialist în nutriție, diabet și boli metabolice.