-Ca la bunicaÎn bucătărieInteligență culinară

De ce e bine să adaugi o mână de orez în varza pusă la murat

Micile trucuri folosite ”din bătrâni” la punerea murăturilor în gospodărie fac diferența între produsul finit de calitate. Pe grupurile de idei și sfaturi în gospodărie, care funcționează pe Facebook, gospodarii fac schimb de trucuri care să ajute la murarea legumelor astfel încât să se evite înmuierea sau băloșirea zemei din acestea. Un sfat dat de cei care se pricep la punerea murăturilor este ca în cazul verzei să se pună și o mână de orez, o gutuie, hrean sau un știulete de porumb în butoi.

”La rețeta de varză în Moldova se pune sfeclă roșie, ardei iuți, hrean, 3-4 ardei grași verzi, porumb, 3-4 mere verzi, sare și apă. Pitrocitul este cel mai important măcar odată pe săptămână”, este rețeta împărtășită de Vasile Elena pe grupul Idei practice pentru casă, grădină sau viața de zi cu zi.

Un alt truc este ca în butoiul de varză să se pună și hrean. ”Nu se pune decât cimbru, mărar și mult hrean. Hreanul nu-l lasă să facă mucegai. O cană de sare grunjoasă, la 10 l apă caldă. Amestecați să se dizolve sarea și punetiți apă până acoperiți varza. O acoperiți și nu mai umblați la ea până la Crăciun. Hreanul mult o ține tare un an de zile. Este puțin sărată și acidulată. Cea mai bună rețetă!”, a spus și Angela Achim.  

CITIȚI ȘI: Rețetă de varză murată la butoi

Boabele de orez ajută la murarea legumelor. ”Pe boabele de orez sunt niște bacterii lactice care ajută la murarea legumelor și /sau a fructelor din butoi. Bacteriile lactice de pe boabele de orez sunt foarte bune si au calitatea de a neutraliza orice agent patogen care ar putea determina pierderi calitative. Eu folosesc acest tip de bacterii lactice în multe scopuri, inclusiv în apa de băut pentru mine și pentru animale”, a sfătuit și Iosif Kiss.

Merele și gutuile colorează zeama de varză. ”Dacă vreți ca varza voastră să fie galbenă, adăugaţi boabe de porumb, mere sau gutuie”, a spus și Ghiță Iosif.

CITIȚI ȘI: Varză murată la butoi: cea mai bună rețetă moldovenească