Cu ce înlocuim laptele și produsele lactate în perioada postului
SUBSTITUTE PENTRU LACTATE ÎN POST! Cum ce putem înlocui laptele și produsele din lapte în post? Produsele tradiţionale sunt din ce în ce mai des înlocuite cu produsele vegane ce oferă organismului aportul de nutrienţi de care are nevoie. Pentru a afla mai multe despre substitutele laptelui în bucătăria vegană, SUPER-HRANA.RO a invitat-o pe Lavinia Frăsinescu, specialist în bucătăria vegană, să răspundă unui set complet de întrebări.
Indiferent de zi sau de locaţie, alimentația sănătoasă implică devotament şi disciplină la fiecare masă. Un post este cu atât mai important, dar și mai restrictiv. Ce lactate vegane sunt înlocuitoarele celor tradiţionale din comerţ? Pe care le putem folosi în post? Unde le găsim, cum le utilizăm și în ce preparate, am aflat de la Lavinia Frăsinescu, owner Little Tyke.
Citiți cu atenție etichetele! BRÂNZETURILE VEGANE POT CONȚINE LACTOZĂ!
“În acest moment, în supermarketuri, ca şi variante alternative, sunt două tipuri de iaurt. Avem iaurtul de cocos pe care îl putem găsi în varianta dulce, iar dacă ne dorim un gust mai sărat, avem iaurtul grecesc, făcut din soia. Dacă vorbim despre brânzeturi, trebuie să fiţi foarte atenţi şi să verificaţi eticheta produsului, nu trebui să conţină lactoză, în prezent, unele mărci au făcut caşcaval vegan dar care conţine lactoză. În acest moment, există un singur soi care este pur vegan, dar care poate fi găsit sub diverse sortimente, caşcaval feliat cu gust de mozzarella, pizza sau ardei. Să nu uităm de tofu, este brânza de soia pe care o putem găsi cel mai des, poate fi preparată sub diverse feluri, trasă la tigaie alături de legume, nu doar consumată ca atare”, a declarat pentru SUPER-HRANA.RO specialistul în bucătăria vegană Lavinia Frăsinescu.
Laptele de migdale sau de caju, alternative vegane
“În materie de lapte sau băuturi vegetale, găsiţi atât în supermarketuri o gamă diversificată de produse, cât şi în plafaruri. Laptele de soia este cel mai cunoscut, dar există şi lapte de migdale sau de caju. Laptele vegetal este un produs pe care îl puteţi prepara şi acasă. O rețetă bună v-o ofer eu: trebuie să blenduiți 100 grame de ovăz, nuci sau caju împreună cu un litru de apă, apoi scurgeţi. Este foarte simplu de preparat şi este păcat să nu încercaţi” a continuat Lavinia Frăsinescu.
Atenţie la consumul de soia!
„Consumul de soia este recomandat pentru a asigura aportul de vitamine şi calciu însă, ca orice alt aliment, trebuie să fiţi atenţi la provenienţă, la etichete, să aveți grijă ca alimentele să nu fie modificate genetic, pe sticlele de lapte de soia BIO de obicei este specificat faptul că soia nu este modificată genetic. Pentru o sănătate de fier, soia și produsele pe bază de soia nu trebuie consumate în exces, meniul trebuie variat, tocmai din acest motiv în post se mănâncă foarte diversificat”, a mărturisit specialistul în bucătăria vegană, fondatorul Little Tyke, Lavinia Frăsinescu.
Citește și Meniul unei zile de post, recomandat de un expert vegan
Text: Camelia Diaconu