Afaceri mari și miciHrana pe secțiuniTradițional

Dulceața de pepene galben și gemul de mere: unde se găsesc specialitățile din Teleorman

Ați auzit de dulceață de pepene galben sau de gem de mere? Sunt două specialități, preparate după rețete tradiționale vechi, moștenite din generație în generație de o familie din Teleorman. Ei au pornit o mică afacere și produc specialitățile, pe care apoi le vând în toată țara. Din păcate, în cantități mici.

Dulceața de pepene este un produs care nu se găsește peste tot în piață, dar este extrem de căutată de cei care doresc să încerce această delicatesă.

Iarna simți gustul verii

„Este o dulceață care păstrează fructul întreg și folosim o rețetă proprie. Dulceața de pepene galben nu necesită foarte mult zahăr, întrucât pepenele are deja o cantitate însemnată de zahăr. Gustul acesteia este unul cu totul și cu totul special, are o textură fină, poate fi asemănat cu o dulceață de caise, dar mult mai fină și mai aromată. Prin procesul de fierbere pe care îl folosim, dar și prin faptul că fructele sunt tăiate în bucăți mari, reușim să păstrăm toată aroma pepenelui, iar atunci când mâncăm o felie de dulceață cu unt, în perioada iernii, e ca și când simțim gustul verii. Dulceața de pepene galben poate fi folosită ca topping la înghețată, fiind o alegere ideală în asociere cu ficatul de gâscă”, a explicat pentru Super-Hrana.ro, Tatiana Sindile, administratorul companiei SinConserv, din localitatea Islaz, județul Teleorman.

dulceata pepene galben smochine gem mere (1)

Dulceața de smochine se asociază cu brânzeturile fine

Extrem de rar întâlnită în România, la producătorii locali de dulceață, acest produs reprezintă alegerea ideală atunci când vrei să-ți impresionezi familia și prieteni cu un tort deosebit, acoperit cu dulceață de smochine.

„Dulceața de smochine este o dulceață pe care o facem din fructele obținute de la doar 6 smochini. Acum suntem în faza în care înmulțim smochinii care sunt aclimatizați la noi în zonă. Dulceața de smochine este considerată a fi o delicatesă. Este foarte potrivită și pentru decorarea torturilor festive sau ca acompaniament pentru platourile cu brânzeturi franțuzești și fructe. Gustul dulceții de smochine este unul extrem de plăcut, catifelat și cu note bogate de nuci. Dulceața de smochine o producem în cantități foarte mici, pentru că nu avem suficiente fructe, pentru câtă cerere există pe piață”, ne-a vorbit Tatiana, despre un al produs vedetă, din gama de dulcețuri pe care o produce în localitatea Islaz, județul Teleorman.

Gemul de mere, rețetă proprie

Un alt produs inedit produs de compania SinConerv este gemul de mere cu nucă și scorțișoară, o rețetă proprie a familiei Sindile, pe care atunci când o gustați aveți senzația că mâncați o plăcintă de mere cu scorțișoară și nucă, dar căreia îi lipsește aluatul.

Dulcețurile pot fi consumate oricând

Fiind produse 100% naturale, care conțin doar fructe, zahăr și arome naturale, dulcețurile produse de compania SinConserv pot fi consumate în orice prioadă a zilei.

„Le recomandăm ca umplutură de fructe pentru tarte sau alte prăjituri și încercăm să sfătuim mămicile care cumpără produse de la noi să își obișnuiască copiii să mănânce dimineața dulceață pe pâine cu ceai sau lapte cald, poate că e timpul să ne întoarcem la vechile obiceiuri alimentare”, a adăugat administratorul campaniei SinConserv.

 Dulcețuri făcute la ceaun, la foc de lemne

După foarte multe eforturi și economii, familia Sindile a reușit, în acest an să ridice o mică făbricuță pentru procesare fructelor. Tehnologia i-a costat în jur de 60.000 lei, investiție ce a fost realizată din fonduri proprii.

„Producem gemuri și dulcețuri naturale, totul la foc de lemne, la ceaun, la foc de vatră. Făbricuța noastră este autorizată ANSV și DSV din toate punctele de vedere și respectăm toate normele în vigoare, însă producem numai produse obținute prin respectarea întocmai a rețetelor tradiționale. Nu folosim aditivi, coloranți sau conservați. Folosim doar fructe, lămâie, zahăr și arome naturale cum ar fi: scorțișoară și batoanele de vanilie. Adăugăm și nuci acolo unde este cazul și rețeta ne permite. Nucile le punem pentru a oferi un plus de savoare și aromă dulcețurilor de prune și a celor de mere. În prezent fabrica noastră este dotată cu două cuptoare, deci producția se face în loturi mici, nimic industrial”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Tatiana Sindile.

Afacere pornită din dorința de a mânca sănătos

Pare o poveste cu repetiție, dar majoritatea celor care au un loc de pământ la țară, se întorc la origini și se apucă de afaceri nișate, care să le permită o oarecare independență financiară, dar și posibilitatea de a face ceea ce le place.

dulceata pepene galben smochine gem mere (2)

 

„Afacerea a pornit de la faptul că suntem tineri, avem doi copii, încercăm să mâncăm cât mai natural și nu avem încredere în așa zisele produse naturale care se găsesc pe piață în prezent. Am pornit de la ideea că ne-am dori să producem noi propriile dulcețuri și aveam la țară pământ care inițial a fost cultivat cu cereale, în principal. Ne-am gândit că este cazul să ne facem propria livadă și acum trei ani am început să plantăm primii pomi fructiferi, iar acum producem și dulcețuri. În prezent livada noastră ocupă 10 hectare și ne dorim să ne extindem”, ne-a vorbit producătoarea de dulcețuri, cum a început afacerea pe care o administrează împreună cu soțul ei.

5.000 borcane producția de anul acesta

Producția de borcane de dulceață nu este una foarte mare, în primul rând, pentru că vorbim de o cantitate mică de fructe recoltat. Iar capacitatea de producție a fabricii este destul de redusă, ceea ce face ca producția de dulcețuri să se realizeze în loturi mici, de maxim 700 de borcane.

„Anul acesta am reușit să producem undeva la 5.000 de borcane de dulceață din toate sortimentele: dulceață de nuci verzi, dulceață de vișine, dulceață de caise, dulceață de smochine, gem de prune cu nucă, miericică de caise, gem de căpșuni, gem de mere cu nucă și scorțișoară, gem de piersici, gem de pepene galben și dulceață de pepene galben. Toată materia primă pe care o folosim vine de la noi din livadă. Întreg procesul de fabricare, ambalare și etichetare a dulcețurilor se realizează manual. Încercăm să facem produse cât mai originale și cât mai naturale, în așa fel încât fiecare mămică să ofere cu încredere produsele noastre copiilor lor”, ne-a explicat Tatiana, care este locul de proveniență al materiei prime și cum se fabrică, ambalează și etichetează produsele.

Folosesc rețete vechi adaptate zilelor noastre

Rețeta de bază după care face fiecare borcan de dulceață este cea pe care a moștenit-o de la bunica ei. „Rețetele pe care le folosim, în ceea mai mare parte sunt rețete vechi pe care am încercat să le adaptăm la cerințele clienților noștri. Inițial am început să facem dulceață după rețetele pe care le-am moștenit de la bunica mea. Avem și rețete pe care le-am cules din cărți vechi de bucate, dar pe care le-am adaptat, iar unele sunt rețetele noastre proprii”, a adăugat producătoarea de dulcețuri.

Prețuri între 15-35 lei pentru borcanul de dulceață

Produsele obținute de Tatiana Sindile, pot fi comandate online, de pe site-ul gusturicutraditie.ro iar prețurile variază de la 15 lei borcanul de 380 grame de gem de pepene galben și pot ajunge până la 35 lei borcanul de 380 grame de dulceață de smochine.