Inteligență culinară

Cum să păstrezi mărarul verde pentru iarnă

Toamna este anotimpul în care se fac provizii pentru iarnă. Pe lângă borcanele de zacuscă, tocană, murături, compot și gem, trebuie să valorificăm și verdeața astfel încât să ne ajungă până la primăvară.

Iată deci câteva moduri în care putem conserva mărarul pentru iarnă:

În sare. Se ia mărarul verde și se așează într-un borcan în straturi: un rând de mărar și sare, alt strat de mărar și tot așa până când se umple borcanul. De la sare, mărarul din borcan se va înmuia și se va lăsa astfel că a doua zi poți adăuga alte straturi peste cele deja existente. După ce s-a umplut borcanul, se așează în cruciș două scândurele mici la gura borcanului astfel încât acestea să apese mărarul și zeama lasată în urma topirii sării să acopere complet verdeața. La final, se leagă borcanul cu hârtie de pergament și se păstrează în cămară la rece.

Uscat. Se alege mărarul ca pentru mâncare, se întinde pe hârtie într-un loc uscat (dar nu la soare) şi se ţine câteva zile până se usucă. Se păstrează în cămară, în săculeţ de pânză. Se spală înainte de întrebuinţare.

În oțet. Se spală bine mărarul și se așează în borcan fără însă să se îndese prea tare. Se toarnă peste el oțet de 9 grade, se închide borcanul și se dă la rece în cămară.

La congelator. Se spală mărarul și se lasă să se usuce puțin, după care se toacă mărunt. Se așează în pungulițe sau în caserole și se bagă la congelator. Iarna când se scoate de la congelator pentru a-l pune în mâncare nu se decongelează, ci se pune fix în starea în care este.