Hrana pe secțiuniInteligență culinară

Cele mai indicate băuturi pentru consumul la plajă vara sunt apa caldă sau ceaiul fierbinte!

Este de neconceput pentru cineva care merge vara la plajă să nu consume o bere sau un suc rece pentru a se „răcori”. Oricât de ciudat ar suna, specialiștii susțin că aceste obiceiuri, devenite deja tradiție sunt nocive, accelerând de fapt deshidratarea organismului. Și mai ciudat poate părea faptul că cea mai indicată băutură pentru consumul la plajă, vara este apa caldă sau ceaiul fierbinte!

Lichidele reci nu astâmpără setea

Dr. Gabriela Comănescu
Dr. Gabriela Comănescu

„Vara pe plajă este, în primul rând important să ne hidratam, mai precis să consumăm cel puțin 2-3 litri de apă pe zi. Dar trebuie să știți că nu întotdeauna lichidele reci sunt cele care asigură astâmpărarea setei. Cu toate că nu multă lume acceptă, lichidele calde, mai ales ceaiurile, sunt cele recomandate pentru a fi băute peste vară”, a explicat pentru Super-Hrana.ro, Doctor Gabriela Comănescu, Medic specialist gastroenterologie în cadrul Clinicii PULS.

În realitate, apa sau ceaiul cald încălzesc organismul, stimulează circulația sanguină și ajută funcțiile gastro-intestinale, în timp ce apa rece este asimilată mai greu. Datorită vitezei de preluare a apei, corpul se hidratează mai ușor sau mai greu.

Un ceai fierbinte servit pe plajă, vara, este mult mai sănătos decât o băutură rece
Un ceai fierbinte servit pe plajă, vara, este mult mai sănătos decât o băutură rece

În zonele deșertice se bea ceai fierbinte

Populația arabă din zonele deșertice consumă câteva ceaiuri fierbinți pe zi
Populația arabă din zonele deșertice consumă câteva ceaiuri fierbinți pe zi

Locuitorii țărilor arabe consumă, de exemplu, mai multe ceaiuri fierbinți pe parcursul zilei, chiar dacă se confruntă mai des cu perioade caniculare. Apa caldă, odată ajunsă în organism, încălzește corpul, ajutându-l astfel să perceapă temperatura exterioară ca fiind mai scăzută.
Un aport suplimentar de apă poate fi obținut și prin consumul fructelor, pepene, piersici, struguri care au un conținut mai mare de apă și al legumelor.

„Toate legumele sunt binevenite în dieta noastră, din care ar trebui ca peste vară sa nu lipsească salata verde, roșiile si castravetii. În final, fără a minimiza din beneficiile consumului de produse din mare, pește și fructe de mare, trebuie știut faptul că acestea se alterează ușor și este bine sa aveti mare grija să vă asigurați că sunt proaspete înainte de a le consuma”, a încheiat Doctor Gabriela Comănescu, Medic specialist gastroenterologie în cadrul Clinicii PULS.