Bio și organicHrana ca stil de viațăHrana pe secțiuniLa dietă

Cura cu sevă de mesteacăn ține trei săptămâni, iar esența poate fi cumpărată sau obținută direct din arbore printr-o metodă simplă

Cura cu sevă de mesteacăn durează trei săptămâni și se adresează persoanelor care au nevoie de un supliment natural de aminoacizi, vitamine și minerale. Esența arborelui poate fi cumpărată din magazine specializate, iar cei care au posibilitatea o pot obține prin extragere direct din trunchiul copacului, printr-un procedeu simplu, care nu afectează pomul.

Sorin Scalschi
Sorin Scalschi

“Seva de mesteacăn concentrează toate substanțele nutritive necesare creșterii arborelui, aminoacizi, glucoză, fructoză, vitamina C și multe minerale valoroase, calciu, fosfor, cupru, magneziu, potasiu, mangan, zinc, sodiu și fier. În afară de aceste elemente seva mai conține şi acizi organici, uleiuri esențiale, taninuri, saponine și substanțe biologic active. Practic tot ce e mai bun din arbore ajunge în sevă”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Sorin Scalschi, administratorul companiei Bio-Terra Energy, care importă această băutură de la vecinii noştrii din Ucraina.

Mesteacănul, denumit și arborele veții, e originar din Siberia și se cultivă cu succes și la noi în țară fiind o specie des întâlnită în flora spontană. În perioadă de primăvară, cei care cunosc și stăpânesc procedeul, extrag seva de mesteacăn, considerată a fi una din puținele surse atât de bogate în minerale, produsă de natură.

Cura durează 3 săptămâni

Cura cu sevă de mesteacăn se poate face în orice perioadă a anului și poate fi ținută de orice persoană, de la cei bolnavi, până la cei care sunt preocupați de o alimentație sănătoasă și vor pur și simplu să țină o cură de detoxifiere.

DSCN5240

 

„O astfel de cură, durează trei săptămâni, maxim o lună și este recomandat a se consuma, 0,5-1 litru de sevă de mesteacăn pe zi. În prima parte a zilei se consumă jumătate din cantitate, iar cealaltă jumătate se consumă seara. Este cel mai indicat să se consume dimineață, pe stomacul gol, atunci oragnismul este apt să absoarbă și să utilizeze toate elementele din seva de mesteacăn”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Sorin Scalschi.

Se păstrează la frigider

Pentru a evita deprecierea calităților nutritive ale sevei, aceasta se păstrează în frigider, la o temperatură de 4-5°C.
“Datorită conţinutului ridicat de zaharuri (0,6-1,1%) și a pH-ului de 5-6,5 care favorizează condițiile propice pentru producerea procesului de fermentație, seva de mesteacăn se păstrează în frigider, după deschiderea sticlei. Pentru a te bucura de toate elementele nutritive este bine să începi prima cură de mesteacăn în primăvară, atunci când acest remediu se găsește din abundență pe piață, iar după trecerea perioadei de 3 săptămâni, să faci o pauză de cel puțin o lună, până când vei începe următoare cură”, ne-a spus ieșeanul.

Seva poate fi recoltată de oricine

Produsele pe care le aduce Sorin Scalschi din Ucraina ajung în toate magazinele naturiste de la noi din țară. Cine are posibilitatea și are mesteceni în apropiere, însă, își poate procura singur seva.

DSCN5267

 

„Odată cu primele semne ale primăverii, chiar înainte ca zăpada să se topească complet, seva începe să se acumuleze în trunchi. Perioada de recoltare poate astfel să înceapă din luna martie şi să continue până la apariţia primelor frunzuliţe. După acest moment, ea nu va mai avea efecte terapeutice. Pentru recoltare ai nevoie de un arbore de mesteacăn cu un trunchi mai are de 20 cm şi un sfredelitor de 5-10 mm grosime. Faci o gaură de 3-5 cm adâncime în trunchiul mesteacănului și fixezi un furtun din plastic, iar la celălalt capăt un recipient din plastic sau sticlă. Dacă permit condițiile meteo recoltarea, poți strânge până la 2-6 litri de sevă pe zi. Lichidul care curge în sticlă trebuie să fie limpede”, a explicat Sorin Scalschi.

Arborele trebuie ajutat să se vindece

Distribuitorul de sevă de mesteacăn a sublinat faptul că, dacă alegem să extragem singuri seva, trebuie să fim atenți ca, la sfârșitul recoltării să acoperim gaura făcută, cu un cep de lemn, rășină sau ceară de albine, pentru a ajuta mesteacănul să-și vindece rana provocată de gaura făcută pentru extragerea sevei.

Dacă nu se consumă imediat, seva proaspătă se poate păstra câteva zile în sticle închise ermetic, în frigider. Conservarea pe perioade de timp mai lungi se poate face prin pasteurizare, la o temperatură de 820C, sau prin congelare.

 

Citește și:

Seva de mesteacăn susţine regenerarea celulară în organismul uman şi ajută în procesele de detoxifiere

Seva de mesteacăn, ultima modă în materie de băuturi naturale, e adusă în România din Ucraina și exportată în toată Europa