Inteligență culinarăLa dietă

Cele mai frecvente mituri despre carbohidraţi

Stiați că până la 50% din caloriile zilnice trebuie să provină din carbohidrați complecși, respectiv fructe, legume, cereale integrale? Dar că excluderea din dietă a carbohidratilor se asociază cu lipsa de energie și cu oboseala prelungită? SUPER-HRANA.RO vă demontează cele mai cunoscute mituri despre carbohidrați.

În primul rând, trebuie să știți că, ținând cont de compoziţia chimică şi de modul în care acţionează, carbohidraţii se clasifică în carbohidraţi simpli, cu asimilare rapidă (răi) şi complecşi, cu asimilare lentă (buni).

Alimentele sărace în carbohidraţi nu sunt bogate în fibre

Multe preparate sărace în carbohidraţi conţin cantitatea de fibre indicată, de care organismul are nevoie, iar atunci când vă doriţi o cură de detoxifiere sau să slăbiți, sunt chiar cele mai indicate.

Carbohidraţii îngraşă

Alimentele hipercalorice realizate din produse rafinate pe bază de făină albă sau zahăr alb, da, îngrașă. La fel și cele bogate în grăsmi, consumate fără echilibru. Însă, alimentele ce conţin carbohidraţi complecși, sănătoşi, precum cerealele integrale sau fructele şi legumele sunt sursă de energie esenţială pentru organism.

Cartofii nu sunt sănătoși din cauza carbohidraţilor

În nutriţie, atunci când alegeţi să măncaţi sănătos trebuie să ţineţi cont de context. Cartofii au într-adevăr, carbohidrați răi, dar asta nu înseamnă că trebuie excluși din dietă. Felul cum îi consumați/gătiți/preparați este extrem de important.

Dacă numărați carbohidrații, veți consuma mai puține calorii

Este o metodă practică atunci când urmați o dietă sau faceți sport de performanță. Un consum mai mic de carbohidrați reduce și cantitatea de calorii, dar trebuie să acordați atenție sporită alimentelor, multe dintre ele pot aduce mai multe calorii decât consumați și altfel se pot acumula grăsimi.

Corpul nu are nevoie de carbohidrați

Corpul are nevoie de carbohidrați complecși pentru energie. Cel mai important este momentul în care alegeți să consumați carbohidrați. Masa de prânz este cea mai importantă, dar dacă alegeți să mâncați carbohidrați la masa de prânz, optați pentru o cină ușoară, încercând să păstrați un echilibru între mese.

Legume pe care le puteți consuma în orice dietă:

  • fasole
  • spanac
  • andive
  • ridichi
  • ciuperci
  • varză
  • avocado
  • castraveți
  •  fasole verde
  •  broccoli
  • ardei
  • dovlecei zuchinni
  • varza de Bruxelles
  • mazăre
  • roșii
  • vinete
  • dovleac
  • morcovi
  • ceapă
  • praz

Legume bogate în carbohidrați răi, care trebuie reduse dacă țineți dietă:

  • cartofi
  • porumb

Alte surse de carbohidrați buni:

  • Cereale nerafinate sau integrale
  • Lactate ușoare
  • Fructele uscate
  • Ciocolata cu peste 70% cacao
  • Suc natural din fructe proaspete

Citește și Ce să mâncați la birou fără să vă îngrășați

Text: Camelia Diaconu