În bucătărieInteligență culinarăTradițional

Pâinea de casă fără drojdie, rețeta pentru zile de restriște

Rețetă de pâine de casă la care nu aveți nevoie de drojdie! Pentru că foarte mulți români au cumpărat făină și au rezerve, în aceste zile, să mai iasă din casă pentru a cumpăra pâine proaspătă, vă punem la dispoziție o rețetă rapidă de pâine fără drojdie sau pâine de restriște, cum îi mai spuneau bunicile noastre.

Oricine are în casă cel puțin un pachet de faină, însă nu tot timpul și drojdie. Ne-am gândit să vă prezentăm o rețetă de pâine care nu conține drojdie. Aceasta este foarte gustoasă dar cel mai important este faptul că nu necesită un timp și efort mare pentru a putea fi preparată în orice bucătărie.

Ingrediente pentru rețetă rapidă de pâine fără drojdie
– 2 căni făină albă
– 1 cană de apă
– 1 plic praf de copt
– 1 linguriță de sare
– 1 lingură de semințe de in (nu este absolut necesar)
– 1 lingură de semințe de floarea soarelui

Se pun toate ingredientele, inclusiv semințele, într-un bol și se amestecă. Semințele de in ajută la digestie, iar cele de floarea-soarelui dau un gust plăcut.

Pentru a face aluatul se adaugă treptat apa, puțin câte puțin, și se integrează treptat făina în cocă amestecând cu mâna. Sfat de la Răzvan Anton: ”Nu puneți toată apa deodată: va fi mult mai greu să obțineti un aluat omogen și fără cocoloase.”

Durata de frământare este de aproximativ 5 minute până când se obține o cocă omogenă și elastică. O să observați că pentru acest tip de compoziție sunt suficiente câteva minute pentr a obține coca perfectă. O să vă dați sema că aluatul este gata când începe “să se țina singur”, cum ar spune bunica, și sunteți cam gata.

Puteți folosi o tavă de cozonac sau o mașină de făcut pâine din comerț, dacă ați achiziționat așa ceva, în care presărați puțină făină. Așteptați cam 10 minute, după care puneți-o la cuptor sau porniți aparatul. Cuptorul trebuie încălzit, puteți verifica instrucțiunile acestuia în funcție de model, la o temperatura medie.

Dupa 30 – 40 de minute, obținem o pâine cu coaja tare.

Pentru a îi da un pic de culoare puteți să ungeți pâinea cu puțin ulei de măsline și o mai lăsați 2 minute în cuptor.